Δέκα «μικροί» χάκερ σε κρας τεστ κυβερνοασφάλειας

Με ηλικίες από 14 έως 25 ετών, το ρόστερ που απαρτίζει την ελληνική αποστολή η οποία θα συμμετάσχει στις 15-17 Οκτωβρίου στον 4ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας στο Λονδίνο8 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:21 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:49 μμ


Φέτος είναι το τρίτο έτος που η χώρα μας θα λάβει μέρος στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Κυβερνοασφάλειας και η δεύτερη σερί χρονιά που το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης θα υποστηρίξει την ελληνική ομάδα. Επίσης, η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής ανέλαβε να καλύψει τα τέλη συμμετοχής των μελών της «γαλανόλευκης» αποστολής, η οποία, σύμφωνα με τους γνώστες του χώρου, διαθέτει το καλύτερο ρόστερ όλων των εποχών.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου | [email protected]

Πώς επιλέχθηκαν όμως τα μέλη αυτού του ρόστερ; Το Secnews.gr μέσω του διαγωνισμού Ethihak ξεκίνησε τα πρώτα challenges για ταλαντούχα παιδιά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας πριν από 5 χρόνια με την συνδρομή του Πανεπιστήμιου Πειραιά –το οποίο διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα από τα ελάχιστα μεταπτυχιακά στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας. Στο Λονδίνο θα βρεθούν δέκα «παίκτες», οι τρεις προπονητές τους και ο επικεφαλής του τιμ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Χρήστος Ξενάκης.

Τα μέλη της ελληνικής αποστολής μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιο Ράλλη (πρώτος από δεξιά) και τον μεγαλύτερο συμμετέχοντα της ομάδας Παύλο Κολιό

«Υπάρχει μια εξαιρετική μαγιά ταλαντούχων παιδιών στην Ελλάδα», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο Κώστας Βαβούσης, ένας εκ των προπονητών της αποστολής. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων αρχίζουν από τα 14 και φτάνουν τα 25 χρόνια. Πρόκειται για νέους ανθρώπους από Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, κάποιοι από τους οποίους είναι ήδη επαγγελματίες χάκερ, άλλοι ερευνητές ασφαλείας και ορισμένοι ακόμη μαθητές που ασχολούνται με το hacking. Σύμφωνα με τον προπονητή τους, όλοι τους έχουν περάσει από πολύμηνη σκληρή διαδικασία με live hacking δοκιμασίες, με στόχο την εξάσκησή τους στην αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών στο διαδίκτυο και των κενών ασφαλείας.

«Πολλά ταλέντα στον χώρο δεν έχουν σπουδάσει απαραίτητα το αντικείμενο», μας λέει ο Κώστας Βαβούσης και αναλύει το προφίλ των καλών χάκερ: «Κάποια από αυτά τα παιδιά έχουν λύσει προβλήματα υπολογιστών ή έχουν εντοπίσει ευπάθειες σε ιστοσελίδες. Το κομβικό σημείο είναι ότι όλα χρειάζονται κατεύθυνση για να μην οδηγηθούν σε αυτό το κακό μονοπάτι που θα κάνει στα μάτια τους ελκυστικές τις κακόβουλες ενέργειες. Το έχουμε δει, άλλωστε. Υπάρχουν παιδιά που μπορούν να βγάλουν 2.000 και 3.000 ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα. Κάποια από αυτά έχουν συλληφθεί. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα για να διδάσκεται πλέον το φαινόμενο στα σχολεία. Σε πολλές περιπτώσεις, πάντως, παιδιά που δεν έχουν καν τελειώσει το σχολείο βρίσκουν λύσεις σε προβλήματα που εμείς δεν μπορούσαμε να επιλύσουμε».

«Υπάρχει μια εξαιρετική μαγιά ταλαντούχων παιδιών στην Ελλάδα», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο Κώστας Βαβούσης, ένας εκ των προπονητών της αποστολής                                                                                                                                         .

