Αυξημένες αιτήσεις για συνταξιοδότηση

Αυξήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων φέρνει το νέο Ασφαλιστικό20 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:30 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:35 πμ


Αύξηση καταγράφεται το τελευταίο δίμηνο στις νέες αιτήσεις για συνταξιοδότηση, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, προσεγγίζουν τις 27.000. Ο βασικός λόγος για την αυξημένη φυγή στη σύνταξη είναι ότι πολλοί ασφαλισμένοι στον OAEE, που επί μια δεκαετία δεν μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν λόγω συσσωρευμένων χρεών προς το Ταμείο, με τις τελευταίες ρυθμίσεις έχουν πια αυτή τη δυνατότητα. 

Της Αμαλίας Κάτζου

[email protected]

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο CNN Greece o εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ, κάνοντας χρήση της ρύθμισης των 120 δόσεων και λόγω του επανυπολογισμού, μείωσαν κατά 65% τις οφειλές τους προς το Ταμείο και κάτω από το όριο των 20.000 ευρώ, οπότε μπόρεσαν να καταθέσουν αίτηση για συνταξιοδότηση.

Επίσης, η εγκύκλιος που εκδόθηκε τον Ιούνιο για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με παράλληλη διαδοχική ασφάλιση, που έχουν οφειλές στον έναν φορέα ασφάλισης, άνοιξε παράθυρο για συνταξιοδότηση σε μισθωτούς με συμπληρωμένο το 60ό έτος της ηλικίας τους, που είχαν θεμελιώσει αυτοτελώς δικαίωμα συνταξιοδότησης στο πρώην ΙΚΑ, ενώ παράλληλα εκκρεμούσε οφειλή από ασφαλιστικές εισφορές σε άλλον φορέα (π.χ., πρώην ΟΑΕΕ).

Αλλάζει τα δεδομένα το προσδόκιμο ζωής

Γενικότερα, μέχρι το τέλος του 2019 προλαβαίνουν να κατοχυρώσουν ή και να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης όσοι είναι μεταξύ 55 και 60 ετών. Αναφορικά με τους δημοσίους υπαλλήλους, αρκετοί από αυτούς που πιάνουν τις ηλικίες συνταξιοδότησης σπεύδουν να κλειδώσουν το εφάπαξ και την επικουρική σύνταξη τώρα ώστε να γλιτώσουν την αύξηση στα θεμελιωμένα δικαιώματα συνταξιοδότησης που θα εφαρμοστεί από το 2019 και μετά.

Οι νέες ρυθμίσεις που έχουν ψηφιστεί και θα τεθούν σε εφαρμογή από το 2021 και μετά, με κυριότερη τη σύνδεση των ορίων ηλικίας με την αύξηση της ηλικίας για το προσδόκιμο ζωής από 1/1/2021, θα δημιουργήσουν νέα δεδομένα σε όσους επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη. Κι αυτό διότι από το 2021 και ανά τρία χρόνια τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται με μια αναλογία από την αύξηση που θα έχει σημειωθεί στην ηλικία για το προσδόκιμο ζωής των ατόμων που έχουν κλείσει τα 65.

Αν, δηλαδή, το προσδόκιμο ζωής ανέβει κατά δύο έτη, τότε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δύναται να αυξηθούν κατά 6 ή 8 ή και 12 μήνες, αναλόγως του τρόπου που θα εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη. Σε περίπτωση που δεν μεταβληθούν τα όρια ηλικίας, δεν θα υπάρξει αλλαγή ούτε στις ηλικίες συνταξιοδότησης, ακόμη κι αν μειωθεί το προσδόκιμο ζωής των ατόμων άνω των 65 ετών. Για την πρώτη εφαρμογή τής εν λόγω διάταξης το 2021 θα ληφθεί υπόψη η μεταβολή στην ηλικία του προσδόκιμου ζωής κατά τη δεκαετία του 2010.

Αποκαλυπτήρια για το νέο Ασφαλιστικό

Αυξήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, μείωση εισφορών για μισθωτούς και νέο σύστημα εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολουμένους και αγρότες θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή τον Ιανουάριο. Αναλυτικότερα, οι βασικότερες αλλαγές που θα προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό είναι οι ακόλουθες:

* Τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων κύριων συντάξεων, οι οποίοι έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, θα είναι οι κερδισμένοι με το νέο Ασφαλιστικό. Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους εργάζονται για περισσότερα από 30 έτη προκειμένου οι διατάξεις να συμμορφώνονται πλήρως με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η αύξηση θα είναι κλιμακωτή όσο αυξάνονται τα συντάξιμα έτη. Δηλαδή, το κέρδος από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης θα κλιμακώνεται όσο προστίθενται έτη πληρωμένων εισφορών πάνω από την 30ετία, με την ανταποδοτικότητα να φτάνει για 40ετία στα επίπεδα του 50% έναντι 42,80% σήμερα.

* Μεσοσταθμική μηνιαία αύξηση 100 ευρώ, που σε ορισμένες περιπτώσεις θα φτάσει και τα 196 ευρώ τον μήνα, θα λάβουν συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων το νέο έτος. Οι αυξήσεις (και τα αναδρομικά) αφορούν αποκλειστικά και μόνο στις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως άθροισμα κύριας και επικουρικής. Οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις θα ισχύσουν αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019.

* Συντάξεις από 775 έως 2.501 ευρώ βγάζει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών, κάτι που θα ισχύσει από 1/1/2020 για περίπου 1.500.000 μη μισθωτούς, δηλαδή ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους. Οσο υψηλότερες είναι οι εισφορές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η μηνιαία σύνταξη. Οι ασφαλισμένοι θα έχουν πλέον την απόλυτη ελευθερία σε επίπεδο εισφορών ανάλογα με τις δυνατότητές τους να πληρώνουν και το ανάλογο ποσό.

* Επέρχονται από 1/1/2020 αλλαγές και για τους απασχολούμενους στην αγροτική οικονομία (αγρότες, κτηνοτρόφοι, αλιείς). Καθιερώνονται έξι κατηγορίες (επίπεδα) -μηνιαία ασφάλιστρα- που θα ξεκινήσουν από το νέο έτος.

* Αυξήσεις καθαρών αποδοχών για τους μισθωτούς και μείωση της συνολικής επιβάρυνσης για τους εργοδότες επιφέρει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες το δεύτερο εξάμηνο του 2020. Η ελάφρυνση αφορά αποκλειστικά και μόνο στους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης. Οι εργοδότες δεν θα έχουν αυτή την ελάφρυνση για τους εργαζόμενους που απασχολούν με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 132 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 20,9 δισ. ευρώ μάς έδωσαν, 4,9 δισ. πήραμε!