Η Γνώμη της «Νέας Σελίδας»: Θέσεις και συμμαχίες20 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 5:35 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:39 μμ


Οι προκλήσεις στα εθνικά θέματα διαδέχονται η μία την άλλη. Ο ανιστόρητος Τσαβούσογλου υποστήριξε σε μια τηλεοπτική συνέντευξη διάρκειας τριών ωρών ότι στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά η κυριαρχία των οποίων δεν έχει καθοριστεί ούτε από τη Συνθήκη της Λωζάννης ούτε από τη Συνθήκη του ’48, γι’ αυτό και η Τουρκία ζητά διερευνητικές επαφές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι θα πρέπει να ζητηθεί η γνώμη της Τουρκίας για τον αγωγό EastMed ώστε το φυσικό αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ να φτάσει στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα έχει επιλέξει εδώ και καιρό τον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας. Η Ελλάδα ακολουθεί παραδοσιακά χαμηλούς τόνους.

Σε μια εποχή όμως που σχεδόν στο σύνολό τους οι βασικοί μας σύμμαχοι υιοθετούν -το λιγότερο- πολιτικές ίσων αποστάσεων η ελληνική διπλωματία πρέπει να προβληματιστεί.

Ο αποκλεισμός της Ελλάδας από τη Διάσκεψη της Γερμανίας για τη Λιβύη εξόργισε πολλούς.

Αντίθετα, ο απέναντι διεθνής ταραξίας εμφανίζεται ως ένας από τους εγγυητές της λύσης.

Οι εξελίξεις προκαλούν. Η ελληνική πλευρά πρέπει να πραγματοποιήσει διεθνή καμπάνια, τονίζοντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των ελληνικών νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.

Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του διεθνούς δικαίου της θάλασσας ουδόλως μεταβάλλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους.

Παράλληλα, η Ελλάδα πρέπει να τάσσεται στο πλευρό νέων συμμάχων, όπως ο στρατάρχης Χαφτάρ, παίρνοντας αποστάσεις ακόμα και από ισχυρούς φίλους.

Οι δικλίδες ασφαλείας από την ελληνική πλευρά πρέπει, πάντως, να αφορούν στους πάντες, παλιούς και νέους συμμάχους.

Στη σημερινή, ταραγμένη εποχή οι θέσεις και οι συμμαχίες αλλάζουν διαρκώς ανάλογα με τα συμφέροντα.

Κανείς στην Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι σε μια κρίσιμη στιγμή μπορεί να χρειαστεί να στηριχτούμε μόνο στις δικές μας δυνάμεις.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 137 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 137 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Σφήνα Χαφτάρ στους άσπονδους «φίλους» µας

Ερντογάν: Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Χαφτάρ για να προκαλέσει