Ερντογάν μαινόμενος εναντίον όλων

Απασφάλισε ο Τούρκος Πρόεδρος, τα έβαλε με ΗΠΑ λόγω Ισραήλ και Ρωσία λόγω Συρίας - Η «Yeni Safak» μιλά για τη «Μεσόγειο που έγινε πολεμική ζώνη» και παρουσίασε την εξέλιξη του σχεδίου του, που μετά και το Αιγαίο πάει στα Στενά και φτάνει ως το Γιβραλτάρ7 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:16 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:19 πμ


Δεν του «κάθονται» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τα πράγματα όπως θα τα ήθελε. Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία υλοποιούν τους σχεδιασμούς τους στην περιοχή δίχως να τον υπολογίζουν. Κι αυτό εντείνει τη νευρικότητα και την επιθετικότητά του, επειδή συνειδητοποιεί ότι για τις μεγάλες δυνάμεις δεν είναι και τόσο σημαντικός όσο νομίζει. Ετσι, τις προηγούμενες μέρες απέρριψε με βαριές εκφράσεις το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ για την ισραηλινοπαλαιστινιακή διένεξη, χαρακτηρίζοντάς το «σχέδιο κατοχής», και κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «δεν σέβεται» τις συμφωνίες με την Τουρκία αναφορικά με τη Βορειοδυτική Συρία.

Του Στέφανου Μυτιληναίου 

[email protected]

Παράλληλα, έστειλε συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες το οχηματαγωγό πλοίο «Bana», φορτωμένο με τουρκικής κατασκευής τεθωρακισμένα, καθώς και άλλα όπλα και πυρομαχικά, ως στρατιωτική βοήθεια στην ισλαμική κυβέρνηση της Τρίπολης, παραβιάζοντας για μια ακόμη φορά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ και τις αποφάσεις της πρόσφατης Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ την Παρασκευή το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις» εισήλθε στην ελληνική ΑΟΖ στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου (Λύκιο Πέλαγος).

Ο Τούρκος Πρόεδρος προφανώς και αντιλαμβάνεται ότι οι μεγάλες δυνάμεις τον «παίζουν» μόνο εκεί που είναι υποχρεωμένες, όπου δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, επειδή φροντίζει να έχει προηγουμένως εμπλακεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας και όχι γιατί επιθυμούν να τον έχουν ομοτράπεζο ή επειδή τον θεωρούν αξιόπιστο εταίρο. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η Τουρκία όπου προσκαλείται το πετυχαίνει εκβιαστικά, ως ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας -ως μέρος του προβλήματος-, κι αυτή είναι η διπλωματία των ισλαμιστών της Αγκυρας.

Αποστολή εξοπλισμού στην Τρίπολη

Σε αντιδιαστολή, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας. Η έκνομη και συνεχώς κλιμακούμενη αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας, «που μοιάζει με συμπεριφορά τρελού», όπως μας είπε εύστοχα παλιός διπλωμάτης, «μπορεί να πετυχαίνει στις εντυπώσεις, αλλά στην ουσία εδραιώνει σε όλο και περισσότερους την πεποίθηση ότι η Τουρκία δεν είναι ένα μέρος του προβλήματος, αλλά το ίδιο το πρόβλημα. Το λεγόμενο “τουρκικό πρόβλημα”».

Πράγματι, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσήλθε στη Διάσκεψη του Βερολίνου με τον αέρα και το ύφος του «εταίρου», του «παίκτη», του «σπουδαίου», έφυγε περιφρονημένος. Οταν εμπέδωσε το μήνυμα της περιθωριοποίησης, αποφάσισε να συνεχίσει να συμπεριφέρεται με τον μόνο τρόπο που γνωρίζει για να τον λαμβάνουν υπόψη, δηλαδή επιθετικά, και πριν περάσει μιάμιση εβδομάδα παραβίασε ό,τι συμφώνησε και ο ίδιος στο Βερολίνο με τον πιο επιδεικτικό τρόπο, μη κρατώντας ούτε τα προσχήματα, στέλνοντας στο ισλαμικό καθεστώς του Σαράτζ ένα πλοίο φορτωμένο με στρατιωτική βοήθεια.

Οπως πολύ εύστοχα έγραψε ο βετεράνος Τούρκος δημοσιογράφος και ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής Τζενγίζ Τζαντάρ, «η καλύτερη πηγή μου για το τι συνέβη στις 19 Ιουλίου στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη είναι η με επιρροή μοσχοβίτικη εφημερίδα “Moskovsky Komsomolets” και, εάν η ανάλυσή της είναι ακριβής, ο μεγαλύτερος χαμένος της συνάντησης ήταν ο Ερντογάν». Πρόσθεσε δε, επικαλούμενος το ρωσικό δημοσίευμα, ότι «ο Ερντογάν φρίκαρε και έφυγε από τη Διάσκεψη νωρίτερα από το προγραμματισμένο» και στο αεροδρόμιο «ο Πρόεδρος της Τουρκίας έδειχνε νευρικός και κακόκεφος».

