Γιώργος Πάντζας: «Ψήφος στο ΚΙΝΑΛ ισοδυναμεί με ψήφο στη ΝΔ»

«Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ότι η Ιστορία το έχει χρίσει μόνιμο εκφραστή της Σοσιαλδημοκρατίας», τονίζει και χαρακτηρίζει επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ26 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 12:27 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:27 μμ


Να υψώσουν οι πολίτες τείχος προστασίας απέναντι στην ασυδοσία των αγορών και στους νοσταλγούς του φασισμού και του διχασμού ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής μέσω της «Νέας Σελίδας». Τι λέει για τις δημοσκοπήσεις και τα μέτρα υπέρ του λαού από την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς.

Της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές, πόσο επιβεβλημένη είναι η διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ;
Πιστεύω ότι ένα προοδευτικό μέτωπο με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επιβεβλημένο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε. Επιβάλλεται να μπει ένας φραγμός στους δύο κυρίαρχους ιδεολογικά πόλους που στέκονται απέναντι στην Κεντροαριστερά: τον νεοφιλελευθερισμό και τον φασισμό. Απέναντι σε αυτές τις δύο ιδεολογικές ταυτότητες, οι οποίες όπου έδρασαν μόνο την καταστροφή έφεραν. Να θυμίσω ότι ο μεν νεοφιλελευθερισμός, όπου επικράτησε, άφησε πίσω του φτώχεια και εξαθλιωμένους πολίτες, ενώ ο φασισμός με τη ναζιστική του έκφανση άφησε πίσω του 65 εκατομμύρια νεκρούς. Αυτά δεν θα πρέπει να τα ξεχνάμε, γιατί ο φασισμός σήμερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, εμφανίζεται με άλλα ρούχα, αυτά του εθνικισμού και του ψευτοπατριωτισμού. Και, μάλιστα, από ανθρώπους που, σύμφωνα με την Ιστορία, οι πρόγονοί τους ήταν συνεργάτες του χιτλερισμού και του ναζισμού και προδότες της πατρίδας τους. Αρα, λοιπόν, όλοι εμείς οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες απαιτείται να αναλάβουμε την ευθύνη και την ιστορική υποχρέωση να υψώσουμε τείχος προστασίας απέναντι στην ασυδοσία των αγορών και στους νοσταλγούς του φασισμού και του διχασμού.

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι στο προσκλητήριο που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας για προοδευτική συμμαχία δεν ανταποκρίνεται προσώρας το Κίνημα Αλλαγής;
Γενικότερα το Κίνημα Αλλαγής λειτουργεί σε άλλο τέμπο. Ζει σε άλλη δεκαετία. Νομίζει ότι ακόμα εκπροσωπεί τις πλατιές λαϊκές μάζες της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Συμπεριφέρεται ως οιηματίας που θεωρεί ότι η Ιστορία το έχει χρίσει ως τον «μόνιμο» εκφραστή της Σοσιαλδημοκρατίας. Αγνοεί ότι στο προσκλητήριο που αναφέρεστε έχει ήδη ανταποκριθεί θετικά -από τις εκλογές του 2012 και του 2015- η βάση όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών που κατά το παρελθόν στήριζαν το ΠΑΣΟΚ. Άρα το τι λένε η κυρία Γεννηματά -μια πολιτικός με μηδενικό πολιτικό ανάστημα-, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος μικρή σημασία έχει. Ακόμα όμως κι αν κάποιοι προοδευτικοί συμπολίτες μας έχουν την παραμικρή αμφιβολία, να τους πω ότι η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ ισοδυναμεί με ψήφο στη ΝΔ του Μητσοτάκη, του Σαμαρά, του Γεωργιάδη και του Βορίδη. Γιατί θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι αυτό που θα πράξει η κυρία Γεννηματά μετά τις εκλογές θα είναι να προσχωρήσει στην πολιτική της Δεξιάς. Όπως πιστά και συντονισμένα πράττει καθημερινά μέσα και έξω από τη Βουλή σε νομοσχέδια και ανακοινώσεις. Μιλάμε για την απόλυτη ταύτιση.

Κατά τη γνώμη σας, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ η εκδοχή του ΠΑΣΟΚ στον 21ο αιώνα;
Θεωρώ ότι μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει. Και για να γίνω πιο σαφής, δεν θέλουμε να γίνουμε το ΠΑΣΟΚ που κατέστρεψε και χρεοκόπησε τη χώρα και κατέκλεψε τον ελληνικό λαό, με πρωτοκλασάτα στελέχη του να μπαινοβγαίνουν στη φυλακή. Άρα δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ του Σημίτη και όλων αυτών που είδαν την κομπίνα και τη μίζα ως επαγγελματική καταξίωση και σταδιοδρομία. Σαλτιμπάγκοι και κλακαδόροι της πολιτικής, που από τη μια κουνούσαν στον λαό την ιδρυτική πράξη της 3ης του Σεπτέμβρη, ένα πραγματικό αριστερό μανιφέστο, κι από την άλλη χρέωναν και φέσωναν τα δημόσια ταμεία για ίδιον όφελος.

