Η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή ως «κανονικότητες»5 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:15 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:15 μμ


«Όταν επαναλαμβάνεις ένα πείραμα κάτω από τις ίδιες συνθήκες και τους ίδιους ακριβώς όρους και περιμένεις ότι θα προκύψει διαφορετικό αποτέλεσμα, τότε είσαι απλώς ηλίθιος». Αυτή όμως η κλασική ρήση δεν φαίνεται να αγγίζει τους νεοφιλελεύθερους φωστήρες. Άλλωστε, τα συνήθη κοινωνικά και οικονομικά θύματα θα υποστούν τα αποτελέσματα των «πειραμάτων» τους και όχι οι ασύδοτοι επιχειρηματίες και οι κάθε είδους φοροκλέπτες και φοροφυγάδες, που διαθέτουν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στις offshore του εξωτερικού.

Με πρόσχημα και ταυτόχρονα θύμα την περίφημη μεσαία τάξη, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όχι μόνο τοποθετεί το ταξικό της πρόσημο στα πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες (όπως με τον ΕΝΦΙΑ, όπου ιδιοκτησίες των 80.000 ευρώ εξισώνονται με εκείνες του 1 εκατ. ευρώ), αλλά και νομοθετεί την κατάργηση των ελέγχων για τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και την πάταξη της φοροκλοπής, γεγονός που ευνοεί κατεξοχήν τα μεγάλα εισοδήματα και τις ασύδοτες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Τώρα όμως προστίθεται ένα επιπλέον «δωράκι». Εξαγγέλλεται από την κυβέρνηση το μέτρο της κατάργησης των τεκμηρίων διαβίωσης για τη φορολόγηση. Φορολογείσαι με ό,τι έχεις τη διάθεση να δηλώσεις. Αυτό είναι το νέο δόγμα. Ας υπενθυμίσουμε απλώς ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, με βάση τα τεκμήρια φορολογήθηκαν 1.930.000 άτομα, δηλαδή το 30% του συνόλου των φορολογουμένων.

Όσο για τα «παραμύθια» ότι μειώνοντας τους φόρους των υψηλών εισοδημάτων έρχονται επενδύσεις και ανάπτυξη, αυτά τα ζούμε από την εποχή του Γιώργου Αλογοσκούφη και τα ξαναβιώσαμε δραματικά την εποχή των μνημονίων. Κι όπως είναι φανερό, οι μαύρες τρύπες στον προϋπολογισμό θα εμφανιστούν με οδυνηρές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία στον προϋπολογισμό του 2020 τον Νοέμβριο.

«Καλό κουράγιο», όπως μας εύχονταν και οι δανειστές μας.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 113 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 3 Αυγούστου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Νέο Μπρα ντε φερ Κομισιόν – κυβέρνησης για τις ελαφρύνσεις – Στο ίδιο έργο θεατές