Όσον αφορά τώρα στην επαγγελματική σταδιοδρομία των νέων που θα ασχοληθούν με την κυβερνοασφάλεια, αυτή είναι γεμάτη ευκαιρίες. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ό,τι προσφορά στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει παγκοσμίως, όχι μόνο στην Ελλάδα», λέει ο Κώστας Βαβούσης και προσθέτει: «Μόλις αυτά τα παιδιά τελειώσουν το σχολείο ή το πανεπιστήμιο, οι εταιρείες τα “τσιμπάνε” κατευθείαν για δουλειά. Κι αυτά με τη σειρά τους εξασφαλίζουν δουλειά για όλη τους τη ζωή και αρκετές φορές με τους δικούς τους όρους, ανάλογα με το επίπεδο κατάρτισής τους».

Όλα αυτά φαντάζουν άκρως λογικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή η ασφάλεια των πληροφοριών αποτελεί βασική προτεραιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, χάρη στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει στην οικονομία, στην παραγωγή, στις γεωπολιτικές σχέσεις κ.α. Όπως είναι, φυσικά, αναμενόμενο, οι επιθέσεις με στόχο την πληροφορία αυξάνονται συνεχώς. Όσο για την παρουσία της καινοτομίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, o Κώστας Βαβούσης πιστεύει ότι οι δύο έννοιες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες: «Η καινοτομία είναι διαρκώς απαραίτητη στην κυβερνοασφάλεια, διότι κάθε μέρα τα δεδομένα αλλάζουν. Αν ένας κακόβουλος χρήστης έχει βρει τρόπο να χτυπήσει το σύστημα, εσύ πρέπει να βρεις μια ακόμα πιο έξυπνη ιδέα για να κατανοήσεις τον τρόπο που ενέργησε. Ψάχνεις διαρκώς νέες λύσεις για να καινοτομήσεις, γι’ αυτό και οι ικανοί άνθρωποι στην κυβερνοασφάλεια είναι οι πρωταγωνιστές του μέλλοντος».

Ο 25χρονος Παύλος Κολιός είναι φοιτητής Πληροφορικής στην ΑΣΟΕΕ και παράλληλα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της κυβερνοασφάλειας. Μαζί με τους φίλους του- εξίσου δυνατοί «παίκτες» και μέλη της αυτοδιαχειριζόμενης ομάδας «Greunion», που αυτή τη στιγμή κατατάσσεται στη 18η θέση παγκοσμίως,- προπονούν και τις ελληνικές αποστολές. Πέρσι ο Παύλος ήταν ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας στον διαγωνισμό της Μάλαγας στην Ισπανία, ενώ θα βρεθεί και στον φετινό διαγωνισμό του Λονδίνου.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση της ομάδας πριν από μερικές ημέρες στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Πρώτος από δεξιά, ο καθηγητής Χρήστος Ξενάκης

«Το καλό χακεριλίκι απαιτεί αφοσίωση. Είναι η περιέργεια που σε έχει σπρώξει ως εδώ και με αυτή συνεχίζεις να κινείσαι», μας λέει και συνεχίζει: «Είναι όμως και συναίσθημα μαγικό να μπορείς να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα και, μάλιστα, με καλούς οικονομικούς όρους για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα. Όσο για τον διαγωνισμό, πρόκειται για ένα roller coaster συναισθημάτων, για μια άκρως απαιτητική διαδικασία με πολύ άγχος, που απαιτεί εξαιρετική συνεργασία και επίπεδο επικοινωνίας μέσα στην ομάδα. Είμαι όμως αισιόδοξος, γιατί το φετινό τιμ είναι πιο δυνατό από πέρσι και με ακόμα πιο εξειδικευμένες γνώσεις».

Δείτε στο παρακάτω video τι λένε οι παίκτες της ελληνικής ομάδας αλλά και την σκληρή τους προπόνηση στην τελική ευθεία για το Λονδίνο

Αυτή είναι η Ελληνική ομάδα Cyber Security! Σκληρή προπόνηση και προετοιμασία στην τελική ευθεία για το ECSC 2018 του Λονδίνου!#InfoQuest #PlatinumSponsor #ECSC2018 #CyberSecurity

Geplaatst door Info Quest Technologies op Vrijdag 28 september 2018

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 70 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 7/10