Κωνσταντόπουλος στη «Νέα Σελίδα»: Οι συνεργασίες δεν συγκροτούνται με μεταγραφολογίες

«Tο προοδευτικό πρόσημο συνεργασιών δεν συγκροτείται με μεταγραφολογίες και πρόθυμους πολιτικούς γυρολόγους»2 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 11:37 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:38 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 1 Φεβρουαρίου 2020, 6:46 μμ 
  • Τελευταία δημοσίευση: 2 Φεβρουαρίου 2020, 11:32 μμ

«Δεν μπορεί και δεν πρέπει η κυβέρνηση να παραγοντίζει και να ποδοσφαιροποιείται η πολιτική, γιατί έτσι πολιτικοποιείται το ποδόσφαιρο κι αυτό είναι κακό, καθώς οδηγεί σε αδιέξοδα και σε βία», τονίζει στη «Νέα Σελίδα» ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος. 

Της Γεωργίας Σαδανά

[email protected]

Ερωτηθείς για την έξαρση της τουρκικής παραβατικότητας, ο ίδιος απαντά ότι «το ανυπόστατο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι παράνομο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα», ενώ προσθέτει ότι «το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι δεν παραχωρούμε σπιθαμή της πατρίδας μας». Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ξεκαθαρίζει ότι «το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε προγραμματικές συγκλίσεις και δεσμεύσεις» και καταλήγει ότι «το προοδευτικό πρόσημο συνεργασιών δεν συγκροτείται με μεταγραφολογίες και πρόθυμους πολιτικούς γυρολόγους».

Αρκεί, κατά τη γνώμη σας, μια τροπολογία για το ελληνικό ποδόσφαιρο για να αλλάξει άρδην την πολιτική ατζέντα; Γιατί απείχατε από τη διαδικασία;

Η κυβέρνηση δημιούργησε ένα πρόβλημα και προσπαθεί να το επιλύσει προκαλώντας ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα, με τη νομιμοποίηση παρεμβάσεων από εξωθεσμικούς παράγοντες. Διότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού γνωμοδοτεί και ο αθλητικός δικαστής αποφασίζει. Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη συμπολίτευση, ενώ εκκρεμεί η έκδοση δικαστικής απόφασης. Αυτό που απασχολεί την κοινωνία και τους πολίτες δεν είναι η ποινή που θα επιβληθεί, αλλά εάν τελέστηκε παράβαση της νομοθεσίας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Τα υπόλοιπα απορρέουν από την κείμενη νομοθεσία.

Κατά την άποψή μου, δεν χρειάζονται εκπτώσεις και αλλαγές στη νομοθεσία χάριν σκοπιμοτήτων. Οχι αποφάσεις κατά το δοκούν ούτε οι βουλευτές να γίνονται δικαστές και να τοποθετούνται επί των ποινών, διότι αυτό συνιστά υποχώρηση του κράτους δικαίου. Δεν μπορεί και δεν πρέπει η κυβέρνηση να παραγοντίζει και να ποδοσφαιροποιείται η πολιτική, γιατί έτσι πολιτικοποιείται το ποδόσφαιρο κι αυτό είναι κακό, καθώς οδηγεί σε αδιέξοδα και σε βία. Τέτοιες πολιτικές δημιουργούν σκιές που δεν προάγουν το φίλαθλο πνεύμα, αλλά λειτουργούν υπέρ της οπαδοποίησης.

Το Κίνημα Αλλαγής ζητά να «τιμωρηθούν παραδειγματικά οι επίορκοι της Δικαιοσύνης» για την υπόθεση Novartis. Εκτιμάτε ότι η πιθανή παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο θα δυναμιτίσει το μέχρι πρότινος συναινετικό πολιτικό κλίμα;

Το ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis, ουδείς λόγος. Αλλά το να δημιουργείς ενόχους και να στήνεις σκευωρίες σε βάρος πολιτικών αντιπάλων είναι απαράδεκτο κι εμείς ως Κίνημα Αλλαγής σ’ αυτό σταθήκαμε και καταγγείλαμε. Οι εξελίξεις της Εξεταστικής μάς δικαιώνουν. Η Δικαιοσύνη, ωστόσο, και το κράτος δικαίου υπέστησαν τον μεγαλύτερο τραυματισμό.

Διότι οι ωμές και απροκάλυπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη κατέλυσαν τη διάκριση των εξουσιών. Ηταν μια έκφανση θεσμικής εκτροπής, η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη να αποφανθεί. Σε κάθε περίπτωση, η απονομή δικαιοσύνης δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πολιτική συναίνεση. Κάθε έκνομη πράξη πρέπει να τιμωρείται.

