ΚΙΝΑΛ: Αποκαλύψεις και προκλήσεις για την προεδρική εκλογή

Τον «μυστικό» διάλογό της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκάλυψε εμμέσως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στις αρχές της εβδομάδας6 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:22 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:22 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019, 5:24 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019, 9:22 μμ

Μια εβδομάδα επιδίωξης ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων μπορεί να ξεκινά από αύριο, με την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης να μονοπωλεί τη δημόσια σφαίρα, ευρύτερες συγκλίσεις, ωστόσο, φαίνεται πως έχουν αναζητηθεί -μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας- το τελευταίο διάστημα και για άλλα ζητήματα μείζονος πολιτικής σημασίας, όπως η επικείμενη προεδρική εκλογή, συνθέτοντας σταδιακά το μετεκλογικό πολιτικό παζλ.

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Με ορόσημο την 7η Ιουλίου, στο νέο πολιτικό σκηνικό ιδιαίτερης βαρύτητας καθίσταται η αποκάλυψη στην οποία προέβη εμμέσως η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας εφ’ όλης της ύλης στην 6η Ετήσια Οικονομική Διάσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) στις αρχές της εβδομάδας. Ερωτηθείσα σχετικά με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, η κυρία Γεννηματά υποστήριξε ότι «θέλουμε συνεννόηση, αλλά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί», προκαλώντας ταυτόχρονα έκπληξη και αιφνιδιασμό στο ακροατήριο. Η ίδια, μάλιστα, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα εξήγησε ότι «δημόσια έχουμε πει ότι πρέπει να προέρχεται (σ.σ. ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας) από την προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Αν θέλεις να πετύχεις συνεννόηση όταν έχεις κυβέρνηση της ΝΔ, ο Πρόεδρος να προέρχεται από την άλλη πλευρά», είπε και πρόσθεσε πως «δεν έχει δεσμευτεί και ανταποκριθεί ακόμα ο κ. Μητσοτάκης. Το έχω κουβεντιάσει, απάντηση δεν έχω πάρει»!

Εκκρεμότητα μηνών

Παρότι είναι η πρώτη φορά που η κυρία Γεννηματά αναφέρεται ανοιχτά στην εκκρεμή απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, απέναντι στην πρόταση του ΚΙΝΑΛ για την προεδρική εκλογή, πληροφορίες θέλουν τον άγνωστο διάλογο να έχει εξελιχθεί εδώ και δύο τρεις μήνες, χωρίς, ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη να δημοσιοποιήσει μέχρι τώρα περισσότερες πληροφορίες ή στιχομυθίες. Στον αντίποδα, η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής ενέχει έντονα θεσμικό χαρακτήρα και έρχεται να υπερασπιστεί μια «κατακτημένη» πολιτική παράδοση στη μεταπολίτευση, γεγονός που ωθεί την κυρία Γεννηματά να κινείται μακριά από παρασκηνιακές ζυμώσεις, εκθέτοντας δημόσια και καθαρά την άποψη του κόμματός της. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα καθιστά την επιλογή του νέου ενοίκου του Προεδρικού Μεγάρου η πιθανότητα να εισακουστεί από το Μέγαρο Μαξίμου η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταχθεί (μέσω του Αλέξη Τσίπρα στην 84η ΔΕΘ) υπέρ μιας νέας θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου, αφαιρώντας τον συναινετικό μανδύα από τα «όπλα» της νέας κυβέρνησης.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα επιδιώξει τη διατύπωση μιας κοινής θέσης απέναντι στην αντιμετώπιση της δραματικής αύξησης των προσφυγικών ροών, δεν αποκλείεται να επανέλθει και σε ζητήματα υψηλού πολιτικού συμβολισμού, όπως η προεδρική εκλογή, με μεγαλύτερη συναινετική διάθεση. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένουν στη Χαριλάου Τρικούπη και την τελική πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου για την ψήφο των αποδήμων, η οποία, άλλωστε, φέρει διαχρονικά ανεξίτηλη τη σφραγίδα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

«Περιφέρεια αποδήμων»

