Κωνσταντίνος Κουσκούκης: Να αναπτύξουμε το brain gain με τον ιαματικό τουρισμό

Την ανάγκη συνεργασίας όλων των αρμόδιων φορέων για την ανάδειξη της χώρας μας σε προορισμό τουρισμού υγείας τονίζει στη «Νέα Σέλιδα» ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ιαματικής Ιατρικής14 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:26 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:30 μμ


Mε μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής με διεθνή συμμετοχή, του οποίου οι εργασίες άρχισαν την περασμένη Πέμπτη και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή στο ξενοδοχείο «Γαλήνη», στα Καμένα Βούρλα.

Της Δημήτρας Μποφυλάτου

[email protected]

Ο καθηγητής Δερματολογίας, νομικός και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και του Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας, Κωνσταντίνος Κουσκούκης, μίλησε σχετικά στη «Νέα Σελίδα»:

«Στο συνέδριο συμμετείχαν εκλεκτοί συνάδελφοι, διεθνώς καταξιωμένοι, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση στα νεότερα επιστημονικά δεδομένα και τις εξελίξεις στην Ιαματική Ιατρική, κατά τη διάρκεια του οποίου έλαβαν χώρα διαλέξεις, workshops, καθώς και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας».

Οπως αναφέρει, στο 5o Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής σημειώθηκαν σημαντικές εξελίξεις: «Αποφασίστηκε από την ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας η ίδρυση της Συμπληρωματικής Ιατρικής, στην οποία εντάσσεται η Ιαματική Ιατρική, κι αυτό είναι σημαντικό. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτό το συνέδριο ήταν πρώτη φορά διεθνές με συμμετοχή ανθρώπων από ΗΠΑ, Αγγλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Κύπρο, Σλοβακία, Τσεχία κ.α. Επίσης, είναι σημαντικό ότι έχουμε τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, και ότι στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού αναφέρθηκε επίσημα η ανάπτυξη του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού».

«Η ιαματική θεραπεία μας αφορά όλους»

«Στη συνείδηση κάποιων οι ιαματικές πηγές έχουν ταυτιστεί με τους ηλικιωμένους. Σήμερα όμως τα πράγματα αλλάζουν, με τους ειδικούς πλέον να υποστηρίζουν ότι οι ιαματικές πηγές είναι για όλους. Το ενδιαφέρον μεγαλώνει για τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορούν να έχουν ασθενή αλλά και υγιή άτομα όλων των ηλικιών. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αυξανόμενη τάση επιστροφής στα φυσικά θεραπευτικά μέσα για τη φροντίδα της σωματικής και της ψυχικής υγείας.

Αυτή η στάση ζωής στις βιομηχανικές μεγαλουπόλεις οδηγεί σε μια στροφή προς τον θεραπευτικό τουρισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου εκσυγχρονίζονται και αναπτύσσονται σημαντικές λουτροπόλεις, ενώ υλοποιούνται εξειδικευμένα θεραπευτικά προγράμματα.

Η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα αποτυπώνεται με τις προσδοκίες ανάδειξης της χώρας μας σε παγκόσμιο healthresort – medispa για άτομα τρίτης ηλικίας, χρονίως πάσχοντες αλλά και προληπτικά, υπό την ιατρική πάντα κάλυψη των έμπειρων και διεθνώς καταξιωμένων Ελλήνων ιατρών, για να σταματήσουμε το brain drain και να αναπτύξουμε το brain gain, αφού θα αυξάνεται το ενδιαφέρον διεθνώς για την αναζήτηση αναβαθμισμένων ιατρικών υπηρεσιών θεραπείας, αποκατάστασης, αντιγήρανσης και ευεξίας στην Ελλάδα», τονίζει ο κ. Κουσκούκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιοποίηση της Ιαματικής Ιατρικής θα μπορούσε να φέρει στην Ελλάδα σημαντικά έσοδα όσον αφορά στον τουρισμό: «Ο τουρισμός ευεξίας ανά τον κόσμο έχει τζίρο 4,2 τρισ. ευρώ. Εμείς στην Ελλάδα δεν έχουμε σχεδόν τίποτα. Ο ιαματικός τουρισμός δεν έχει αναπτυχθεί ούτε και ο τουρισμός ευεξίας, διότι τα spa που έχουμε μέσα τα ξενοδοχεία είναι απλά spa, δεν είναι Ιαματικής Ιατρικής.

Γι’ αυτό τον λόγο δεν έχουμε αυτή τη στιγμή έσοδα. Αυτό πάμε να κάνουμε τώρα, να δημιουργήσουμε τέτοιες μονάδες». Οπως σημειώνει ο κ. Κουσκούκης, τα συγκεκριμένα spa δεν λειτουργούν όλο τον χρόνο: «Στα Καμένα Βούρλα βρίσκεται το μοναδικό ξενοδοχείο που έχει την κατεύθυνση medical spa, το Galini Wellness Spa & Resort. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και είναι είδηση ότι το θα γίνει medispa».

Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν ορισμένα τέτοια ξενοδοχεία και θα πρέπει αυτή η κατάσταση να αναστραφεί: «Μπορεί να έγιναν κάποια θετικά πράγματα, όμως από την άλλη υπάρχουν και αρνητικές εξελίξεις. Παραδείγματος χάρη, είχαμε ένα υπέροχο πεντάστερο ξενοδοχείο στο Πλατύστομο, το “Ασκληπιός”, που έκλεισε – μαζί και η ιαματική πηγή. Το ίδιο έγινε και με την ιαματική πηγή στη Νέα Πολωνία στη Θεσσαλονίκη, το ίδιο και στα Μέθανα. Αρα με την προηγούμενη κατάσταση είχαμε αρνητικό πρόσημο για τα ιαματικά. Τώρα με το νέο πλαίσιο ευελπιστούμε να πάνε καλύτερα τα πράγματα. Πέραν αυτού, εμείς θέλουμε και επενδυτές. Επενδυτές θα υπάρξουν με το νέο πλαίσιο που κατατίθεται, όπου ο πρωθυπουργός εξήγγειλε ότι θα μειώσει τον ΦΠΑ και θα περιορίσει τη φορολογία στις επιχειρήσεις. Αυτές οι κινήσεις θα επιτρέψουν στους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας».

Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει και οι δήμοι να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Ιαματικής Ιατρικής: «Πρέπει να δούμε τι κάνουν και οι Ελληνες, να μην περιμένουμε μόνο από τους ξένους. Οι 58 από τις 128 ιαματικές πηγές που είναι εν ενεργεία ανήκουν στους δήμους. Οι δήμαρχοι πρέπει να ενεργοποιηθούν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της Ιαματικής Ιατρικής».

Στόχος είναι να αναδειχτεί η χώρα μας σε κορυφαίο προορισμό τουρισμού υγείας δώδεκα μήνες τον χρόνο και να προσελκύσουμε επενδύσεις που θα δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και νέα εισοδήματα σε μια χώρα που δοκιμάζεται εδώ και οκτώ χρόνια από μια τεράστια οικονομική κρίση. «Η χώρα μας έχει ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Μπορούμε να προσελκύσουμε ασθενείς, τουρίστες υψηλού επιπέδου κι έτσι να κρατήσουμε στην Ελλάδα τα καλύτερα μυαλά της χώρας, τους Ελληνες ιατρούς, αντικαθιστώντας το brain drain με το brain gain. Η αύξηση ασθενών θα επιβάλει τον επαναπατρισμό ιατρικού δυναμικού», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κουσκούκης.

Το Διεθνές Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, συνδιοργανώθηκε από τον περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, πρόεδρο ΙΣΑ, ΕΛΙΤΟΥΡ, IHTC, GGDI και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, που συμβάλλει στην καθιέρωση της Ιατρικής, αναδεικνύοντας παράλληλα την Ελλάδα ως θεραπευτικό και συγχρόνως εκπαιδευτικό κέντρο της Ιαματικής Ιατρικής αλλά και της Ιατρικής γενικότερα, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Θ. Σπανό, τον δήμαρχο Καμένων Βούρλων, Ι. Συκιώτη, τον πρόεδρο του συνεδρίου, καθηγητή κ. Κουσκούκη, και τον ΟΠΑΣΤΕ.

Οι θεραπευτικές μέθοδοι

Η Ιαματική Ιατρική, με τη βοήθεια της επιστημονικής τεκμηρίωσης της θερμικής, μηχανικής, χημικής και ειδικότερα της βιολογικής και ανοσολογικής δράσης των ιαματικών φυσικών πόρων, αναδείχτηκε ως μια συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδος στη θεραπευτική γκάμα της κλασικής Ιατρικής. Οι θεραπευτικές μέθοδοι της Ιαματικής Ιατρικής είναι η εξωτερική υδροθεραπεία, η ποσιθεραπεία, η εισπνοθεραπεία, η πηλοθεραπεία, η θαλασσοθεραπεία, η σπηλαιοθεραπεία και η βιομετεωρολογική θεραπεία.

Η Ιαματική Ιατρική ως συμπληρωματική θεραπεία βοηθά στη θεραπεία, την αποκατάσταση και την αποθεραπεία της σωματικής, ψυχικής και πνευματικής υγείας, καθώς και προληπτικά, αντιμετωπίζοντας την ασθένεια του γήρατος με την εφαρμογή προδιαγραφών μακροζωίας και ευζωίας.

Ειδικότερα, η Ιαματική Ιατρική έχει θεραπευτική δράση σε παθήσεις του μυοσκελετικού, νευρικού, αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, αιμοποιητικού, γαστρεντερικού, ουρολογικού και ενδοκρινολογικού συστήματος, όπως και σε δερματολογικές, γυναικολογικές, αλλεργικές και ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 123 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Γεννηματά: Πρωτοστατεί στη συναίνεση, επιβάλλει τις εξελίξεις