Από νωρίς ως κόμμα είχατε προειδοποιήσει για την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα. Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια διαλόγου με τη γειτονική χώρα και σε ποια ζητήματα;

Η Τουρκία διαρκώς το τελευταίο διάστημα δυναμιτίζει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικές δηλώσεις και προκλητικές ενέργειες. Το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έρχεται από το παρελθόν. Για να επιτύχουμε την επίλυσή του διασφαλίζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ο μόνος δρόμος είναι αυτός του διαλόγου και των κοινών σημείων επαφής με τη γείτονα χώρα.

Βάσει των αρχών της καλής γειτονίας και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Με ισχυρές συμμαχίες και διαπραγματεύσεις στην κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή δύναμη που εγγυάται την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων. Αλλά και με εθνική ενότητα και αποφασιστικότητα ώστε να υπερασπιστούμε με βάση το διεθνές δίκαιο τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το ανυπόστατο μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης είναι παράνομο και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ελλάδα.

Για εμάς τους Ελληνες, ως έθνος, ο θαλάσσιος χώρος υπήρξε πηγή δύναμης, ασφάλειας και ευημερίας. Είναι ταυτοτικό στοιχείο για την πατρίδα και το έθνος μας. Οφείλουμε να τον υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο. Ωστόσο, το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι δεν παραχωρούμε σπιθαμή της πατρίδας μας. Είμαστε εδώ, έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, η ομοψυχία του λαού μας, το φρόνημα και η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας το εγγυώνται.

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις καταγράφουν μια σταδιακή ανάκαμψη των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής. Πού θα την αποδίδατε;

Το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ καθημερινά δικαιώνεται. Αλλωστε, στον δρόμο της εθνικής στρατηγικής που χάραξε το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2009-2011 για να μην χρεοκοπήσει η χώρα ήρθαν και περπάτησαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα που βρέθηκαν με ένα αντιμνημονιακό αφήγημα στο Σύνταγμα. Σήμερα, βέβαια, ερχόμενοι στον δρόμο του ρεαλισμού ακυρώνουν το τότε αφήγημά τους. Στόχος σήμερα είναι η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα και να γυρίσουν οι 550.000 νέοι άνθρωποι που έφυγαν προς το εξωτερικό. Εθνικό στοίχημα πρέπει να είναι το brain drain να γίνει brain gain κι αυτή η γενιά να είναι που θα αλλάξει τη χώρα.

Γυρίζοντας για λίγο τον χρόνο πίσω, υπήρξε τελικά πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για μια προοδευτική κυβέρνηση το 2015; Πόσο απέχει από την πολιτική πραγματικότητα του 2020 ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Αυτό που με βεβαιότητα μπορώ να πω είναι ότι στο ΠΑΣΟΚ τότε -Κίνημα Αλλαγής σήμερα- ουδέποτε υπήρξε πρόταση συνεργασίας. Η ταχύτητα με την οποία σχηματίστηκε κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015 και κυβερνητικό εταίρο τους ΑΝΕΛ αποτελεί μια ισχυρή ένδειξη ότι η συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε κλείσει πριν από τις εκλογές. Αλλη μια ισχυρή ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί ο θερμός εναγκαλισμός Τσίπρα – Καμμένου το βράδυ των εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2015 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οπως λέει όμως ο ελληνικός λαός, «το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού». Εγγράφηκε στο συλλογικό υποσυνείδητο των απλών ψηφοφόρων της Αριστεράς ότι συνεργάστηκαν με την ακροδεξιά.

Το Κίνημα Αλλαγής/ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε προγραμματικές συγκλίσεις και δεσμεύσεις. Ετσι μπορεί να χτιστεί η μεγάλη Κεντροαριστερά που θα δώσει λύσεις και απαντήσεις στα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία. Το προοδευτικό πρόσημο συνεργασιών δεν συγκροτείται με μεταγραφολογίες και πρόθυμους πολιτικούς γυρολόγους. Αυτές οι πρακτικές έχουν κοντά πόδια και δημιουργούν σκιές στον πυρήνα μιας ιδεολογικοπολιτικής συνεργασίας. Είμαστε εδώ γι’ αυτά που έρχονται.

Αλλωστε, εμείς αποδείξαμε, με τεράστιο πολιτικό και κομματικό κόστος, ότι βάζουμε πρώτα το συμφέρον της χώρας. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η μισή αλήθεια είναι χειρότερη από ένα μεγάλο ψέμα. Και τούτο διότι η μεγάλη Κεντροαριστερά δεν μπορεί και δεν πρέπει να ποδηγετηθεί από προσωπικές επιλογές, πρακτικές και φιλοδοξίες. Το αύριο της Κεντροαριστεράς είναι συλλογική ευθύνη όλων μας, με ευθύνη και σεβασμό στην ιδεολογική μας πυξίδα.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 139 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Επιχείρηση για γκριζάρισμα της Ελληνικής ΑΟΖ

Ολική διαγραφή χρεών και ρευστοποίηση περιουσίας