Κυβέρνηση: Έγιναν πολλά, θα γίνουν περισσότερα

Στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στοχεύει το Μέγαρο Μαξίμου, εκτιμώντας ότι έφτασε η ώρα για να πραγματοποιηθεί το κυρίως πολιτικό σχέδιο της ΝΔ, που θα δώσει ώθηση στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας17 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:04 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:04 πμ


Με το βλέμμα στους επόμενους μήνες και με στόχευση την καθημερινότητα των πολιτών κινούνται στην κυβέρνηση, την ώρα που γίνεται και η αποτίμηση της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης Μητσοτάκη με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης υπουργών και υφυπουργών.

του Γιάννη Κορωναίου
[email protected]

Κύκλοι του Μαξίμου θεωρούν ότι έχει φτάσει η ώρα για να γίνει πράξη το κυρίως πολιτικό σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, που αφορά στην καθημερινή οικονομία, στο νέο μοντέλο ουσιαστικά αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα, με τον πρωθυπουργό να δίνει μια πρώτη γεύση στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για τα εργασιακά.

«Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα της κοινωνικής ανισότητας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, παρουσιάζοντας παράλληλα το μοντέλο οικονομίας της δικής του κυβέρνησης λέγοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις». Σε αυτό το πλαίσιο, ζητούμενο είναι η δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας, βασικό σύνθημα στον προεκλογικό αγώνα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο επανέφερε ως στόχο προς υλοποίηση ο κ. Μητσοτάκης. Και για να συμβεί αυτό, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση νέων επενδύσεων είναι ύψιστης προτεραιότητας.

Οπως επιμένουν στο Μαξίμου, η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει ιδεολογικές αγκυλώσεις σε ό,τι αφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αλλά, αντίθετα, είναι σύμμαχος και αρωγός στην κοινή προσπάθεια για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. «Θα απευθυνθώ για μια ακόμη φορά στους Ελληνες επιχειρηματίες: να επενδύσουν στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και δεν θα βγουν χαμένοι», είπε ο πρωθυπουργός και στην εκδήλωση για την παραλαβή των νέων Airbus της Aegean, όπου παρευρέθηκε.

«Η κυβέρνηση ενθαρρύνει ενεργά τις επιχειρήσεις που στρέφονται στις τεχνολογίες αιχμής, σέβονται το ανθρώπινο δυναμικό και ακολουθούν τις επιταγές της πράσινης ανάπτυξης. Ακριβώς γιατί τότε το δικό τους κέρδος λειτουργεί παράλληλα με το κέρδος ολόκληρης της κοινωνίας. Θα στηρίξουμε κάθε τολμηρή πρωτοβουλία, απελευθερώνοντάς τη από γραφειοκρατικά δεσμά και την πνιγερή φορολογία. Και θα προικοδοτήσουμε τη χώρα με υποδομές και δίκτυα αιχμής, που θα διευκολύνουν παρόμοια εγχειρήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του. Συνεργασία και συμπράξεις ιδιωτών στην υγεία και τη δημόσια διοίκηση τόσο για την ολοκλήρωση της ψηφιοποίησης του κρατικού μηχανισμού όσο και για την ταχύτερη πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια μέσω ιδιωτικών μελετών περιλαμβάνονται σε αυτή τη φάση.

Ικανοποίηση από τα νέα για τις επενδύσεις 

Την ώρα που προβαλλόταν το σποτ για τους πρώτους επτά κυβερνητικούς μήνες, με αναφορές στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας για τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, την αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, την κατάργηση του ασύλου της ανομίας στα πανεπιστήμια και την ενίσχυση των σωμάτων ασφαλείας, γινόταν γνωστό και το ενδιαφέρον της Wolksvagen για μεγάλη επένδυση στη Θάσο. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία μελετά το ενδεχόμενο υλοποίησης ενός πρότζεκτ για την ηλεκτροκίνηση στα ελληνικά νησιά, με πιλοτικό σχέδιο εφαρμογής στη Θάσο. Για την κυβέρνηση τέτοιες πρωτοβουλίες, όσο κι αν κρατούν χαμηλούς τους τόνους μέχρι να ολοκληρωθεί το ενδιαφέρον και να «πέσουν» υπογραφές, δείχνουν τη δυναμική και την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας, καθώς ανοίγονται ευοίωνες προοπτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη.

