Folli Follie – Creta Farms: Ξεμένουν από ρευστό και χρόνο

Όμηροι των εξελίξεων οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους2 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:54 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:56 μμ


Ανοιχτές πληγές παραμένουν οι υποθέσεις της Creta Farms και της Folli Follie, ενώ η θηλιά του χρόνου απειλεί ευθέως την επιβίωση των δύο άλλοτε κραταιών επιχειρήσεων. Όμηροι των εξελίξεων είναι σε κάθε περίπτωση οι εκατοντάδες εργαζόμενοι, οι οποίοι αγωνιούν για το μέλλον τους.

Της Μαρίας Σμιλίδου
[email protected]

Για την περίπτωση της Folli το κρίσιμο στοίχημα έχει οριστεί με ημερομηνία τη 10η Σεπτεμβρίου, οπότε και αναμένεται η Γενική Συνέλευση κατά την οποία θα ξεκαθαριστεί αν υπάρχει ή όχι η συναίνεση των ομολογιούχων στο επιχειρούμενο σχέδιο διάσωσης. Η στήριξη του σχεδίου από τους ομολογιούχους αποτελεί βασική προϋπόθεση για να προχωρήσει η διοίκηση στην υποβολή του σχεδίου μέσω της υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το εγχείρημα δεν είναι απλό ούτε εύκολο. Η προηγούμενη προσπάθεια με στόχο τη συναίνεση των ομολογιούχων δεν απέδωσε καρπούς. Ήταν στα τέλη Ιουλίου όταν η διοίκηση της Folli είχε δώσει προθεσμία τριών εβδομάδων προκειμένου να συναινέσουν. Το διάστημα αυτό παρήλθε και επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από την πλευρά τους. Με βάση το σχέδιο διάσωσης που έχει εκπονηθεί, οι ομολογιούχοι θα πρέπει να παραιτηθούν των σημερινών τους απαιτήσεων (437,6 εκατ. ευρώ), αποδεχόμενοι μια δυνάμει συνολική αποζημίωση της τάξης των 110 εκατ. ευρώ (από τα ακίνητα και το ομόλογο).

Το σχέδιο διάσωσης, ενώ κουρεύει σχεδόν το 1/3 των απαιτήσεων των πιστωτών, από την άλλη αποτελεί σανίδα σωτηρίας μπροστά στον ωκεανό μιας ενδεχόμενης άτακτης χρεοκοπίας. Με βάση τη λογική του σχεδίου, τα συνολικά ανακτήσιμα κεφάλαια για τους πιστωτές θα είναι κατά προσέγγιση 28 σεντς ανά 1 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση των assets στην τιμή της αγοράς, των καταβολών ενοικίων και της αποπληρωμής του νέου ομολόγου. Αντίθετα, σε περίπτωση άτακτης χρεοκοπίας της Folli τα ανακτήσιμα θα είναι λιγότερα από 10 σεντς.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το τελευταίο διάστημα μεταξύ των δύο πλευρών είναι σε εξέλιξη πυρετώδεις επαφές μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με στόχο την αποσαφήνιση των «γκρίζων» σημείων του σχεδίου διάσωσης. Το πλάνο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την κατάτμηση της δραστηριότητας της εταιρείας σε τέσσερα σχήματα. Σε ένα από αυτά θα γίνει η εισφορά των ακινήτων του ομίλου υπέρ των ομολογιούχων, ενώ θα παρασχεθεί επιπλέον εγγύηση μέσω ομολόγου 20 εκατ. ευρώ (μέσω άλλης εταιρείας) προκειμένου αυτοί να συναινέσουν στον νέο σχεδιασμό, παραιτούμενοι, βεβαίως, των αρχικών τους απαιτήσεων.

Την ίδια ώρα, με επίσημη ανακοίνωσή της η Folli Follie επιβεβαιώνει ότι βγάζει στο σφυρί τη Links of London, αναφέροντας ότι έχει αναθέσει «στους Deloitte και Savigny Partners να διερευνήσουν την επιλογή μιας πλήρους πώλησής» της. Στην ίδια ανακοίνωση συμπληρώνει ότι «έως εκεί εκτείνεται η εντολή τους αυτή τη στιγμή» και συνεχίζει λέγοντας ότι «η Links of London παραμένει στη διαδικασία ενός σχεδίου ανάκαμψης, το οποίο η εταιρεία συνεχίζει να υποστηρίζει».

Είναι γνωστό ότι η Folli Follie επιδιώκει το συντομότερο δυνατό να διώξει από πάνω της τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία είναι ζημιογόνα και λειτουργεί επιβαρυντικά στην εικόνα του ενοποιημένου ισολογισμού της. Το θετικό σενάριο είναι η δρομολόγηση εξελίξεων έως τη 10η Σεπτεμβρίου, με στόχο στη Γενική Συνέλευση η διοίκηση να είναι σε θέση να παρουσιάσει εμπράκτως τα βήματα προς την κατεύθυνση που στοχεύει για τη βιωσιμότητα του νέου σχήματος.

Οικογενειακός εμφύλιος

Στην περίπτωση της Creta Farms, πάλι, η αδιαλλαξία των αδελφών Δομαζάκη, οι οποίοι δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, λειτουργεί ως τροχοπέδη εξελίξεων, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την εξεύρεση επενδυτή λήγει στο τέλος Οκτωβρίου.

Κι αν η πρωτοβουλία του Άδωνι Γεωργιάδη έφερε την PwC και την Ernst & Young στην οικονομική διαχείριση της εταιρείας, η άρνηση των βασικών μετόχων να ενεχυριάσουν τις μετοχές τους κατ’ απαίτηση των τραπεζών συνιστά αξεπέραστο εμπόδιο. Για τους περίπου 800 εργαζόμενους της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας η υπόθεση μοιάζει με παρατεταμένο θρίλερ. Με επιστολή τους προ ημερών προς τις πιστώτριες τράπεζες εξέφρασαν την αγωνία τους τόσο για τις προθέσεις της διοίκησης όσο και για τα «ασαφή σημεία» του σχεδίου διάσωσης.

Στο διάστημα αυτό, εάν δεν υπάρξει άλλη μεσολαβητική πρωτοβουλία, η εταιρεία δύσκολα θα λάβει πρόσθετη χρηματοδότηση. Εκτός από το έλλειμμα αξιοπιστίας, με τη γραμμή παραγωγής στο σημείο μηδέν και τις ελλείψεις στην αγορά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τη βιομηχανία.

Η απουσία κεφαλαίου κίνησης και οι υποχρεώσεις τις ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, για να λάβει από τις τράπεζες την «ένεση» των 4-8 εκατ. ευρώ ώστε να ξαναβάλει μπροστά τις γραμμές παραγωγής θα πρέπει να επιδείξει μεγάλη ευελιξία και κυρίως να θυσιάσει σημαντικό «κεφάλαιο» χάριν της διάσωσης.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 117 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Ο εφιάλτης του 2008 επιστρέφει

Στα σκαριά bad bank