Η ακτινογραφία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου10 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:47 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:58 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 9 Νοεμβρίου 2019, 9:43 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 10 Νοεμβρίου, 9:47 μμ

Μείωση φόρων και κέρδη για αρκετές κατηγορίες πολιτών φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Με αλλαγές της τελευταίας στιγμής, ειδικά στη διάταξη που αφορά στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης το νομοσχέδιο τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 14 Νοεμβρίου.

Ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Φορολογουμένων Ελλάδας, Θράσος Μίαρης, και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Λογιστών του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Ηλίας Χατζηγεωργίου, αναλύουν τα βασικά σημεία του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και ποιοι ωφελούνται περισσότερο από τις αλλαγές.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι με τα νέα δεδομένα το ποσό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλεχθεί θα είναι το 30% του συνολικού πραγματικού εισοδήματος του φορολογούμενου, το οποίο δεν περιορίζεται μόνο στις μισθωτές υπηρεσίες. Στο «παιχνίδι» πλέον των αποδείξεων μπαίνουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια.

Και όπως σημειώνουν, «το ανώτατο όριο των αποδείξεων που θα ζητάται είναι το ποσό των 20.000 ευρώ, ενώ αν δεν συλλεχθεί το ζητούμενο ποσό προβλέπεται επιβολή επιπλέον φόρου ύψους 22% επί του ποσού της διαφοράς».

ΘΡΑΣΟΣ ΜΙΑΡΗΣ

Φοροτεχνικός, Αντιπρόεδρος Ενωσης Φορολογουμένων Ελλάδας, Φορολογικός Συνεργάτης ΕΕΑ

Το σχέδιο νόμου που ήρθε σε δημόσια διαβούλευση προβλέπει τα εξής:

* Θεσπίζονται κίνητρα προκειμένου εύποροι φορολογούμενοι του εξωτερικού να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα. Τα κίνητρα αυτά εξετάζεται να πάρουν τη μορφή της προνομιακής φορολόγησης του εισοδήματος που αποκτούν στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.

* Θέσπιση νέας πάγιας ρύθμισης οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει έως και 24 δόσεις για τακτικές φορολογικές οφειλές, αντί για έως 12 που προβλέπονται σήμερα, και έως 48 δόσεις για έκτακτες φορολογικές οφειλές.

* Αλλαγές στη φορολόγηση του εισοδήματος σε είδος, δηλαδή των παροχών σε είδος που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενούς τους.

* Μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% αναδρομικά από τη φετινή χρήση.

* Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5% από τη χρήση 2019.

* Επιστροφή κατά 5% της προκαταβολής φόρου που έχει βεβαιωθεί για το 2019 στις επιχειρήσεις.

* Κίνητρα στις επιχειρήσεις προκειμένου να ανανεώσουν τον στόλο των οχημάτων τους με ηλεκτρικά Ι.Χ.

* Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια, αναδρομικά από τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί μετά την 1η/1/2006.

* Αναστολή του φόρου υπεραξίας επί του κέρδους αγοραπωλησίας ακινήτων για 3 χρόνια.

* Μείωση φόρου για τις δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι για την ενεργειακή λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων. Το 40% της δαπάνης θα εκπίπτει από τον φόρο, αλλά μόνο για τις εργασίες και όχι για τα υλικά.

* Σταδιακή εφαρμογή και καθιέρωση ηλεκτρονικών βιβλίων στις επιχειρήσεις.

* Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24% που είναι σήμερα, για τα είδη πρώτης ανάγκης που απευθύνονται στη βρεφική ηλικία.

* Μετάταξη του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, από 24%, για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα αυτοκινήτων.

* Θέσπιση νέας κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος φυσικών προσώπων, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ο εισαγωγικός συντελεστής μειώνεται από 22% σε 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μειώνονται κατά μία εκατοστιαία μονάδα οι φορολογικοί συντελεστές που εφαρμόζονται πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Η νέα κλίμακα

Εισόδημα

Συντελεστής

Εως 10.000 ευρώ

9% (από 22%)

Από 10.001 έως 20.000 ευρώ

22%

Από 20.001 έως 30.000 ευρώ

28% (από 29%)

Από 30.001 έως 40.000 ευρώ

36% (από 37%)

Από 40.001 ευρώ και άνω

44% (από 45%)

Μισθωτοί και συνταξιούχοι από τον πρώτο μήνα του 2020 θα διαπιστώσουν μικρή αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους λόγω της μειωμένης παρακράτησης φόρου. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η φορολογική ελάφρυνση, που φτάνει τα 1.300 ευρώ, θα φανεί στην εκκαθάριση των δηλώσεων των εισοδημάτων του 2020.

Τα περιθώρια της κυβέρνησης για επιπλέον παροχές

Τα κρίσιμα στοιχεία για τα έσοδα 11μήνου, μεγάλο αγκάθι του ΠΔΕ

Το πακέτο παροχών που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο αλλά και αυτές που έχουν ήδη ανακοινωθεί – ενταχθεί στον προϋπολογισμό του 2020 και θα ακολουθήσουν τη νομοθετική οδό φέτος, όπως είναι οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 0,9% από τον Ιούλιο του 2020 αλλά και τα νέα επιδόματα.

Μπορεί να μην είναι οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης για την τόνωση της οικονομίας φέτος και το 2020. Από την εν λόγω κίνηση, σε συνδυασμό με την πορεία του ΑΕΠ, των εσόδων, της συγκράτησης των δαπανών και του κόστους δανεισμού, θα φανούν τα περιθώρια για πρόσθετες παροχές το 2020. Βεβαίως, όλα συνδέονται και με το σχέδιο του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ και με το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει το 2020.

ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Φοροτεχνικός, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Λογιστών ΕΕΑ

Τα τελευταία δέκα χρόνια είχε γίνει συνήθεια να αντιμετωπίζουμε με φόβο τα φορολογικά νομοσχέδια, αφού επέβαλαν συνεχώς αυξήσεις φόρων αλλά και νέους ή μονιμοποιήσεις εκτάκτων, μειώσεις εισοδημάτων και, γενικότερα, διατάξεις που αποδείχθηκαν επιβλαβείς προς την οικονομία, αφού τα αποτελέσματά τους τα ζούμε καθημερινά.

Επειτα από αρκετά χρόνια, λοιπόν, το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε προς διαβούλευση αντιμετωπίζεται με συγκρατημένη «συμπάθεια» από τους φορολογούμενους, αφού περιλαμβάνει περισσότερες θετικές προς αυτούς διατάξεις, χωρίς όμως την αποφυγή και των ενδεχόμενων παγίδων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

* Μείωση του ποσοστού φορολογίας νομικών προσώπων στο 24% από το 28% που ισχύει σήμερα. Μάλιστα, η εν λόγω μείωση θα ισχύσει για τα εισοδήματα της φετινής χρήσης και θα φανεί άμεσα στις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν το 2020.

* Μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5% από το 10% που ισχύει για τη φετινή χρήση. Μέσω αυτής θεωρείται ότι θα γίνει φιλικότερο το περιβάλλον για την προσέλκυση επενδυτών από το εξωτερικό.

* Θέσπιση κινήτρων για μεταφορά της φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα φυσικών προσώπων που επιθυμούν να προβούν σε επενδύσεις άνω των 500.000 ευρώ, μέσω της κατ’ αποκοπή φορολόγησης του παγκόσμιου εισοδήματος τους για 15 έτη.

* Μείωση φορολογικής κλίμακας φυσικών προσώπων με θέσπιση του πρώτου κλιμακίου στο 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ με παράλληλη μείωση των συντελεστών κατά μία ποσοστιαία μονάδα για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ ετησίως.

* Το αφορολόγητο των μισθωτών παραμένει σταθερό, ενώ αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, χωρίς, μάλιστα, να υπάρχει ο περιορισμός της μείωσης σε έως τρία τέκνα που ίσχυε μέχρι τώρα.

* Θέσπιση κινήτρων αισθητικής, ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτιρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών που γίνονται για την αναβάθμιση των κτιρίων.

* Ολική απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων όσων φορολογουμένων παρουσιάζουν αναπηρίες άνω του 80%.

Επίσης, περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν κατά κύριο λόγο στις επιχειρήσεις, στις οποίες δίνει κίνητρα στο να προβούν στη διενέργεια κάποιων δαπανών:

* Θέσπιση κινήτρων για διενέργεια δαπανών που αφορούν σε δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, οι οποίες θα εκπίπτουν από το εισόδημα της επιχείρησης στο σύνολό του.

* Θέσπιση κινήτρων για πραγματοποίηση δαπανών που αφορούν στο προσωπικό και τη μετακίνησή του με τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή με αντιρρυπαντικά αυτοκίνητα.

* Αναστολή για τρία έτη του ΦΠΑ νεόδμητων κατοικιών που έχουν άδεια οικοδομής μετά το 2006, καθώς και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

Επιπλέον, στο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση του ορίου των τιμολογίων που θα πρέπει να πληρώνονται τραπεζικά στα 300 ευρώ από τα 500 ευρώ, ενώ παράλληλα θεσπίζεται η υποχρέωση στις επιχειρήσεις να πληρώνουν τα ενοίκιά τους μέσω τραπεζών, γιατί διαφορετικά δεν θα τους αναγνωρίζεται το έξοδο.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 127 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφορεί την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Μειώσεις φόρων, ρύθμιση οφειλών και μετά κοινωνικό μέρισμα