Αποστόλης Τότσικας: Τι αποκαλύπτει στη «Νέα Σελίδα» για τον γάμο του15 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:41 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:31 μμ


Αποστόλης Τότσικας: Ο πρωταγωνιστής της καθημερινής σειράς του Alpha, «Έλα στη θέση μου» αποκαλύπτει τις ακραίες εκδηλώσεις θαυμασμού που έχει βιώσει, εξηγεί πόσο έχει αλλάξει από τότε που παντρεύτηκε τη Ρούλα Ρέβη και μιλάει για τον «κοινωνικό ρατσισμό» που δέχτηκαν όταν έγιναν γονείς.

Συνέντευξη στον Γιάννη Πουλόπουλο

Είσαι το νέο πρόσωπο που εισβάλλει στο «Ελα στη θέση μου». Τι ακριβώς θα κάνεις εκεί;

Υποδύομαι τον Μάρκο Σοφοκλέους, τον γιο του Αντρέα (σ.σ.: Αντώνης Καφετζόπουλος), που έρχεται να διεκδικήσει το μερίδιό του από την εταιρεία. Οι προθέσεις του Μάρκου δεν είναι σε καμία περίπτωση να καταστρέψει τα ετεροθαλή αδέρφια του, αλλά να πάρει αυτό που του αξίζει.

Υπήρξαν άνθρωποι που σε αντιμετώπισαν με δυσπιστία ή που παραξενεύτηκαν όταν είδαν έναν ηθοποιό που έχει στο βιογραφικό του συνεργασία με τον Παντελή Βούλγαρη να παίζει σε καθημερινή σειρά;

Δεν μου αρέσουν οι «ταμπέλες». Παλαιότερα ήμουν πιο επαναστάτης. Αλλωστε τώρα πια στην ελληνική τηλεόραση δεν υπάρχει εβδομαδιαία σειρά. Στο εξωτερικό, βλέπεις ηθοποιούς του κινηματογράφου να παίζουν σε σειρές που κάποτε ήταν κόκκινο πανί γι’ αυτούς και κανένας δεν λέει τίποτα. Το επίπεδο έχει ξεφύγει πια στις σειρές. Εδώ μας έφαγε το «έντεχνο» και το «ποιοτικό». Αυτά τα 16 χρόνια που είμαι στον χώρο, γνωρίζω καλά ότι ένας ηθοποιός μπορεί να δουλέψει και να κάνει πολύ καλή δουλειά στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση και στο θέατρο, που είναι και αυτό που ακονίζει τα υποκριτικά του μέσα. Η Ελλάδα είναι μικρή χώρα και οι επιλογές που έχουμε εμείς οι ηθοποιοί γίνονται όλο και λιγότερες. Θεωρώ πολύ τυχερό τον εαυτό μου που έχει προτάσεις και μπορώ να επιλέγω τι θα κάνω κάθε φορά.

Αυτό που έχει σημασία, κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο στην τηλεόραση, αλλά στην τέχνη γενικότερα, είναι πώς αντιμετωπίζεις καθετί που σου δίνεται. Αν το αντιμετωπίσεις σαν «σκουπίδι» θα βγει «σκουπίδι» και το αποτέλεσμα. Αν το αντιμετωπίσεις σαν «διαμάντι», θα βγει ωραίο και το αποτέλεσμα. Δυστυχώς, δεν έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να κάνουμε σειρές αντίστοιχες με αυτές που παίζονται στο Netflix και δεν θα μπορούσαμε άλλωστε, γιατί απευθυνόμαστε σε άλλη αγορά. Αυτό ίσως που θα μπορούσαμε να κάνουμε, γιατί το budget των ξένων σειρών δεν μπορούμε να το φτάσουμε σε καμία περίπτωση, είναι να «κλέψουμε» κάτι από τον τρόπο που οργανώνονται και γυρίζονται τα ξένα σίριαλ. Διότι στο εξωτερικό δίνουν χρόνο για να προετοιμαστεί σωστά μια σειρά, κάτι που δεν γίνεται εδώ. Πάντως, αντίθετα με ό,τι μπορεί να πιστεύουν ορισμένοι, τα καθημερινά σίριαλ είναι πολύ πιο δύσκολα από τα εβδομαδιαία. Οφείλω να πω ότι στη σειρά που δουλεύω τώρα είναι πολύ οργανωμένη η παραγωγή.

