Διπλό μήνυμα κατά των νοσταλγών του ναζισμού

ΕΚΤΟΣ ΜΑΧΗΣ Η COMBAT 18 ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΥΟ ΧΡΥΣΑΥΓΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ «ΦΑΒΕΛΑ»3 Απριλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:14 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:17 πμ


Της Σοφίας Μανδηλαρά

«Η Combat 18 είχε τρομοκρατική δραστηριότητα από το 2015 έως πρόσφατα σε όλη τη χώρα, σε χώρους καταλήψεων και σε χώρους μεταναστών. Τα μέλη της, που προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο, τον οποίο θεωρώ ενιαίο χώρο με τη Χρυσή Αυγή, εξουδετερώθηκαν», λέει στη «Νέα Σελίδα» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Η Αντιτρομοκρατική, έπειτα από έρευνες, εξάρθρωσε την ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση που είχε πραγματοποιήσει περισσότερα από τριάντα χτυπήματα, με τον αρμόδιο υπουργό να προειδοποιεί τους νοσταλγούς του ναζισμού. «Αυτή θα είναι η τύχη όσων ονειρεύονται την ανατροπή του δημοκρατικού πολιτεύματος ή άλλες καταστάσεις που ηττήθηκαν το 1945 και που, δυστυχώς, με λάθη και του δημοκρατικού κινήματος, έχουν αναβιώσει αυτή την εποχή», αναφέρει στη «Νέα Σελίδα» ο κ. Τόσκας και συνεχίζοντας τονίζει: «Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, πάντως, σημειώνω ότι το υλικό που έχει κατασχεθεί είναι μεγάλο και οι έρευνες θα συνεχιστούν για αρκετό καιρό ακόμη».

Περίπου είκοσι μέρες μετά τις συλλήψεις των μελών της Combat 18, οι αστυνομικές Αρχές κατάφεραν να ταυτοποιήσουν δύο από τους δράστες της αιματηρής επίθεσης στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο «Φαβέλα», κατά της διάρκεια της οποίας τραυματίστηκε και η δικηγόρος της οικογένειας του Παύλου Φύσσα. Στη δικογραφία, που μεταβιβάστηκε από την Κρατική Ασφάλεια στην Εισαγγελία, αναφέρονται τα ονόματα των Σ.Δ. (31 ετών) και Β.Θ. (26 ετών), οι οποίοι είναι στελέχη της Χρυσής Αυγής και σεσημασμένοι για τη φασιστική τους δράση.

«Από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι πρόκειται για μέλη της Χρυσής Αυγής», λέει στη «Νέα Σελίδα» η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Ελευθερία Τομπατζόγλου. «Τόσο λόγω των συνθημάτων που φώναξαν όσο και γιατί είχαμε αναγνωρίσει τον τρόπο με τον οποίο δρα η οργάνωση και είναι χαρακτηριστικός όλων των επιθέσεών της. Τότε κάποιοι είχαν σπεύσει να δικαιολογήσουν τ’ αδικαιολόγητα και να πουν ότι πρόκειται για προβοκάτσια, ότι δήθεν κάποια άλλη ομάδα ήταν υπεύθυνη. Αλλά, με δεδομένο ότι είχαμε αναγνωρίσει και τον έναν από τους δράστες, για εμάς ήταν αναμφίβολο ότι επρόκειτο για τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής», συμπληρώνει.

«Σήμερα θα πεθάνετε»

Η Ελευθερία Τομπατζόγλου ήταν παρούσα όταν ομάδα επτά έως δέκα μαυροφορεμένων ατόμων -μεταξύ των οποίων οι Σ.Δ. και Β.Θ.- εισέβαλε στη «Φαβέλα»με λοστούς, πτυσσόμενα ρόπαλα, αιχμηρά μεταλλικά αντικείμενα και πυρσούς φωνάζοντας: «Σήμερα θα πεθάνετε, σήμερα θα σας κάψουμε, εδώ είναι Πειραιάς». Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, δέχτηκε χτύπημα στο κεφάλι και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

