Η Λαγκάρντ πήρε τ’ όπλο της… Πυροβολεί τα γερμανικά «γεράκια»

Η διάδοχος του Μάριο Ντράγκι στην ΕΚΤ απάντησε άμεσα στον Γερμανό τραπεζίτη Γενς Βάιντμαν και στις ενστάσεις του αυτός έχει στην ιδέα της αγοράς πράσινων ομολόγων από την κεντρική τράπεζα7 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:28 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:33 πμ


Μπορεί οι Γερμανοί και οι «δορυφόροι» τους να έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση που… ησύχασαν από τον Μάριο Ντράγκι, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Η διάδοχός του στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κομψή Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ, με το καλημέρα κήρυξε τον πόλεμο στους Γερμανούς.

Της Αμαλίας Κάτζου

[email protected]

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της εβδομάδας, όταν ο Γενς Βάιντμαν, διοικητής της Bundesbank και εκ των μνηστήρων για τη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε προσπάθεια αναπροσανατολισμού των ενεργειών της ΕΚΤ προς την κλιματική αλλαγή. Και αυτή η τοποθέτηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη δεν έγινε τυχαία, καθώς έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα της αγοράς πράσινων ομολόγων από την κεντρική τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. Όπως επεσήμανε ο Βάιντμαν, κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση με την αρχή της ουδετερότητας που έχει συμπεριληφθεί στις ευρωπαϊκές συνθήκες.

«Αντιμετωπίζω τα αιτήματα για μια πράσινη νομισματική πολιτική με τη μορφή, π.χ., ενός πράσινου QE πολύ αρνητικά. Τέτοιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται από τις κεντρικές τράπεζες. Δεν έχουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση», είπε ο Βάιντμαν. Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Βάιντμαν περιμένει στη γωνία την Κριστίν Λαγκάρντ, αφού δεν μπορεί να ξεχάσει ότι αν και ήταν το φαβορί για το «δαχτυλίδι» της ΕΚΤ, τελικά το φόρεσε εκείνη.

Κι εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος για τα πράσινα ομόλογα, διότι με τη συγκεκριμένη ιδέα ταυτίζεται η Λαγκάρντ. Με την ΕΚΤ να έχει εξαντλήσει όλα σχεδόν τα όπλα της μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης και των αγορών ομολόγων, όλα αυτά τα χρόνια αναζητά νέες δεξαμενές ομολόγων – χρέους από τις οποίες θα μπορούσε να αγοράσει ώστε να συνεχίσει να ρίχνει χρήμα από το «ελικόπτερο» και να συνεχίσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Τα πράσινα ομόλογα εξυπηρετούν διπλά. Θα μπορούσαν να συνδεθούν με την αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών για έργα υποδομής και επενδύσεις κατά της κλιματικής αλλαγής. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε γίνει πράξη η προτροπή Ντράγκι στις κυβερνήσεις για μια πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, τώρα που η νομισματική πολιτική έχει αγγίξει τα όρια της αποτελεσματικότητάς της.

Ο πόλεμος του παρασκηνίου

Η Γαλλίδα φυσικά δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Σε λιγότερο από 24 ώρες απάντησε στην πρόκληση του Βάιντμαν, καθώς η Λαγκάρντ έχει μεγάλη εμπειρία στους πολέμους των παρασκηνίων και στα power games. Σε συνέντευξή της στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL δύο μόλις μέρες μετά την τελετή, με την οποία παρέλαβε τα ηνία της ΕΚΤ από τον Μάριο Ντράγκι, δεν έχασε την ευκαιρία να απευθύνει μήνυμα στη Γερμανία και την Ολλανδία. Ξεχώρισε τις δύο αυτές χώρες ως τα μέλη του ευρώ που θα έπρεπε χάρη στα μεγάλα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών να επενδύσουν περισσότερα για τη στήριξη της αναιμικής ανάπτυξης.

«Οι χώρες, ειδικά αυτές με περιθώρια στον προϋπολογισμό τους, δεν έχουν καταβάλει τις αναγκαίες προσπάθειες. Εννοώ προφανώς χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία με επίμονα πλεονάσματα στον προϋπολογισμό και ορισμένες ακόμη ανά τον κόσμο», είπε η κυρία Λαγκάρντ, η οποία και από τη θέση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ είχε καλέσει τη Γερμανία να κάνει περισσότερα για να τονώσει την εσωτερική ζήτηση, ενώ την είχε επικρίνει και για τα μεγάλα εμπορικά πλεονάσματά της. «Γιατί η Γερμανία και η Ολλανδία να μην χρησιμοποιήσουν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού για να επενδύσουν στις υποδομές; Γιατί να μην επενδύσουν στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, σε ό,τι τους επιτρέπει μια καλύτερη ισορροπία;» συνέχισε.

Μάχη εξουσίας

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η τοποθέτησή της ήταν τεχνική, ωστόσο στους κόλπους των κεντρικών τραπεζών η συγκεκριμένη αργκό που χρησιμοποίησε ισοδυναμεί με χτύπημα του χεριού στο τραπέζι από τη νέα επικεφαλής της ΕΚΤ με αποδέκτη τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη. Ο Γενς Βάιντμαν και τα υπόλοιπα «γεράκια» σε κάθε ευκαιρία επέκριναν την πολιτική που ακολουθούσε ο Μάριο Ντράγκι, ενώ πολλές φορές είχαν προσπαθήσει να αποτρέψουν την εφαρμογή του QE, για το οποίο έχουν εκφράσει δημοσίως την αντίθεσή τους. Μάλιστα, ο Ντράγκι τον είχε αποκαλέσει «o κύριος όχι σε όλα».

Γνωρίζοντας ότι ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης θα βρεθεί απέναντί της από την πρώτη στιγμή, η Λαγκάρντ του έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί αμφισβήτηση. Είναι ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος μεταξύ Λαγκάρντ και γερμανικών «γερακιών» μόλις ξεκίνησε, με τη Γαλλίδα να φαίνεται ότι δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της. Αν θα καταφέρει να είναι αυτή το αφεντικό στην ΕΚΤ περιθωριοποιώντας τους Γερμανούς θα φανεί τους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε θα χρειαστεί να δώσει και άλλες μάχες απέναντι στον Βάιντμαν και τους φίλους του.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 126 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 3 Νοεμβρίου

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κινεζική ασπίδα στις τουρκικές προκλήσεις