Πέρσι συνεργάστηκες με το Open, που δεν είχε παράδοση στη μυθοπλασία, με αποτέλεσμα η σειρά «Για πάντα παιδιά», στην οποία πρωταγωνιστούσες, να μην κάνει μεγάλα νούμερα τηλεθέασης. Το μετάνιωσες;

Ήταν μια σειρά που ανέβαινε συνεχώς. Αλλά όταν ένα κανάλι βρίσκεται στο ξεκίνημά του, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί άλλα που έχουν παράδοση στις σειρές. Εγώ θέλω να δουλεύω για να γίνομαι καλύτερος και δεν με νοιάζει ποιο κανάλι θα προβάλει το σίριαλ στο οποίο παίζω. Είχα δώσει τον λόγο μου στην Αλκηστη Μαραγκουδάκη και ήμουν εκεί. Το «Για πάντα παιδιά» ήταν μια ιδιαίτερη κωμωδία που υποστηρίχτηκε σωστά απ’ όλους μας κι αυτό για εμένα είναι το πιο σημαντικό. Διότι η κωμωδία, αν δεν την υποστηρίξεις σωστά, μπορεί εύκολα να γίνει μπαλαφάρα.

Κάποιοι ηθοποιοί που έπαιζαν σε σίριαλ του Open παραπονέθηκαν ότι υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές. Συνέβη και σε εσένα το ίδιο;

Εγώ πληρώθηκα κανονικά, οπότε δεν μπορώ να σου πω κάτι πάνω σε αυτό. Είναι και θέμα του τι συμφωνία κάνει ο καθένας.

Είσαι καλός στις οικονομικές διαπραγματεύσεις;

Οι οικονομικές διαπραγματεύσεις είναι το χειρότερό μου. Απλά με τα χρόνια έχω μάθει να κινούμαι κάπως. Ετσι κι αλλιώς, με την κρίση όλοι αναγκαστήκαμε να κάνουμε συμβιβασμούς. Δεν μπορείς να είσαι τρελός και να διεκδικείς τα κασέ που υπήρχαν τη δεκαετία του ’90.

Ένα από τα πρώτα σίριαλ που έχεις παίξει ήταν οι «Δέκα μικροί Μήτσοι». Είχες άγχος όταν κλήθηκες να παίξεις στο πλευρό του Λάκη Λαζόπουλου;

Με τον Λάκη γνωριζόμαστε από παλιά, γιατί καταγόμαστε από το ίδιο μέρος και έχουμε μια άλλη σχέση. Οταν μου πρότεινε να παίξω στους «Δέκα μικρούς Μήτσους» το θεώρησα πολύ τιμητικό, και έτσι ήταν, γιατί υπήρξε μια εμβληματική σειρά.

Ο περισσότερος κόσμος σε γνώρισε μέσα από το «Μαζί σου» και μέσα σε μία σεζόν μιλούσαν όλοι για εσένα και σε ζητούσαν για εξώφυλλα. Πήραν τα μυαλά σου αέρα τότε;

Όχι, δεν την ψώνισα. Αυτό που με προβλημάτισε ήταν πώς θα παίξω το παιχνίδι της δημοσιότητας. Δεν με ενδιέφερε ποτέ να κάνω εξώφυλλα. Μπορεί να με βοηθούσαν να προωθήσω τη δουλειά μου, αλλά φρόντισα πολύ γρήγορα να βρω την ισορροπία ώστε να μην γίνω μαϊντανός.

Έχεις βιώσει ακραίες εκδηλώσεις θαυμασμού;

Ηταν μια θαυμάστρια που ερχόταν στο θέατρο, όταν έπαιζα στην παράσταση «Αμερικάνο βούβαλο» και μου έφερνε παντελόνια, κάτι τεράστια τριαντάφυλλα, ό,τι μπορείς να φανταστείς. Ομολογώ ότι με είχε φέρει σε δύσκολη θέση τότε.

Εξακολουθούν να σε φλερτάρουν τα κορίτσια, παρόλο που γνωρίζουν ότι είσαι παντρεμένος;

Και να με φλερτάρουν, δεν το καταλαβαίνω γιατί είμαι τόσο «στον κόσμο μου» που δεν παρατηρώ τι γίνεται γύρω μου (γελάει). Επειδή είναι κάτι που δεν με ενδιαφέρει, και να με φλερτάρουν δεν θα το πάρω χαμπάρι.

Παρατηρείς αν φλερτάρουν τη σύζυγό σου, τη Ρούλα Ρέβη;

Η Ρούλα είναι μια γυναίκα που έχει όλο το πακέτο που αρέσει σε έναν άντρα. Αλλά αυτό είναι και ωραίο. Στην αρχή της σχέσης μας ήμουν πολύ διεκδικητικός και τη ζήλευα. Αλλά όσο μεγαλώνεις, όσο μαθαίνεις έναν άνθρωπο και όσο βλέπεις ότι υπάρχει ουσιαστική αγάπη μεταξύ σας, όλα αυτά με τις σκηνές ζηλοτυπίας σού φαίνονται αστεία.

Η Ρούλα έχει πει ότι έχει τσακωθεί με μια γυναίκα που σε φλέρταρε απροκάλυπτα μπροστά στα μάτια της. Εχει συμβεί κάτι αντίστοιχο και με εσένα;

Όχι, δεν έχει συμβεί, ευτυχώς. Και δεν το άφησε και η Ρούλα να συμβεί, γιατί όταν ήμουν πιο μικρός δεν μπορούσε εύκολα να με ελέγξει κανείς. Τώρα πια αποφεύγω τις εντάσεις και τις κόντρες. Και όταν βλέπω ότι πάει κάποιος να τη δημιουργήσει, μένω έκπληκτος.

Δηλαδή, όταν τσακώνεστε δεν υψώνετε τον τόνο της φωνής σας;

Δεν είμαστε εξωγήινοι. Είμαστε άνθρωποι, οπότε μπορεί να συμβεί και αυτό. Αλλά γενικά δεν τσακωνόμαστε, εκτός κι αν οδηγώ. Δεν της αρέσει ο τρόπος που οδηγώ, γιατί είμαι λίγο νευρικός (γελάει). Αλλά προσπαθώ να το μετριάσω.

Πού μοιάζετε και πού διαφέρετε με τη Ρούλα;

Με τη Ρούλα είμαστε διαφορετικοί χαρακτήρες, αλλά εμένα μου αρέσει πολύ αυτό. Είναι ένας άνθρωπος που συνέχεια με εκπλήσσει και μαθαίνω πολλά πράγματα από αυτή. Εχω αλλάξει πολύ μετά τον γάμο μου. Είμαι πιο ήρεμος τώρα.

Τι αγαπάς σε εκείνη;

Η Ρούλα μπορεί ακόμα και τον πιο δύσκολο άνθρωπο να τον φέρει με τα νερά της. Και εναντίον της να είσαι, στο τέλος θα σε κερδίσει. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που μου αρέσει πολύ στη Ρούλα. Ξέρεις, πολλές φορές ο κόσμος μπορεί να έχει για εσένα μια άποψη που δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα. Και για εμένα έλεγαν ότι είμαι «τσογλάνι» και όταν με γνωρίζουν από κοντά, μου λένε ότι δεν έχω καμία σχέση με την εντύπωση που είχαν. Η Ρούλα είναι ένας πολύ ανοιχτός άνθρωπος που ακόμα και τον εχθρό της θα τον κάνει φίλο της.

Τα τελευταία χρόνια δουλεύεις παράλληλα σε θέατρο και τηλεόραση. Υπάρχουν στιγμές που νιώθεις τύψεις που δεν είσαι όσο θα ήθελες δίπλα στη γυναίκα και τα παιδιά σου;

Είναι αλήθεια ότι δεν μου αρέσει να λείπω από το σπίτι. Προτεραιότητα πια έχει για εμένα η οικογένειά μου και όχι η δουλειά μου. Αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, γιατί πρέπει να κάνεις τέσσερις δουλειές για να έχεις έναν μισθό που θα σε βοηθήσει να ζήσεις αξιοπρεπώς. Θέλω και επιδιώκω να περνάω ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου και ήμουν τυχερός γιατί ήμουν παρών όταν τα παιδιά μου έκαναν τα πρώτα τους βήματα ή είπαν την πρώτη τους λέξη. Αλλά δεν μου αρέσει να είμαι μακριά από την οικογένειά μου.

Η Ρούλα μίλησε δημόσια για το bullying που δέχτηκε όταν αποφάσισε να επιστρέψει στη δουλειά της, μετά τη γέννηση των παιδιών. Πώς αντέδρασες όταν έβλεπες να την αντιμετωπίζουν διαφορετικά, επειδή έγινε μητέρα;

Δυστυχώς υπάρχει ένας κοινωνικός ρατσισμός απέναντι στις γυναίκες που γίνονται μάνες. Και το πιο λυπηρό είναι ότι αυτή η συμπεριφορά προέρχεται κυρίως από γυναίκες που θεωρούν ότι μια εργαζόμενη μητέρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Εδώ κι εμένα με ρωτάνε καμιά φορά αν μπορώ να τα καταφέρω. Ολα μπορεί να καταφέρει ένας άνθρωπος, και ειδικά οι γυναίκες μας έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ δυνατές. Αλλά κι από προσωπική εμπειρία μπορώ να σου πω ότι, όταν γυρίζω στο σπίτι και βλέπω τα παιδιά μου, όσο κουρασμένος κι αν είμαι, τα ξεχνάω όλα!

Δημοσιεύτηκε στο «Page 2» στο φύλλο 119 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Βαγγέλης Μαρινάκης: Το πρόσωπο του Mega που «ακούει»