Η Γνώμη της «Νέας Σελίδας»: Απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό3 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 4:57 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:59 μμ


Για πολλούς ήταν κομβική η στιγμή της αμφισβήτησης της ελληνικής θαλάσσιας κυριαρχίας που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο του 1996 από την Τουρκία, με την κρίση των Ιμίων.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 24 χρόνια από τις ώρες εκείνες που η Τουρκία, με αφορμή ένα μάλλον τυχαίο περιστατικό, αμφισβήτησε την εγκυρότητα ενός προσαρτήματος της Ιταλοτουρκικής Σύμβασης του 1932 που καθόριζε τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των ιταλικών Δωδεκανήσων και των ακτών της γείτονος.

Η τουρκική κυβέρνηση απέρριψε το προσάρτημα ως νομικά άκυρο με την αιτιολογία ότι δεν είχε κατατεθεί στην Κοινωνία των Εθνών στη Γενεύη.

Αυτό, σύμφωνα με την τουρκική θέση, σημαίνει ότι η κυριαρχία σε έναν άγνωστο αριθμό μικρών νησίδων και βραχονησίδων στα Δωδεκάνησα παραμένει απροσδιόριστη και πρέπει να καθοριστεί με κάποια καινούρια σύμβαση.

Αντίθετα, η ελληνική θέση υποστήριξε ότι το εν λόγω προσάρτημα παραμένει έγκυρο.

Πριν από λίγες μέρες, στο πλαίσιο των εντεινόμενων προκλήσεων, η Άγκυρα ανάρτησε στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τους «τίτλους ιδιοκτησίας» των νησίδων ή, τουλάχιστον, ό,τι θεωρούν αυτοί -ψευδώς- «τίτλους ιδιοκτησίας».

Συγκεκριμένα αναφορικά με τα Ιμια αναρτήθηκε σημείωμα που τα καταχωρίζει διοικητικά στην επαρχία Μούγλων, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι στην εκχώρηση των ιταλικών τίτλων στο Αιγαίο μέσω της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων του 1947 «δεν υπάρχει καμία αναφορά σε οποιαδήποτε “νησίδα Ιμια” σε αυτά τα έγγραφα».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ορίζονται ως αποστρατιωτικοποιημένα με βάση σειρά διεθνών συνθηκών «που επιβάλλουν νομικές υποχρεώσεις δεσμευτικές για την Ελλάδα».

Είναι σαφές ότι ο τουρκικός αναθεωρητισμός λειτουργεί με ολοκληρωμένο μακροπολιτικό σχέδιο.

Η Ελλάδα, αν δεν πράξει άμεσα το ίδιο, κινδυνεύει να ακολουθεί την τουρκική διπλωματία, που προσπαθεί να επιβάλει τετελεσμένα καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει επίσης να ορίσει -ξεκάθαρα- τις εθνικές «κόκκινες γραμμές» απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Η κλιμάκωση των προκλήσεων επιβάλλει άμεση διπλωματική αντίδραση και σε όλους τους τόνους σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 139 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Ολική διαγραφή χρεών και ρευστοποίηση περιουσίας

Επιχείρηση για γκριζάρισμα της Ελληνικής ΑΟΖ