Αποκλειστικό: Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε «Νέα Σελίδα» για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Δήλωση στη «Νέα Σελίδα»: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνεπείς στο μήνυμά τους όσον αφορά στις δραστηριότητες γεώτρησης σε περιοχές που η Κύπρος ισχυρίζεται ότι είναι η Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη»1 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:00 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:01 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2019, 1:26 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 1 Δεκεμβρίου 2019, 09:00 μμ

Δύο απαντήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποκλειστικά στη «Νέα Σελίδα» έρχονται αφενός να δώσουν τον τόνο και το πνεύμα όσων αναμένεται να επακολουθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου αναφορικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας, αφετέρου να δημιουργήσουν νέα επιταχυνόμενα πολιτικά δεδομένα, που ίσως απαιτούν διάνοιξη νέας διπλωματικής δραστηριότητας μεταξύ Αθήνας, Λευκωσίας και Ουάσιγκτον.

Των Αλέξανδρου Στεφανόπουλου, Δέσποινας Συριοπούλου

Καταρχάς, στην ερώτηση της εφημερίδας αν οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ζητήσουν -επισήμως με δήλωση- από την Τουρκία να αποσυρθεί από τις παράνομες δραστηριότητες εξόρυξης, όχι από τα διεθνή ύδατα, αλλά από την ΑΟΖ της Κύπρου, ανώτατη πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντά:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι συνεπείς στο μήνυμά τους όσον αφορά στις δραστηριότητες γεώτρησης σε περιοχές που η Κύπρος ισχυρίζεται ότι είναι η Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Καλούμε τις πλευρές να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν προκλητικά βήματα που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία και να αποτελέσει τη βάση για διαρκή και βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη μιας δίκαιης λύσης για την κατανομή των πλεονεκτημάτων των πόρων των υδρογονανθράκων της Κύπρου μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Τι αναφέρουν για τη Λευκωσία

Πρόκειται για δήλωση που δημιουργεί ερωτήματα, αν δεχτούμε ότι είναι άσχετη με το προκλητικό «μνημόνιο συνεργασίας» για την ΑΟZ που ανακοινώθηκε μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, καθώς η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς την εφημερίδα μας είχε προηγηθεί, όπως φαίνεται και από τα σχετικά ντοκουμέντα, μερικά 24ωρα πριν από την παράνομη και απαράδεκτη σχετική ανακοίνωση μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Το σημείο όμως που θα πρέπει να τύχει μεγάλης προσοχής στην Κύπρο και να κινητοποιήσει Λευκωσία και Αθήνα είναι η λέξη «claims» (ισχυρισμοί). Γιατί οι ΗΠΑ μιλούν για ισχυρισμούς, την ώρα που η Λευκωσία διαμαρτύρεται και ενίσταται σε διπλωματικό επίπεδο έναντι των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Από τη μία η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να συμμερίζεται την άποψή της περί εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων που απορρέουν για την εθνικά ενιαία Κύπρο, από την άλλη μιλάει για ισομερή κατανομή από τα οφέλη των γαιανθράκων. Ανώτερος, πάντως, Αμερικανός διπλωμάτης τόνιζε ότι δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής όλων των εμπλεκόμενων χωρών στη Μεσόγειο ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει τη σύμβαση του δικαίου της θαλάσσης και όλα τα σχετικά κεφάλαια περί των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών.

Περί της έντασης στην περιοχή μας

Σε ό,τι αφορά στην ένταση στο Αιγαίο και το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η αμερικανική διπλωματική πηγή αρκέστηκε να εκφράσει την πάγια θέση της Ουάσιγκτον, ότι οι δύο γειτονικές χώρες πρέπει να εργαστούν ως επί το πλείστον μεταξύ τους για να λυθεί το όποιο πρόβλημα: «Με κάθε αφορμή οι Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν ότι εργάζονται για την αποτροπή και αποφυγή ενός “θερμού επεισοδίου” (σ.σ.: μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας) με τη χρήση βίας και στρατιωτικής εμπλοκής». Ωστόσο, σε πρόσφατη δήλωσή του ο πρώην ανώτερος διπλωμάτης της Ουάσιγκτον στην Αθήνα Ν. Μπερνς ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει την όποια βοήθεια από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, αν υπάρξει ενδεχόμενο να λάβει χώρα τέτοιο περιστατικό (χρήση βίας). «Υιοθετεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μια τέτοια δήλωση και τι δηλώνει επ’ αυτού;» ήταν η ερώτηση της «Νέας Σελίδας», για να απαντήσει ο αξιωματούχος: «Η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει. Οπως έχουμε πει, η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν παλαιούς διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση των θεμάτων του Αιγαίου. Ως θέμα αρχής οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη «Νέα Σελίδα» για την Ελλάδα αναφέρει χαρακτηριστικά σχετικά με την Τουρκία ότι «η πολιτική μας δεν έχει αλλάξει» και περί των ισχυρισμών της Κύπρου για κάποιες περιοχές

Οσον αφορά στην απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, το βέβαιο είναι ότι η Αθήνα οφείλει να κινητοποιηθεί περαιτέρω ώστε η «ουδετερότητα» των ΗΠΑ -πέρα από τις εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις σε Αθήνα και Ουάσιγκτον, όταν ανταλλάσσονται σε επίσημες ή και άτυπες συναντήσεις και επισκέψεις- να αλλάξει. Δεν δικαιολογείται η συγκεκριμένη στάση του βαθέος κράτους της Ουάσιγκτον, όταν βρισκόμαστε ήδη στην πορεία εξέλιξης και υλοποίησης των αποτελεσμάτων του δεύτερου στρατηγικού διαλόγου που εγκαινίασε ο ίδιος ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στις 5 και 6 Οκτωβρίου κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα. Οφείλει και υποχρεούται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να κινητοποιηθεί με κάθε τρόπο μέσω των γνωστών διπλωματικών επίσημων οδών αλλά και άλλων διαύλων επικοινωνίας με την Ουάσιγκτον και να εντείνει την πίεση ώστε, πέρα από τυχόν μυστικές και άτυπες συμφωνίες που ορθώς έχουν γίνει μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον -πράξεις που ούτε λέγονται ούτε δημοσιοποιούνται, απλώς υλοποιούνται σε περιόδους κρίσεων-, να υπάρξει και αντίστοιχη δημόσια ρητορική υποστήριξης προς την Αθήνα και την Ελλάδα εν γένει. Κοντολογίς. Κάτι παραπάνω από τα λεγόμενα του όντως εξαιρετικού και πολυπράγμονα Αμερικανού διπλωμάτη Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος όμως κατά καιρούς έχει εκφράσει τους φόβους του για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Είναι σημαντικό, τέλος, η αμερικανική διοίκηση (American Administration) να αποδείξει την υποστήριξή της προς την Ελλάδα, αναβαθμίζοντάς την από ιστορικό παραδοσιακό εταίρο σε στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 130 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Πόλεμος διπλωματίας στη Μεσόγειο – Απαιτείται εθνική συνεννόηση τώρα

Μητσοτάκης – Τραμπ: Τετ α τετ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 4 Δεκεμβρίου