Η Γνώμη της «Νέας Σελίδας»: Η αξία της συναίνεσης27 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 4:56 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:00 μμ


Συναίνεση είναι η άτυπη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων σε δύσκολες ή μη ιστορικές περιόδους, που μπορεί να υπηρετεί καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα.

Την περίοδο μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές υπήρξαν στιγμές στην πολιτική ζωή αυτού του τόπου που συγκέντρωσαν υψηλό βαθμό συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων.

Η εκλογή του προέδρου της Βουλής, η ψήφιση του νομοσχεδίου για τη συμμετοχή των ομογενών στην ελληνική εκλογική διαδικασία αλλά και η εκλογή της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν μερικές από τις περιπτώσεις που συγκέντρωσαν υψηλά ποσοστά συναίνεσης.

Με τη νέα χρονιά μπήκαμε σε μια άλλη πολιτική περίοδο.

Περιπτώσεις όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου, τα μεγάλα θέματα της οικονομίας, το τεράστιο πρόβλημα του Προσφυγικού, οι ελληνικές κινήσεις στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, όπως η περίπτωση της Λιβύης αλλά και οι τουρκικές προκλήσεις, σηματοδοτούν το τέλος της εποχής της συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων.

Οι διαφοροποιήσεις από εδώ και πέρα θα έχουν σαφή αντίκτυπο στην πολιτική ζωή του τόπου.

Στον τομέα της οικονομίας η στασιμότητα που επικρατεί στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και τις όποιες διατάξεις για την πρώτη κατοικία, προδιαθέτει για μια περίοδο που οι διαφορετικές απόψεις και οι αντιπαραθέσεις θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία.

Όλα αυτά, αν συνυπολογιστούν η σοβαρότητα των προκλήσεων στα εθνικά μας θέματα αλλά και η μεροληπτική στάση παραδοσιακών συμμάχων της Ελλάδας, που μάλλον προκλητικά εξισώνουν τον θύτη με το θύμα, δημιουργούν ένα καινούριο σκηνικό, που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την πολιτική ζωή της χώρας.

Αν όμως σε όλα τα επίπεδα οι αντιπαραθέσεις μπορούν να δικαιολογηθούν στο πλαίσιο της πολιτικής διαπάλης, στις προκλήσεις των εθνικών μας θεμάτων η στάση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ενιαία.

Η Ιστορία έχει δείξει ότι οι κίνδυνοι για τα εθνικά συμφέροντα ελλοχεύουν και μεγαλώνουν όταν στο εσωτερικό οι οξύτατες αντιπαραθέσεις παίρνουν τη σκυτάλη από τη συναίνεση.

Οι καιροί είναι εξαιρετικά δύσκολοι.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 138 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Ερντογάν προ των πυλών – Μετά την Κύπρο & το Αιγαίο βάζει τώρα φωτιά & στη Θράκη

Μέρες Νταβός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Οι «53+» πυροβολούν στα πόδια της Προοδευτικής Συμμαχίας

ΚΙΝΑΛ: Μαθήματα αυτονομίας σε ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ από Γεννηματά

Δημήτρης Κουτσούμπας στη «Νέα Σελίδα»: Συγκυβέρνηση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ το πιο ρεαλιστικό σενάριο