Χριστούγεννα 2019: Χαμογελούν οι ξενοδόχοι, ετοιμάζονται οι εκδρομείς

Οδοιπορικό της «Νέας Σελίδας» σε ξενοδοχειακές μονάδες και καταλύματα που θα γεμίσουν την περίοδο των εορτών - Οι προσδοκίες και τα προβλήματα που επισημαίνουν οι φορείς της αγοράς17 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:20 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:38 μμ


Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων είναι προ των πυλών και τα ξενοδοχεία ζεσταίνουν τις μηχανές τους για να υποδεχτούν τους επισκέπτες. Τα ρεβεγιόν Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για απόδραση στη φύση, με την πληρότητα των ξενοδοχείων στους ορεινούς προορισμούς να ξεπερνά το 80%, όπως τονίζουν στη «Νέα Σελίδα» εκπρόσωποι του κλάδου.

Της Δήμητρας Μποφυλάτου
[email protected]

Παράλληλα, αρκετοί ξενοδόχοι επισημαίνουν ότι η τουριστική περίοδος στις περιοχές τους διαρκεί συνολικά 100-120 μέρες τον χρόνο, γεγονός που δεν τους επιτρέπει να αντεπεξέλθουν στα αυξημένα έξοδα.

Στα Καλάβρυτα η πληρότητα φτάνει και το 100%

Από τις σχετικά κοντινές σε σχέση με το λεκανοπέδιο Αττικής περιοχές είναι τα Καλάβρυτα, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων της περιοχής, Κωνσταντίνο Δαφαλιά, να τονίζει στη «Νέα Σελίδα» ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία της περιοχής αγγίζει το 80%, με αποκορύφωμα το τριήμερο των Φώτων, όταν η ζήτηση φαίνεται να αγγίζει το 100% ελέω και του χιονοδρομικού.

«Οι πληρότητες για τις μέρες των Χριστουγέννων κυμαίνονται σε ποσοστό 80% με στόχο, όπως κάθε χρόνο, να ξεπεράσουμε το 90%. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Για την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, αλλά ειδικά τα Φώτα πιστεύω ότι μάλλον θα αγγίξουμε το 100%, γιατί βλέπω ότι η κίνηση είναι φοβερά αυξημένη. Πέφτει τριήμερο και σε αυτές τις περιπτώσεις η κίνηση αυξάνεται. Ειδικά στα Καλάβρυτα λόγω του χιονοδρομικού σίγουρα η ζήτηση είναι αυξημένη και θα αγγίξει το 100%».

Τα Καλάβρυτα, σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά, είναι από τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση κι εξηγεί γιατί:

«H περιοχή τραβάει πολύ κόσμο, παραδείγματος χάριν το περασμένο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου οι πληρότητες των ξενοδοχείων άγγιξαν το 100% κι αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένας προορισμός όχι πολύ μακριά από την Αθήνα. Για την περίοδο της Πρωτοχρονιάς οι κρατήσεις κυμαίνονται στο 70%, αλλά πιστεύω ότι σίγουρα θα υπάρξει αύξηση».

Όσο για το επίπεδο που κινούνται οι τιμές στα ξενοδοχεία της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Δαφαλιά, παραμένουν σταθερές και γι’ αυτό η περιοχή τις μέρες των γιορτών γεμίζει εκδρομείς:

«Όχι, οι τιμές μας δεν έχουν μεταβληθεί καθόλου. Μπορεί κάποιος να βρει ένα δίκλινο από 50 ευρώ και ανάλογα με το ξενοδοχείο που επιθυμεί και τον τύπο του δωματίου μπορεί να φτάσει και τα 200 ευρώ. Οσο οι παροχές είναι περισσότερες -διατίθεται, παραδείγματος χάριν, τζάκι- η τιμή ανεβαίνει. Η ουσία είναι ότι οι τιμές καλύπτουν όλα τα βαλάντια και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο».

Αράχοβα: Η σταρ του χειμώνα

Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων, Καλούσα Ναυπακτίτου, μιλώντας στη «Νέα Σελίδα» αναφέρει ότι στην Αράχοβα το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων κυμαίνεται στο 80%:

«Οι μέρες που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση είναι εκείνες της Πρωτοχρονιάς σε σχέση με αυτές των Χριστουγέννων». Οι τιμές, χωρίς αλλαγές από πέρσι, κυμαίνονται από 50 έως 200 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, όπως εξηγεί στη «Νέα Σελίδα», οι καιροί είναι δύσκολοι για τους ξενοδόχους, που, εκτός των γιορτών, τα φέρνουν βόλτα δύσκολα:

«Σε γενικές γραμμές τα ξενοδοχεία έχουν πάρα πολλά έξοδα και λίγα έσοδα. Το θέμα μας δεν είναι να γεμίσουμε τις 10-15 μέρες των γιορτών, αλλά πώς θα επιβιώσουμε τον υπόλοιπο χειμώνα και το καλοκαίρι, διότι οι ορεινοί προορισμοί έχουν μεγαλύτερα έξοδα και ουσιαστικά δουλεύουν 30-40 μέρες τον χρόνο».

Εχθρός των ξενοδόχων της περιοχής είναι το Airbnb και, όπως εξηγεί η κυρία Ναυπακτίτου, τα σαλέ της «σταρ του χειμώνα»… έχουν παραδοθεί στη γνωστή πλατφόρμα:

«Προπληρώνουμε φόρους, έχουμε μεγάλα έξοδα και το κράτος μάς αντιμετωπίζει σαν δυνάμει εγκληματίες. Με αυτή την αστάθεια που επικρατεί έχουν μειωθεί και οι διανυκτερεύσεις των επισκεπτών».

Στην Αράχοβα τα ποσοστά πληρότητας των ξενοδοχείων φαίνεται να είναι ελαφρώς πεσμένα από πέρσι, αν και οι ξενοδόχοι περιμένουν την έκπληξη: «Αναμένονται φέτος λιγότερα έσοδα, αν και ευελπιστούμε, επειδή ο Ελληνας είναι της τελευταίας στιγμής, να αλλάξουν τα ποσοστά», μας είπε η κυρία Ναυπακτίτου.

Οι Έλληνες ψηφίζουν… δαγκωτό Καϊμακτσαλάν

O ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Gioras Hotel, Ευάγγελος Γκιόρας, αναφέρει στη «Νέα Σελίδα» ότι στην περιοχή η πληρότητα των ξενοδοχείων της περιοχής κυμαίνεται στο 70%-80%:

«Τα ποσοστά δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές ξεκινούν από 90 ευρώ και φτάνουν τα 200 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου και τις παροχές. Ο μέσος όρος είναι από 100 έως 140 ευρώ στα δίκλινα και τα τρίκλινα, υπάρχει δηλαδή μια αύξηση όταν είναι φουλ σεζόν στο 20% στις τιμές των ξενοδοχείων της περιοχής».

Στον Άγιο Αθανάσιο η τουριστική σεζόν ξεκινάει το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου και κλείνει την 1η Μαΐου.

«Σε αυτό το διάστημα, φυσικά», όπως επισημαίνει ο κ. Γκιόρας, «δεν υπάρχει πληρότητα, εκτός από τις μέρες των γιορτών, που είναι ουσιαστικά 15 μέρες και άλλες 15 μέρες σε τριήμερα και Σαββατοκύριακα. Ενώ λειτουργούμε πέντε μήνες, η πληρότητα των ξενοδοχείων ουσιαστικά αγγίζει υψηλά ποσοστά δύο μήνες όλο τον χρόνο. Γύρω από εμάς υπάρχουν συνολικά επτά χιονοδρομικά και κάθε πόλη σχεδόν διαθέτει το δικό της χιονοδρομικό. Επίσης, πρόκειται για μια περιοχή μεγάλου φυσικού κάλλους με μειονέκτημα ότι δεν έχει πρόσβαση στην Εγνατία οδό, γεγονός που καθιστά την πρόσβαση δύσκολη και οι δρόμοι δεν είναι τόσο καλοί».

Γιάννενα και Ζαγοροχώρια σε υψηλή ζήτηση

Στις αγαπημένες επιλογές των τουριστών συγκαταλέγονται η περιοχή των Ιωαννίνων και τα κοντινά ορεινά χωριά. Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, Στάθης Σιούτης, επισημαίνει ότι η πληρότητα των ξενοδοχείων της περιοχής ανέρχεται στο 85% και οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 60 και 150 ευρώ, ενώ παρατηρεί ότι ειδικά τις εορταστικές περιόδους οι τουρίστες επιλέγουν καταλύματα που προσφέρουν πρωινό και περισσότερες παροχές.

Τα Ιωάννινα βρίσκονται στη λίστα των πιο αγαπημένων προορισμών, ενώ πλέον, μετά την ολοκλήρωση των έργων στον οδικό άξονα και τα έργα υποδομής στο αεροδρόμιο της πόλης, η περιοχή θεωρείται μια από τις πιο αναπτυσσόμενες της χώρας.

Το γεγονός αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την επικείμενη κατασκευή υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Σιούτη, θα είναι έτοιμο βάσει χρονοδιαγράμματος τον Μάιο του 2020, αποτελώντας ένα από τα πρώτα στην Ελλάδα.

Λουτρά Πόζαρ: Πακέτα με χαμηλές τιμές

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λουτρακίου Αλμωπίας, Γιάννης Ουζούνης, αναφέρει στη «Νέα Σελίδα» ότι η πληρότητα για φέτος τις μέρες των γιορτών κυμαίνεται στο 85%. Τα ποσοστά είναι πεσμένα σε σχέση με πέρσι. Όπως εξηγεί, τα έξοδα είναι πολλά για τους ορεινούς προορισμούς και οι ξενοδόχοι δυσκολεύονται:

«Κάθε πέρσι και καλύτερα. Τα έξοδά μας είναι πολλά, πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ και πλέον δουλεύουμε 100-125 μέρες όλο τον χρόνο». Παρ’ όλα αυτά, αποφάσισαν οι ξενοδόχοι της περιοχής να αντιστέκονται στην αύξηση των τιμών, αφού, όπως δήλωσε χαριτολογώντας ο κ. Ουζούνης: «Ούτε μύγες δεν θα σκοτώναμε, δεν έχει νόημα αυτό».

Οι τιμές στην περιοχή, όπως μας δήλωσε, ξεκινούν από τα 35 ευρώ τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και φτάνουν τα 150 ευρώ, ανάλογα με το ξενοδοχείο και τις παροχές που προσφέρει:

«Στο δικό μου ξενοδοχείο οι τιμές στο δίκλινο κυμαίνονται στα 75 ευρώ, αλλά αν συνυπολογίσετε ότι το ξενοδοχείο διαθέτει σπα, χαμάμ, γυμναστήριο κ.λπ., αντιλαμβάνεστε ότι ουσιαστικά μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλή τιμή».

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 132 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Δίπλωμα οδήγησης: Προσωρινή άδεια από τη μέρα της εξέτασης