Και στο τέλος… κερδίζει ο Τσίπρας

Βεβαιότητα στο Μαξίμου για πολιτικά οφέλη την επόμενη μέρα μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια11 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 2:58 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:11 μμ


«Ο,τι και να γίνει, στο τέλος κερδίζει ο Τσίπρας». Αν και αρκετά αυτάρεσκο το καλαμπούρι που κυκλοφορεί στο Μαξίμου, αποτυπώνει, ωστόσο, το κλίμα που επικρατεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τα πολιτικά παράγωγα στην Ελλάδα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ.

Της Κατερίνας Ακριβοπούλου

Σταθμίζοντας τα δεδομένα και τις αντιδράσεις τόσο στη γείτονα χώρα όσο και στα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής, η επιτελική ομάδα καταλήγει στη βέβαιη εκτίμηση ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα των διεργασιών που συντελούνται στα Σκόπια, θα λειτουργήσει νομοτελειακά υπέρ της κυβέρνησης.

Εάν ο Ζόραν Ζάεφ καταφέρει να περάσει τη συμφωνία είτε μέσω της Βουλής είτε έπειτα από εκλογές, η Αθήνα θα προχωρήσει τις διαδικασίες για την κύρωσή της από την ελληνική Βουλή, έχοντας ήδη εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των βουλευτών και όχι των κομμάτων, όπως επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Η αριθμητική των ψήφων έχει ήδη κριθεί από τις δεδηλωμένες υπέρ της συμφωνίας προθέσεις βουλευτών από το Ποτάμι, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και από τους Ανεξάρτητους Ελληνες, ενώ θετική προεξοφλείται και η ψήφος της Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, προσφάτως προσχωρήσασας από την Ένωση Κεντρώων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου, όποια και να είναι η στάση του Πάνου Καμμένου, η συμφωνία θα περάσει. Στην περίπτωση αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας θα δικαιούται να μιλά για δικαίωση και θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω το γεγονός ότι συντάσσεται με τον διεθνή παράγοντα.

Εάν ο Ζάεφ δεν κατορθώσει να περάσει τη συμφωνία, η Αθήνα θα χρεώσει την αποτυχία στα Σκόπια, προβάλλοντας πανηγυρικά την ορθότητα της βασικής δομής της διαπραγμάτευσης. Ότι, δηλαδή, η ελληνική διπλωματία εργάστηκε και πέτυχε την καλύτερη συμφωνία ύστερα από 25 χρόνια, αλλά η αποτυχία βαραίνει αποκλειστικά την άλλη πλευρά.

Ταυτοχρόνως, θα αναδείξει περαιτέρω την ταύτιση πρωτίστως του Κυριάκου Μητσοτάκη και δευτερευόντως της Φώφης Γεννηματά με τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων που απορρίπτουν τη συμφωνία ως «προδοτική», αφήνοντας έτσι εκτεθειμένους τους αρχηγούς της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, που ισχυρίζονται το ίδιο… από την ανάποδη.

«Ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση του ενισχύει τον εθνικισμό στη γειτονική μας χώρα, όπως και ο εθνικισμός του VMRO ενισχύει τον εθνικισμό στην Ελλάδα. Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, λοιπόν, ΝΔ και VMRO, καθώς ο ένας δεν υπάρχει χωρίς τον άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά την περασμένη Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προϊδεάζοντας χωρίς περιστροφές για τους όρους της αντιπαράθεσης στην παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στην οποία βρίσκεται ήδη η πολιτική ζωή.

Στο Μαξίμου επισημαίνουν, τέλος, και μια ακόμη διάσταση: το Σκοπιανό προκάλεσε τριγμούς και διαλυτικές συνθήκες σε όλα τα κόμματα –πλην ΚΚΕ και Χρυσής Αυγής– εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 70 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 7/10/2018

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Το μετέωρο βήμα του Ζόραν Ζάεφ – Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

Παππάς για το Μακεδονικό: Στην καρδιά της κυβερνητικής μας φιλοσοφίας η πολιτική του ΥΠΕΞ