Χονγκ Κονγκ: Θα γίνει η «Τιεν αν Μεν» του Σι Τζινπίνγκ;

Το ξέσπασμα των διαδηλώσεων με αίτημα τις δημοκρατικές αλλαγές και οι συγκρούσεις με την αστυνομία φέρνουν τον Κινέζο Πρόεδρο μπροστά στη μεγαλύτερη πρόκληση της διακυβέρνησής του21 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:20 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:20 μμ


Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ μετρούν πλέον δύο μήνες χωρίς να διαφαίνεται καμία προοπτική να σταματήσουν μέσω του διαλόγου. Η μετωπική σύγκρουση του μεγάλου δημοκρατικού κινήματος με την ηπειρωτική Κίνα είναι μια ένδειξη γι’ αυτό που θα ακολουθήσει αλλά και για τη στρατηγική του Πεκίνου: χειραγώγηση της κοινής γνώμης, πίεση στις επιχειρήσεις, τα πανεπιστήμια και τη Δικαιοσύνη. H κινεζική ηγεσία χαρακτηρίζει σχεδόν τρομοκρατική ενέργεια τη δράση του αντικυβερνητικού κινήματος διαμαρτυρίας που γιγαντώθηκε.

Της Στέλλας Θεοδώρου 

[email protected]

Ουδείς γνωρίζει τι θα ακολουθήσει, πολλοί όμως εκφράζουν φόβους ότι μια εσφαλμένη κίνηση θα οδηγήσει σε νέα «Τιεν αν Μεν». Επίλεκτες μονάδες του κινεζικού στρατού μεταφέρθηκαν στα σύνορα Κίνας – Χονγκ Κονγκ, στο λιμάνι Σενζέν. Οι κινεζικές Αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση: «Εκφράζουμε απόλυτη καταδίκη γι’ αυτή τη σχεδόν τρομοκρατική ενέργεια, καθώς και τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους συμπατριώτες μας από την ενδοχώρα που τραυματίστηκαν και στους αστυνομικούς από το Χονγκ Κονγκ».

Το Χονγκ Κονγκ σε σταυδροδρόμι

Οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ξεκίνησαν στις αρχές Ιουνίου με την απόρριψη ενός νομοσχεδίου του Χονγκ Κονγκ για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα. Από τότε οι διεκδικήσεις διευρύνθηκαν σημαντικά για να καταγγείλουν την υποχώρηση των ελευθεριών και τις παρεμβάσεις της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ. Η παρέμβαση του Πεκίνου γίνεται ενώ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας. Τις προηγούμενες μέρες το διεθνές αεροδρόμιο μετατράπηκε σε πεδίο συγκρούσεων με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος. Στην καρδιά των αιτημάτων των διαδηλωτών είναι να μην εκχωρηθούν ελευθερίες και δικαιώματα πολιτών του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα. Εως τώρα η κινεζική κυβέρνηση τηρούσε στάση παρατηρητή. Πλέον όμως τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης μιλούν για την ανάγκη επιβολής του νόμου μέσω των όπλων για να αποκατασταθεί η τάξη.

Το Χονγκ Κονγκ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση στην ιστορία του μετά την παράδοση της κυριαρχίας του το 1997 από το Λονδίνο στο Πεκίνο. Οι κινητοποιήσεις συνιστούν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, από το 2012 που ανέβηκε στην εξουσία. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, τη διεξαγωγή έρευνας για τη δράση της αστυνομίας, τη χορήγηση αμνηστίας στους διαδηλωτές, καθολική ψηφοφορία για την εκλογή της κυβέρνησης και την οριστική εγκατάλειψη του αμφιλεγόμενου σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, που πυροδότησε το αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας στην πρώην βρετανική αποικία.