«Είμαι καλά, αλλά θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες για να ανακάμψει πλήρως το τραύμα», μας λέει η δικηγόρος. «Το αίσθημα της ασφάλειας όλων μας θα έπρεπε να είναι διαταραγμένο όσο αυτοί κυκλοφορούν έξω, υπό την έννοια ότι ο καθένας μπορεί να βρεθεί στο στόχαστρό τους. Αυτό δεν το έχει καταλάβει ο κόσμος, ότι η Χρυσή Αυγή επιτίθεται σε οτιδήποτε διαφορετικό. Εμείς φωνάζαμε χρόνια, ήδη πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και επιμένουμε ακόμα: πρόκειται για εγκληματική οργάνωση στο σύνολό της όσον αφορά τα στελέχη της. Για εμένα, η ασφάλεια και η ισορροπία θα επανέλθουν όταν αυτοί οι άνθρωποι καταδικαστούν συλλογικά. Μου δίνεται η αίσθηση ότι γίνονται πράγματα μικρά, σκόρπια, αλλά αυτά πρέπει να συσχετιστούν στο σύνολό τους με τη Χρυσή Αυγή», τονίζει χαρακτηριστικά η Ελευθερία Τομπατζόγλου.

Συγκοινωνούντα δοχεία

Πριν από την επίθεση από το τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής, στο οποίο συμμετείχαν οι Σ.Δ. και Β.Θ., η «Φαβέλα» -η οποία δεν είναι στέκι αντιεξουσιαστών ούτε τελεί υπό κατάληψη- είχε βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο ακροδεξιών ομάδων. Στις 24 Αυγούστου δέχτηκε εμπρηστική επίθεση, για την οποία συνελήφθησαν τέσσερα άτομα που φέρονται να συνδέονται με τη νεοναζιστική ομάδα «Απέλλα». «Αυτό που έχει διαπιστωθεί είναι ότι γίνονται “μεταγραφές” μελών μεταξύ της Χρυσής Αυγής και μικρότερων οργανώσεων. Αυτό αποδείχτηκε και με την “Απέλλα”, ο βασικός κατηγορούμενος της οποίας ήταν ενεργό μέλος της Χρυσής Αυγής μέχρι πριν από κάποια χρόνια. Οι επιθέσεις δεν συνδέονται μεταξύ τους, αλλά έχουν την ίδια ιδεολογική βάση και, αντίστοιχα, κατασκευάζουν τους ίδιους “εχθρούς”», υπογραμμίζει η δικηγόρος.

Η δράση τους

Ο 31χρονος Σ.Δ., ο οποίος ταυτοποιήθηκε για την επίθεση στη «Φαβέλα» χάρη σε ένα δακτυλικό αποτύπωμα, έχει πλούσια δράση στη Χρυσή Αυγή. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, έχει διατελέσει «πυρηνάρχης» του Πειραιά και οι πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται πολύ κοντά στον Νίκο Μιχαλολιάκο. Το δακτυλικό αποτύπωμα που τον πρόδωσε είχε καταχωριστεί στο σύστημα της αστυνομίας μετά τη βίαιη επίθεση στη δικηγόρο Ευγενία Κουνιάκη έξω από το Εφετείο, για την οποία έχει αναγνωριστεί ως επικεφαλής. Ο ίδιος συνόδευε τον Γιάννη Λαγό στην επίθεση στο δημοτικό σχολείου Νέου Ικονίου Περάματος τον Ιανουάριο του 2017, στην οποία είχε λάβει μέρος και ο Σ.Μ., πρόσφατα συλληφθείς για την Combat 18. Ο Β.Θ., που αναγνωρίστηκε από τρία άτομα για την επίθεση στη «Φαβέλα», είναι ενεργό και γνωστό στέλεχος της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Εχει, μάλιστα, πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες σε εκδηλώσεις του κόμματος.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 43 της εφημερίδας Νέα Σελίδα, 01/04/2018