Η Ομόνοια μαγνήτης για διεθνείς ξενοδοχειακούς ομίλους

Μοχλός θετικών αλλαγών για τη νέα όψη του κέντρου γίνεται ο τουρισμός - Τουλάχιστον οκτώ πρότζεκτ νέων ξενοδοχείων υπόσχονται να δώσουν νέα πνοή στην πολύπαθη πλατεία και τους γύρω δρόμους18 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:32 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:35 πμ


Mε αιμοδότη το νέο άλμα του τουρισμού, που καταγράφει μια ακόμη κορυφαία επίδοση στα έσοδα 11μήνου, που είναι αυξημένα κατά 2 δισ. εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 (17,86 δισ. ευρώ από 15,8 δισ. ευρώ), επενδυτικοί όμιλοι απ’ όλο τον κόσμο σπεύδουν να κατοχυρώσουν θέσεις στο ξενοδοχειακό real estate της πρωτεύουσας.

Της Μαρίας Σμιλίδου

[email protected]

Εγκαταλειμμένα κτίρια εκσυγχρονίζονται, θρυλικά ξενοδοχεία ανασταίνονται και υποβαθμισμένα σημεία της πόλης ανακτούν τη χαμένη τους αίγλη. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα αναγέννησης αφορά στην πιο ιστορική και συνάμα ταλαιπωρημένη πλατεία της πρωτεύουσας. Η πλατεία Ομονοίας έπειτα από πολλές δεκαετίες παρακμής γίνεται και πάλι περιζήτητη, καθώς τουλάχιστον 8 ξενοδοχειακά πρότζεκτ μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης, δίνοντας νέα πνοή στην πλατεία, για την ιστορία της οποίας λίγοι γνωρίζουν ότι είχε αρχικώς προταθεί -επί εποχής Οθωνα- να φιλοξενήσει τα βασιλικά ανάκτορα.

Πέντε χρόνια μετά την αναβίωση του ξενοδοχείου «Athens Tiare» πάνω στην πλατεία Ομονοίας, το κλίμα έχει ζεσταθεί και τουλάχιστον πέντε εταιρείες ισραηλινών και γαλλικών συμφερόντων δίνουν αγώνα δρόμου για να προλάβουν το ξεκίνημα της νέας τουριστικής σεζόν τον ερχόμενο Μάρτιο.

Τρία «χτυπήματα» από την ισραηλινή Brown

Το πρώην «Acropol» στην αρχή της Πειραιώς, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2010, πολύ σύντομα θα μετονομαστεί σε «Brown Acropol», καθώς είναι ένα από τα τρία ξενοδοχειακά πρότζεκτ που τρέχει παράλληλα αυτή την περίοδο η ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotels. Κτίριο της δεκαετίας του ’60 και με λιτή αρχιτεκτονική, θα διαθέτει 165 δωμάτια, συνεδριακούς χώρους και ένα roof top bar-restaurant, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αναλάβει να «στήσει» γνωστή εταιρεία που διαθέτει concept bars στο κέντρο της Αθήνας και στο Παγκράτι. Η Brown Hotels έχει αναλάβει να λειτουργήσει και ένα ακόμη ξενοδοχείο πάνω στην πλατεία, συγκεκριμένα το πρώην «La Mirage», που βρίσκεται στην οδό Κοτόπουλη απέναντι από το Hondos Center. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των Ισραηλινών, οι πόρτες του ανακαινισμένου ξενοδοχείου, που κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70, θα ανοίξουν την άνοιξη του 2020 και θα αποτελείται από 208 δωμάτια, συνεδριακές αίθουσες και εστιατόρια.

Το σίγουρο είναι ότι κάτι βλέπει η ισραηλινή επιχείρηση στον τουριστικό χάρτη της Αθήνας, γι’ αυτό κι έσπευσε να μισθώσει και ένα τρίτο κτίριο στη συμβολή των οδών Κοτοπούλη και Βερανζέρου με στόχο να το μετατρέψει σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για το οίκημα που στέγαζε επί πολλά έτη τα γραφεία του ΚΚΕ. Η νέα ανακαινισμένη όψη του Σαρόγλειου Mεγάρου, που κάποτε δέσποζε στο τέλος της οδού Σταδίου, στη συμβολή της με την Oμόνοια, θα είναι έτοιμη την άνοιξη του 2021. Αντιστοίχως, η ισραηλινή εταιρεία Zoia έχει «λοκάρει» ένα κτίριο γραφείων που βρίσκεται στην οδό Αιόλου 48 με πλάνο τη μετατροπή του σε boutique hotel 30 δωματίων και roof top με μαγευτική θέα στην Ακρόπολη.

Ελληνες, Γάλλοι και Κινέζοι επενδύουν στο κέντρο

H Dimand του Δημήτρη Aνδριόπουλου μίσθωσε για 25 χρόνια το παραμελημένο κτίριο που θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Moxy», τη γνωστή αλυσίδα ξενοδοχείων του αμερικανικού κολοσσού της Marriott, και θα διαθέτει 200 δωμάτια. H ισραηλινή Fattal, που έχει αναλάβει μέσω μακροχρόνιας μίσθωσης και παραχώρησης εκμετάλλευσης την αξιοποίηση του πρώην «Esperia Palace» στη Σταδίου επενδύοντας πάνω από 10 εκατ. ευρώ, επιστρέφει με ένα ακόμη επενδυτικό χτύπημα. Στην Αβέρωφ 7, ακριβώς απέναντι από το Αρχαιολογικό Μουσείο, ετοιμάζει ένα ακόμη ξενοδοχείο δυναμικότητας 84 δωματίων με την επωνυμία «Leonardo Boutique Athens».

Επένδυση 30 εκατ. ευρώ

Σχεδόν δίπλα, στη συμβολή των οδών Μάρνη και Πατησίων, ο γαλλικός όμιλος Accor θα σηκώσει ένα πολυώροφο ξενοδοχείο με 377 κλίνες, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα φέρει την επωνυμία της αλυσίδας Ibis και θα είναι στην κατηγορία casual τριών αστέρων. Οι παλιότεροι θυμούνται στο ίδιο σημείο το κατεδαφισμένο θέατρο Ακρόπολις. Το συνολικό ύψος της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 30 εκατ. ευρώ.

Η κινεζικών συμφερόντων εταιρεία CTY Group έχει αναλάβει εντός των επόμενων δύο ετών να μετατρέψει σε ξενοδοχειακή μονάδα το άχαρο έως σήμερα κτίριο γραφείων στη γωνία Ζήνωνος και Πειραιώς. Επίσης, τον ερχόμενο Μάιο ξεκινούν οι εργασίες για ένα νέο τετράστερο signature ξενοδοχείο 35 δωματίων («Urban Hotel Athens») στην πίσω όψη του ξενοδοχείου «Τιτάνια». Πρόκειται για τη μετατροπή του κτιρίου που φιλοξενούσε τα γραφεία της ιστορικής εφημερίδας «Απογευματινή», στην οδό Φειδίου 12. Ο Ομιλος Υφαντής, που διαθέτει το ξενοδοχείο «Fresh» στη Σοφοκλέους, στοχεύει σε μια ακόμη επένδυση με την πλήρη ανακατασκευή του ξενοδοχείο «Πίνδαρος» στη διασταύρωση των οδών Αθηνάς και Σοφοκλέους. Το κτίριο, στο οποίο, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα προστεθούν τρεις ακόμη όροφοι, θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 141 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Μπαίνουν οι βάσεις για νέες φοροελαφρύνσεις

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Πότε «κλειδώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού