Η Γνώμη της «Νέας Σελίδας»: Ώρα να πονέσουν οι σύμμαχοι17 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 5:30 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:34 μμ


Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη πραγματοποίησαν την Κυριακή στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, νέα καθοριστική συνάντηση. Η συνάντηση αποτέλεσε την έναρξη της διεθνούς διαδικασίας παρακολούθησης της εφαρμογής των αποφάσεων της Διάσκεψης του Βερολίνου.

Η διαδικασία αυτή θα υλοποιηθεί με συναντήσεις σε πολλά επίπεδα τόσο στις διάφορες χώρες που συμμετέχουν όσο και στη Λιβύη.

Γερμανός διπλωμάτης τόνισε: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξακολουθήσει να εμπλέκεται στις προσπάθειες για συμφιλίωση στη Λιβύη.

Ελπίζουμε να μπορέσουμε να καλωσορίσουμε και την κατάπαυση του πυρός και μια πρόοδο στα σχήματα που εργάζονται εντός της Λιβύης».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Τουρκία εξακολουθεί να εξοπλίζει τις δυνάμεις του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φάγεζ αλ Σαράτζ, ο ίδιος διπλωμάτης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νέα στοιχεία.

Είναι σαφές ότι η Γερμανία, που δεν κάλεσε και πάλι στη νέα διάσκεψη την Ελλάδα, επιχειρεί να καλύψει την Τουρκία. Θα έχει αναμφίβολα τους δικούς της συμφεροντολογικούς λόγους.

Την εβδομάδα που πέρασε η Ελλάδα αντιμετώπισε για μια ακόμη φορά την όξυνση της προσφυγικής κρίσης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων τόνισαν για μια ακόμα φορά το οξύτατο πρόβλημα.

Η Ελλάδα, ως το νοτιότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι γνωστό ότι σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της Ευρώπης για το Προσφυγικό.

Η κυρίαρχη ευρωπαϊκή δύναμη κάνει το παν για να ικανοποιήσει τον θύτη και τον ταραξία της περιοχής. Προφανώς για τον Βορρά η Ευρώπη της αλληλεγγύης έχει άλλη έννοια.

Το θέμα όμως είναι τι πολιτική χαράζει η ελληνική διπλωματία. Ενας μεγάλος Αμερικανός διπλωμάτης έλεγε το εξής:

«Στη διπλωματία για να σε εκτιμούν οι σύμμαχοι πρέπει κάπου κάπου να τους πονάς».

Για χάρη των ελληνικών εθνικών συμφερόντων μπορεί να έφτασε αυτή η ώρα.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 141 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κόκκινος συναγερμός στο Αιγαίο