Σταϊκούρας:«Σκανάρει» ρυθμίσεις κόκκινων δανείων

Σειρά πρωτοβουλιών αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομικών ενόψει της αλλαγής του πλαισίου και της κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας. O Χρήστος Σταϊκούρας απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, με την οποία ζήτησε τη χορήγηση στοιχείων αναφορικά με τις ρυθμίσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία, και τη Δευτέρα πραγματοποίησε σύσκεψη, κατά την οποία ζητήθηκε ενημέρωση αναφορικά με την πορεία αναδιάρθρωσης δανείων, στο πλαίσιο τόσο των διαθέσιμων εργαλείων ρύθμισης όσο και απευθείας διμερών ρυθμίσεων με δανειολήπτες, ενώ χορηγήθηκαν στοιχεία των ρυθμίσεων που ολοκληρώθηκαν, με αναφορά σε συνολικό αριθμό ρυθμίσεων και όγκο δανείων.

Επίσης, προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mail σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αίτησης για να λάβουν ρύθμιση του δανείου τους και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα. Παράλληλα, απέστειλε επιστολή στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών, στις τράπεζες, στον ειδικό εκκαθαριστή PQH (εκκαθαριστής 17 τραπεζών, μεταξύ των οποίων η Αγροτική και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), καθώς και στο σύνολο των αδειοδοτημένων εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις την περασμένη Πέμπτη προκειμένου να χορηγούνται σε εβδομαδιαία βάση στοιχεία των ρυθμίσεων που πραγματοποιούνται με δανειολήπτες.

Απευθείας διαπραγματεύσεις

Σε απευθείας ρύθμιση με τις τράπεζες κατευθύνθηκαν κατά το β΄ εξάμηνο του 2019 περί τους 43.400 δανειολήπτες με δάνεια άνω των 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που προήλθαν από τις τράπεζες και, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή και τις πρωινές ανακοινώσεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για το α΄ εξάμηνο δεν υπάρχουν στοιχεία, αλλά αναλογικά υπολογίζουν ότι έχουν γίνει 80.000-100.000 ρυθμίσεις συνολικά στη διάρκεια του έτους. Οι πηγές επισημαίνουν επίσης ότι οι πολίτες ενδιαφέρονται πιο έντονα το τελευταίο διάστημα για ένταξη σε ρύθμιση. Οπως αναφέρουν επίσης, υπάρχει διάθεση από κυβερνητικής πλευράς να «στριμωχτούν» τα funds, τα οποία προσφέρουν καλές λύσεις σε σχέση με τις τράπεζες, αλλά δεν είναι ακόμα οργανωμένα. Οπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, υπάρχει δυσκολία επαφής με τους πελάτες – δανειολήπτες και είναι ενδεικτικό ότι ούτε το υπουργείο Οικονομικών έχει ακόμα τα στοιχεία επικοινωνίας όλων των διαχειριστών.

«Αγοράζουν αρκετά χαμηλά κι έτσι έχουν περιθώριο να προσφέρουν καλή αναδιάρθρωση – κούρεμα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δανείου 300.000 ευρώ που κουρεύτηκε στα 120.000 ευρώ. Δεν αρκούν όμως οι μεμονωμένες περιπτώσεις και γι’ αυτό θέλουμε συνολική εικόνα από τους διαχειριστές», τονίζουν οι ίδιες πηγές. Επισημαίνεται επίσης ότι υπάρχει πρόθεση να γίνει κίνηση από κοινού με την Τράπεζα της Ελλάδος έτσι ώστε ο PQH να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ευελιξίας που έχουν οι διαχειριστές, γιατί στην παρούσα φάση δεν μπορεί να προσφέρει στους δανειολήπτες λύσεις που προσφέρουν τα funds.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 141 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Μπαίνουν οι βάσεις για νέες φοροελαφρύνσεις