Για να κάνει αισθητή την παρουσία του και να παραστήσει τον «χαλίφη» των μουσουλμάνων, απέρριψε όσο πιο ηχηρά μπορούσε το ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αποτελεί μια απόπειρα κλοπής παλαιστινιακών εδαφών και αφανισμού κάθε προοπτικής εγκαθίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους πλάι στο Ισραήλ. «Αυτό το σχέδιο είναι ένα σχέδιο προσάρτησης, που στόχος του είναι να σκοτώσει τη λύση των δύο κρατών και να κλέψει παλαιστινιακά εδάφη», σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που χαρακτήριζε «θνησιγενείς» τις προτάσεις του Τραμπ.

«Σχέδιο κατοχής» και εξελίξεις στη Συρία

Δύο μέρες μετά, μιλώντας σε τελετή απονομής δημοσιογραφικών βραβείων στην Αγκυρα, ο Ερντογάν το χαρακτήρισε «σχέδιο κατοχής» και καταδίκασε την αποκαλούμενη «συμφωνία του αιώνα», λέγοντας ότι «η Ιερουσαλήμ είναι “κόκκινη γραμμή” για εμάς. Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται», είπε χαρακτηριστικά. Να τονιστεί εδώ ότι ο τουρκικός αλυτρωτισμός περιλαμβάνει και την Ιερουσαλήμ, την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος έχει ορκιστεί να απελευθερώσει και να την επιστρέψει στους μουσουλμάνους. Αυτές οι εξαγγελίες εννοούνται, ο Ερντογάν ό,τι λέει το εννοεί. Ωστόσο, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, που για άλλα ζητήματα της περιοχής τηλεφωνιέται αμέσως με τον Τούρκο «φίλο του», στο ζήτημα αυτό δεν φάνηκε να τον υπολογίζει πουθενά – ούτε πριν ούτε μετά.

Αλλά και ο Πρόεδρος Πούτιν κάνει τα δικά του στη Συρία, δίχως να τα συζητά με τον «φίλο του» Ερντογάν. Ετσι, ενώ υποτίθεται ότι έχουν συμφωνήσει Ρώσοι, Ιρανοί και Τούρκοι η βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ να παραμείνει υπό «ειρηνευτικό» τουρκικό έλεγχο και υπό την κατοχή τζιχαντιστικών οργανώσεων, όπως η Ταχρίρ αλ Σαμ και μια σειρά φιλοτουρκικών ένοπλων ομάδων, ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας προχωρά κανονικά στην απελευθέρωση της μιας πόλης μετά την άλλη, με τελευταία τη Μααράτ αλ Νούμαν, τη δεύτερη μεγαλύτερη της επαρχίας, που κυριεύτηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις αυτή την εβδομάδα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φαντάζεται τη δημιουργία ενός φιλοτουρκικού ψευδοκράτους στη Βόρεια Συρία το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τα εδάφη που κατέλαβε ο τουρκικός στρατός με τις τρεις εισβολές του μαζί με τα εδάφη της επαρχίας Ιντλίμπ, αναμενόμενο να διαμαρτύρεται: «Με τη Ρωσία υπογράψαμε συμφωνίες. Αν η Ρωσία σέβεται τις συμφωνίες αυτές, τότε θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή η Ρωσία δεν τις σέβεται», δήλωσε ο Ερντογάν. Η πραγματικότητα, βεβαίως, και εδώ είναι ότι είναι η Τουρκία που δεν τηρεί τις συμφωνίες, με αποτέλεσμα η Ρωσία να υποστηρίζει την επίθεση του συριακού στρατού.

Παντού στον χάρτη, στο ενιαίο μέτωπο που ξεκινά από το Βόρειο Ιράκ, συνεχίζει στη Βόρεια Συρία, τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο και πλέον προεκτείνεται έως τη Λιβύη, είναι η Τουρκία που δεν σέβεται καμία συμφωνία, καμία διεθνή συνθήκη, παραβιάζει συνεχώς το διεθνές δίκαιο και προσπαθεί να βρίσκει κατά τόπους συμμάχους με στόχο διττό: την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την περικύκλωση της Ελλάδας. Μέσα σε όλο αυτό το οργανωμένο παράλογο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να διαμηνύσει στους Αμερικανούς είτε να επιστρέψουν στη χώρα του τα χρήματα που έχει πληρώσει μπροστά για την αγορά των F-35 είτε να της παραδώσουν αυτά τα μαχητικά, για να προσθέσει: «Αν δεν μας δώσουν πίσω τα χρήματα (…) μπορούμε επίσης να βρούμε και να τα αγοράσουμε από αλλού ή να τα κατασκευάσουμε μόνοι μας».