«Εχει πραγματοποιηθεί μια τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την Περιφέρεια Αττικής σε έργα, υποδομές και υπηρεσίες»

Η Περιφέρεια Αττικής δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια από ακραία καιρικά φαινόμενα. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες σάς θέλουν κοντά στον Δυτικό Τομέα της περιφέρειας στις επόμενες εκλογές, ποιες προτεραιότητες θα θέτατε γι’ αυτό το τμήμα του λεκανοπεδίου;
Πράγματι, θα είμαι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής. Σε μια δύσκολη περιφέρεια, που, όπως επισημάνατε, δοκιμάστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ γεύτηκε για πολλές δεκαετίες την αδιαφορία της πολιτείας και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Όμως από το 2015 έχουν αλλάξει πολλά. Έχει πραγματοποιηθεί μια τεράστια προσπάθεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την Περιφέρεια Αττικής σε έργα, υποδομές και υπηρεσίες. Αν θέλετε, αυτή η προσπάθεια ενέχει και τη δική μου προσωπική συμβολή. Θέλω, λοιπόν, να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια ώστε η Δυτική Αττική να πάψει να αποτελεί την «πίσω αυλή» του λεκανοπεδίου.

Στις επαφές σας με τους πολίτες διαπιστώνετε αντιστοιχία με τα κατά καιρούς δημοσκοπικά ευρήματα;
Να θυμίσω μόνο ότι στις τελευταίες 7-8 εκλογικές αναμετρήσεις καμία δημοσκόπηση δεν έπεσε μέσα, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του 2015, όταν όλες οι μετρήσεις έπεσαν έξω 20 εκατοστιαίες μονάδες. Είμαι βέβαιος, λοιπόν, για την εκλογική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι είναι εις γνώσιν του ελληνικού λαού ότι καμία άλλη κυβέρνηση δεν θα σταθεί τόσο κοντά στους πολίτες, τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία και τον συνταξιούχο.

Πόσο και σε ποιους τομείς επηρέασαν τα μνημόνια τον πολιτισμό;
Οπωσδήποτε και ο πολιτισμός έχει επηρεαστεί. Πάντα όμως το θέατρο, η ποίηση, ο χορός και ο κινηματογράφος στη σύγχρονη εποχή έβρισκαν διόδους και φεγγίτες ώστε να βρουν το φως τους και να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους. Και ο λόγος είναι ότι ο πολιτισμός αποτελεί πηγή έκφρασης και φάρμακο για την ψυχή του ανθρώπου. Σήμερα, λοιπόν, παρ’ όλες τις περιορισμένες παραγωγές, η ποιότητα και το ταλέντο δεν απουσιάζουν.

Έχοντας μακρά πολιτική διαδρομή, που ξεκινά από την ΕΔΑ και φτάνει ως τον ΣΥΡΙΖΑ, τι άλλαξε κυρίαρχα η Αριστερά στην πρώτη φορά διακυβέρνησή της;
Η οικογένειά μου ήταν στο ΕΑΜ, ενώ εγώ στην ΕΔΑ, στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Να σας πω επίσης ότι ο πατέρας μου έκανε 17 χρόνια εξορία. Πάντοτε ενάντια στη Δεξιά και τον φασισμό. Τελείωσα νυχτερινό γυμνάσιο και ό,τι κέρδισα στη ζωή μου το κέρδισα με αγώνα και κόπο. Μέσα από αυτό το βιωματικό πρίσμα, θεωρώ ότι αυτό που άλλαξε είναι ότι η εξουσία ήρθε πιο κοντά στον λαό. Λειτούργησε ως κάθαρση στην τραγωδία του ίδιου του λαού. Επανέφερε σημαντικές αξίες της πολιτικής και της λαϊκής βούλησης που επί δεκαετίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν εξαφανίσει. Αξιοκρατία, κράτος δικαίου και ισονομία είναι μερικές σταθερές αυτής της κυβέρνησης.

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα» στο τεύχος 94 που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 23 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

ΝΔ: Με ατζέντα Σαμαρά ο προεκλογικός αγώνας Μητσοτάκη

Αγωγός ασφαλείας και ευημερίας με «σφραγίδα» ΗΠΑ