Γιατί ανησυχεί η διεθνής κοινότητα

Για τους ακτιβιστές η στήριξη της Ευρώπης στο Χονγκ Κονγκ είναι απαραίτητη. Η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι τα δικαιώματα του λαού του Χονγκ Κονγκ και το κράτος δικαίου πρέπει να γίνονται σεβαστά, παροτρύνοντας την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ και τους διαδηλωτές να αποφύγουν την κλιμάκωση και να επιδιώξουν τον διάλογο έπειτα από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και συγκρούσεων με την αστυνομία. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, κάλεσε τις Αρχές της πρώην βρετανικής αποικίας να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες με τους διαδηλωτές για την εξεύρεση μιας ειρηνικής λύσης στην κρίση. «Καλώ όλα τα μέρη, ιδιαίτερα τις Αρχές του Χονγκ Κονγκ, να επαναφέρουν τον διάλογο ώστε να βρεθεί μια ειρηνική λύση σε αυτή την κρίση και να τεθεί ένα τέλος στην κλιμάκωση της βίας», ανέφερε ο Γάλλος ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, να «επιλύσει γρήγορα και με ανθρωπιά» την κρίση, συνδέοντας ταυτόχρονα το ζήτημα αυτό με τη διένεξη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο και προτείνοντας να γίνει «προσωπική συνάντηση» των δυο τους. Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, εξέφρασε την έντονη ανησυχία για την πολιτική κρίση στο Χονγκ Κονγκ, όπου ζουν περίπου 300.000 Καναδοί υπήκοοι, και παρότρυνε τις κινεζικές Αρχές να αντιμετωπίσουν με διακριτικότητα τις διαδηλώσεις.

Την ανησυχία της εξέφρασε η επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μιτσέλ Μπατσελέ, εξέφρασε ανησυχία για την καταστολή των φιλοδημοκρατικών διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, ζητώντας τη διεξαγωγή μιας «αμερόληπτης έρευνας» στην πρώην βρετανική αποικία. Η εξεύρεση μιας στρατηγικής εξόδου είναι σχεδόν πάντα το πιο δύσκολο κομμάτι της αντικυβερνητικής κινητοποίησης. Oπως επισημαίνει ο καθηγητής Σύγχρονης Κινεζικής Ιστορίας στο EHESS του Παρισιού Σεμπάστιαν Βεγκ, αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα αλλά και το στοίχημα για το δημοκρατικό κίνημα στο Χονγκ Κονγκ. Η μετατροπή του Χονγκ Κονγκ από αποικία του στέμματος της Βρετανίας σε αυτόνομη ειδική διοικητική περιοχή της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ήταν ένα στοίχημα που δεν πέτυχε.

Ποιο είναι το δημοκρατικό κίνημα

Η μεγάλη πλειονότητα των διαδηλωτών υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ έχει κάνει πανεπιστημιακές σπουδές. Σχεδόν οι μισοί είναι εικοσάρηδες και σχεδόν όλοι απεχθάνονται την αστυνομία, σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή έρευνα που ρίχνει φως στο κίνημα. Ερευνητές τεσσάρων πανεπιστημίων του Χονγκ Κονγκ διεξήγαγαν έρευνα για το προφίλ των διαδηλωτών, στους οποίους τέθηκαν ερωτήσεις κατά τη διάρκεια 12 διαδηλώσεων. Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 54% των συμμετεχόντων ήταν άνδρες και το 46% γυναίκες. Από τους 6.688 ερωτηθέντες το 77% έκανε ανώτερες σπουδές και 21% είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι ηλικίες από 20 έως 29 ετών είχαν τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο δείγμα (49%), ακολουθούμενοι από την ηλικιακή κατηγορία 30-39 ετών (19%) και τους κάτω των 20 ετών (11%). Το 16% ήταν ηλικίας από 40 ετών και πάνω. Επίσης, το 50% από αυτούς δηλώνει ότι προέρχεται από τη μεσαία τάξη, ενώ το 41% «από τη βάση».

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα», φύλλο 115 , την Κυριακή 18/8/2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Ο χρόνος πιέζει τις επιλογές Ερντογάν