H «τριπλέτα» που παίρνει εκλογές: Συντάξεις, αφορολόγητο και ένα ακόμα μέτρο-έκπληξη18 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 11:31 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:42 μμ


Μετά την ανάσα για χιλιάδες συνταξιούχους, η κυβέρνηση στοχεύει τώρα στην απόσυρση της μείωσης του αφορολόγητου, που θέλησε να επιβάλλει το ΔΝΤ. Τέλος, το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει μεθοδικά μια θετική έκπληξη στο κοινωνικό πεδίο.

Του Σωτήρη Καψώχα

Με το θέμα των συντάξεων να έχει αίσια έκβαση για χιλιάδες συνταξιούχους, η κυβέρνηση στοχεύει τώρα στην απόσυρση και του δεύτερου μέτρου επιβολής Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αφορά στη μείωση του αφορολογήτου.

Μέχρι το τέλος του έτους όμως ένα μεγάλο χτύπημα-έκπληξη στο κοινωνικό πεδίο προετοιμάζεται μεθοδικά από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν θα μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε από τους Ευρωπαίους, καθώς θα δικαιολογείται και θα προκύπτει από το ογκώδες υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2018, το οποίο αναμένεται να αγγίξει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Εισήγηση για μη περικοπή των συντάξεων και για εφαρμογή του πακέτου Τσίπρα με τις εξαγγελίες της Θεσσαλονίκης (μέχρι το ποσό των 965 εκατ. ευρώ) έδωσε το Euroworking Group (EwG), το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες αποκλειστικά για το ελληνικό θέμα. Οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης διαμόρφωσαν την ατζέντα των αποφάσεων για συντάξεις και αντίμετρα που θα ανακοινώσει το Eurogroup στη συνεδρίαση της ερχόμενης Τετάρτης ή της τελευταίας του για φέτος, στις 3 Δεκεμβρίου.

Ως θετική εξέλιξη χαρακτήρισε το «πράσινο φως» από το EwG η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, τονίζοντας ότι επιβεβαιώνει πως έκλεισε ο κύκλος των μνημονίων. «Στο Euroworking Group σήμερα, κατά την εξέταση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2019 δεν υπήρξε καμία ένσταση από καμία χώρα για τη μη εφαρμογή του μέτρου για απομείωση της προσωπικής διαφοράς. Αντίθετα, εγκρίθηκαν τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη ΔΕΘ. Είναι μια θετική εξέλιξη, που επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση έπεισε ότι δεν είναι ούτε δημοσιονομικά ούτε διαρθρωτικά αναγκαίο να γίνει, καθώς πετυχαίνει τους στόχους της. Είναι μια θετική εξέλιξη αυτό και σημαίνει ότι τέλειωσε οριστικά ο κύκλος των μνημονίων. Είναι σημαντικό να προχωρά κανείς στην ακύρωση μέτρων που μας επιβλήθηκαν από τους δανειστές, πείθοντας τους εταίρους», ανέφερε η κυρία Αχτσιόγλου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Το Euroworking Group, αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019», σχολίαζαν νωρίτερα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών.

Το πακέτο των θετικών παρεμβάσεων

Με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού που απέστειλε το υπουργείο Οικονομικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 15 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, στα θετικά μέτρα που θα εφαρμόσει από το 2019 η κυβέρνηση (και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζονται σε περίπου 965 εκατ. ευρώ), περιλαμβάνονται:

  •  Η εισαγωγή ενός νέου προγράμματος επιδότησης ενοικίου και στέγης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
  • Οι μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών κατά 1/3 και η εφαρμογή της ελάχιστης εισοδηματικής βάσης για την επικουρική ασφάλιση και την εφάπαξ παροχή.
  • Η επιδότηση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των νέων εργαζομένων. Το μέτρο θα καλύπτει τους νέους έως 24 ετών και αποτελείται από την επιδότηση κατά 100% των εισφορών των εργαζομένων και την κατά 50% επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών.
  • Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% μεσοσταθμικά.
  • Η μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων. Το μέτρο συνίσταται στη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολόγησης από 29% σε 25% σε ορίζοντα τετραετίας (μία μονάδα ανά έτος) και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
  • Η μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων. Το μέτρο αφορά στη μείωση του φορολογικού συντελεστή επί των διανεμόμενων κερδών κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες και θα έχει δημοσιονομική επίπτωση από το 2020 και μετά.
  • Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Μετατρέπεται το τρέχον εργασιακό καθεστώς 3.000 εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
  • Η ενίσχυση των σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης

Στις 21 Νοεμβρίου αναμένεται η επίσημη αντίδραση της Κομισιόν επί του ελληνικού προσχεδίου προϋπολογισμού και, την ίδια μέρα, η κατάθεση του προϋπολογισμού του 2019 στην ελληνική Βουλή.

Αύξηση στο επίδομα ενοικίου

Το προσχέδιο προϋπολογισμού, στο σενάριο της μη περικοπής των συντάξεων, προέβλεπε θετικά μέτρα 765 εκατ. ευρώ, τα οποία στον βασικό τους κορμό αναλύονταν σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών νέων εργαζομένων, μείωση του ΕΝΦΙΑ και επιδότηση ενοικίου ύψους 200 εκατ. ευρώ. Φαίνεται όμως ότι η αύξηση των θετικών μέτρων επικεντρώνεται κυρίως στο γνωστό επίδομα ενοικίου. Αυτό σημαίνει ότι από τον προσεχή Ιανουάριο, στον βαθμό που δεν υπάρξουν αλλαγές, το επίδομα θα δικαιούνται τόσο όσοι νοικιάζουν σπίτι όσο και όσοι εξοφλούν στεγαστικό δάνειο, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ειδικότερα, θα επιδοτηθούν τα νοικοκυριά με το ποσό των 70 έως 210 ευρώ για την εξυπηρέτηση στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας ή για την καταβολή ενοικίου. Τα κριτήρια -και εισοδηματικά και περιουσιακά- θα είναι κοινά για όλους, φαίνεται δε ότι θα είναι ελαφρώς βελτιωμένα. Ολα κατατείνουν στο ότι ως προς την ακίνητη περιουσία θα υπάρχει μια κλιμάκωση από τα 120.000 έως τα 180.000 ευρώ, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, ενώ σε ό,τι αφορά στο εισόδημα, θα ξεκινά από τα 7.000 ευρώ τον χρόνο για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και θα φτάνει έως τα 21.000 ευρώ ετησίως για οικογένειες με παιδιά.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 76 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018.