Την Παρασκευή ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε αξιωματούχους του ισλαμικού του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), επιτέθηκε ξανά στο ειρηνευτικό σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι «η Τουρκία δεν θα δεχτεί ποτέ ένα ανέντιμο ισραηλινό κράτος που εκτελεί αθώους στους δρόμους» και κατηγόρησε τις αραβικές χώρες που μένουν σιωπηλές ότι διαπράττουν «προδοσία»: «Οι αραβικές χώρες που υποστηρίζουν ένα τέτοιο σχέδιο διαπράττουν προδοσία έναντι της Ιερουσαλήμ, καθώς και έναντι του λαού τους και, το σημαντικότερο, έναντι ολόκληρης της ανθρωπότητας». Στην ίδια ομιλία προειδοποίησε και τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι μπορεί να εξαπολύσει στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοδυτική συριακή επαρχία Ιντλίμπ, αν δεν διευθετηθεί αμέσως η κατάσταση στην περιοχή αυτή.

Επιδείνωση στο Αιγαίο και κρίση στα Στενά

Πολύ καθαρά και με απλοϊκή ειλικρίνεια ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Yeni Safak», Ιμπραήμ Καραγκιούλ, δημοσίευσε πριν από μία εβδομάδα τους τουρκικούς σχεδιασμούς και ανησυχίες από εδώ και πέρα. «Η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε πολεμική ζώνη!» έγραψε. «Η κοιτίδα αμέτρητων θρησκειών, πολιτισμών, αυτοκρατοριών σέρνεται στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση δύναμης της Ιστορίας», πρόσθεσε. «Συρία, Ανατολική Μεσόγειος και Αιγαίο… Μια κρίση που περιλαμβάνει τα νησιά (σ.σ.: του Αιγαίου) και τα Στενά (σ.σ.: Δαρδανέλια, Βόσπορος) είναι κοντά! (…) Υπάρχει μια γραμμή άμυνας από τη Λιβύη έως την Αλεξανδρέττα», υποστηρίζει, εκφράζοντας την τουρκική πολιτική. «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, μαζί με ορισμένες περιφερειακές χώρες και χώρες της ΕΕ, άρχισαν να εξοπλίζουν τα νησιά, να εγκαθιστούν πυραυλικές εγκαταστάσεις στην περιοχή και να χτίζουν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη, φαίνεται ότι τα θέματα της περιοχής του Αιγαίου και των νησιών θα επιδεινωθούν. Το επόμενο βήμα που θα ακολουθήσει θα είναι στα Στενά. Μετά το Αιγαίο, θα βιώσουμε μια πολύ σοβαρή κρίση των Στενών. Η Τουρκία πρέπει να είναι προετοιμασμένη γι’ αυτό. Ο αγώνας που ξεκίνησε στην Ανατολική Μεσόγειο έχει φτάσει στο Αιγαίο και τα νησιά. Ετσι, θα επεκταθεί στα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα».

Η Τουρκία, συνεχίζει, δεν έχει άλλη επιλογή από το να πατά παντού. Από το Γιβραλτάρ έως την Αλεξανδρέττα, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο. «Εάν δεν είμαστε παρόντες στη Μεσόγειο, τότε δεν μπορούμε να είμαστε παρόντες στο Αιγαίο και τα Στενά. Αυτό σημαίνει ότι στο επόμενο βήμα δεν θα είμαστε πλέον παρόντες στην Ανατολία». Η Τουρκία δηλαδή, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο-φωνή του Ερντογάν, πρέπει να φτάσει μέχρι το Γιβραλτάρ για να διατηρήσει την παρουσία της στην Ανατολία. Ολα αυτά ίσως να ακούγονταν πριν από λίγα χρόνια ως γραφικότητες και εξαλλοσύνες, όταν όμως βλέπουμε τουρκικές φρεγάτες στην Αλγερία συνειδητοποιούμε ότι για το τουρκικό καθεστώς αυτό είναι το σχέδιο. Καμία χώρα της Μεσογείου δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τον νεοοθωμανισμό του Ερντογάν.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 139 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Στο μυαλό του Ερντογάν