Επιχειρώντας να αποκρυσταλλώσει πλήρως τη στάση της, η Χαριλάου Τρικούπη επιθυμεί στην πραγματικότητα τη δημιουργία μιας ακόμη εκλογικής περιφέρειας, αυτής των αποδήμων, αποφεύγοντας με θεσμικό και νομοθετικό τρόπο απόπειρες αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. «Δεν πρόκειται για “παραχώρηση” προς τους απόδημους Ελληνες, πρόκειται για καθήκον και υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας απέναντί τους και γι’ αυτό δεν είναι νοητή ούτε μπορεί να στηρίζεται σε μικροκομματικά κριτήρια περαιτέρω καθυστέρηση» είναι το μήνυμα που εκπέμπει η Χαριλάου Τρικούπη, αποβλέποντας σε μια νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στις βουλευτικές εκλογές, την πλήρη διαφάνεια στις διαδικασίες της ψηφοφορίας, την εκπροσώπησή τους ως διακριτής κατηγορίας στη Βουλή, μέσω βουλευτών που θα εκλέγονται και θα εκπροσωπούν τους ίδιους τους απόδημους, και τη λήψη υπόψη της ψήφου τους -για λόγους ισότητας και καθολικότητας- στο γενικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Με αυτές τις ασφαλιστικές δικλίδες, ως ωφελούμενοι του νέου νομοθετικού πλαισίου ορίζονται τόσο οι παλαιότερες και οι νεότερες γενιές μεταναστών όσο και το επιστημονικό δυναμικό, οι νέες και οι νέοι που μετανάστευσαν με την τελευταία οικονομική κρίση (brain drain) και επιθυμούν να επιστρέψουν με γνώση, τεχνογνωσία και εμπειρία από το εξωτερικό.
Την ίδια ώρα, η πρόβλεψη του συνταγματικού νομοθέτη για πλειοψηφία 200 βουλευτών ενισχύει τη θέση του ΚΙΝΑΛ για διάλογο μεταξύ των κομμάτων σε κλίμα σύμπνοιας, μολονότι κύκλοι του κόμματος διαβλέπουν ότι «δυστυχώς, μέχρι τώρα η μεν ΝΔ δεν έθεσε σε διαβούλευση τις προτάσεις της και περιορίζεται σε διαρροές, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν θα προτείνει την εκλογή βουλευτών εκ των αποδήμων. Ο δε ΣΥΡΙΖΑ κάνει μέγα πολιτικό και θεσμικό σφάλμα, που πιθανότατα δεν είναι τυχαίο, με τον μη συνυπολογισμό της ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού στο εθνικό αποτέλεσμα των εκλογών», καταλήγοντας ότι «παραβιάζει έτσι απόλυτα τη συνταγματική αρχή της ισοτιμίας της ψήφου και αντιμετωπίζει τους απόδημους Ελληνες ως πολίτες β΄ κατηγορίας».

Το Κίνημα Αλλαγής για την ψήφο των αποδήμων

  • Δικαίωμα ψήφου πρέπει να έχουν όλοι οι Ελληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια.
  • Για τη συμμετοχή τους στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους απαιτείται η «επικαιροποίηση» της εγγραφής τους, με σχετική δήλωσή τους προς τα κατά τόπους προξενεία και τις πρεσβείες της Ελληνικής Δημοκρατίας.
  • Η συμμετοχή τους θα εκφράζεται με επιστολική ψήφο, με διαδικασίες που θα διασφαλίζουν πλήρως την εγκυρότητά της.
  • Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα, όχι όμως στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογικών περιφερειών.
  • Η πραγματική εκπροσώπηση των αποδήμων εξασφαλίζεται με τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας «Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», που θα εκλέγει 5-7 βουλευτές, μέσω των ειδικών ψηφοδελτίων των κομμάτων. Οι έδρες που θα καταλαμβάνονται με αυτό τον τρόπο θα αφαιρούνται από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 122 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κόκκινος συναγερμός για την προσφυγική κρίση

ΑΟΖ: Παιχνίδι από τη Λιβύη καθ’ υπόδειξιν Ερντογάν

Βούτσης στη «Νέα Σελίδα»: Η Δεξιά είναι πλέον όμηρος και θύμα της προπαγάνδας της

Μηταράκης στη «Νέα Σελίδα»: Υλοποιούμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις