Μαθήματα πατριωτικής ευθύνης από τη Φώφη Γεννηματά

Στα χνάρια της παρακαταθήκης της Δημοκρατικής Παράταξης η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής: «Η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτή η ιστορία με τη Λιβύη πραγματικά είναι μια βάναυση καταπάτηση του διεθνούς δικαίου»1 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:03 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:03 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 30 Νοεμβρίου 2019, 5:39 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 1 Δεκεμβρίου 2019, 7:03 μμ

Αμετακίνητη ως προς την υπεράσπιση των εθνικών κεκτημένων εμφανίζεται η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ζητώντας εδώ και τώρα Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για τα εθνικά θέματα, μετά την ανησυχητική έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Θυμίζοντας την ακλόνητη στάση αλλά και τη διεκδικητικότητα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, απέναντι στη διεθνή κοινότητα, η κυρία Γεννηματά προειδοποίησε (από τη συχνότητα του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ) ότι «το Προσφυγικό Μεταναστευτικό μπορεί να εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία», θέτοντας όλο το πολιτικό σύστημα προ των ευθυνών του.

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Στην ίδια κατεύθυνση, «πασχίζω για τη συναίνεση στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα και, μάλιστα, έχω κατηγορηθεί γι’ αυτό», εξήγησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, την ώρα που «η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Αυτή η ιστορία με τη Λιβύη πραγματικά είναι μια βάναυση καταπάτηση του διεθνούς δικαίου. Ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη είναι η Κρήτη και κανείς αυτό δεν μπορεί να το παραβλέπει», εξήγησε η ίδια. Παρά την αδυναμία συγκρότησης εθνικού μετώπου από το σύνολο του πολιτικού κόσμου, «χρειάζεται μεγάλη αποφασιστικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και χρειάζεται ομοψυχία στο εσωτερικό», τόνισε και δεν έκρυψε την έκπληξή της για τις δηλώσεις του συμβούλου του πρωθυπουργού για θέματα εθνικής ασφάλειας «να ανοίγει θέματα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο», μένοντας «άφωνη».

Υψηλοί εθνικοί τόνοι

Πιάνοντας το νήμα της διαχρονικής υπεράσπισης της προοδευτικής παράταξης, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής φέρεται, κατά πληροφορίες, αποφασισμένη να ακολουθήσει αταλάντευτα τη γραμμή του δημοκρατικού πατριωτισμού, αντιλαμβανόμενη το εύρος των κινδύνων που ελλοχεύουν το τελευταίο διάστημα.

Το γεγονός αυτό, άλλωστε, εξηγεί και την ένταση της κριτικής της προς την κυβέρνηση αναφορικά με τη διαχείριση του Προσφυγικού Μεταναστευτικού, παρά τους μετριοπαθείς τόνους που η ίδια συνηθίζει να χρησιμοποιεί. Εχοντας ζητήσει απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη στην Ωρα του Πρωθυπουργού στη Βουλή, η κυρία Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι «θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης για να σηκώσουν όλες οι χώρες το βάρος. Και όποια αρνείται, να έχει οικονομικές κυρώσεις. Ή υπάρχει αλληλεγγύη στην Ευρώπη ή δεν υπάρχει», είπε, με το βλέμμα στραμμένο, όχι μόνο στην Ηρώδου Αττικού, αλλά και στις Βρυξέλλες.

Βέτο, όπως Ανδρέας

Με έκδηλη την αγωνία για την πιθανή έκβαση του προβλήματος, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής υπενθύμισε με νόημα «πώς πήρε η Ελλάδα τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα. Από την πίεση του Ανδρέα Παπανδρέου ότι θα ασκήσει βέτο», προσθέτοντας ότι «χρειάζεται να πάρουμε κάτι για τη χώρα μας. Και έχω πει στον κ. Μητσοτάκη ότι εγώ θα φωνάζω και στα συνέδρια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, γιατί αυτό τον βοηθάει.

Τον βοηθάει να πάει και να πει ότι έχει μια αντιπολίτευση που του κάνει τη ζωή δύσκολη. Και πως εξαγριώνεται ο ελληνικός λαός. Διότι το αυγό του φιδιού καραδοκεί», είπε, ζητώντας από τον πρωθυπουργό ένα μήνυμα ότι θα μπλοκάρει κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρώπη, αν χρειαστεί.

Η μοναξιά των Πρεσπών

Παράλληλα, η επιλογή της κυρίας Γεννηματά να τοποθετηθεί ανοιχτά -και προληπτικά- για το σύνολο της εξέλιξης των εθνικών θεμάτων έρχεται σε μια περίοδο ιδιαίτερα πυκνή σε διπλωματικές πρωτοβουλίες και διεθνείς διασκέψεις (Σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες) εντός του Δεκεμβρίου, θέλοντας πιθανώς να προλάβει «δεδικασμένα» και προηγούμενα, κυρίως στη σκιά της υπογραφής Τουρκίας Λιβύης.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, η ίδια δεν απέφυγε να υπογραμμίσει ότι «μόνη μου μιλούσα για τις Πρέσπες, μόνη μου επέμεινα μέχρι το τέλος», συμπεραίνοντας ότι «εμείς χάσαμε όλα τα όπλα και από την άλλη πλευρά δεν πήραμε τίποτα. Και η συμφωνία είναι στον αέρα. Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης, που μέχρι τις εκλογές έλεγε ότι είναι μια κακή συμφωνία, έχει κάνει στροφή 180 μοιρών. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει τότε ότι θα πρέπει να αλλάξουν κεφάλαια στην ενταξιακή διαδικασία. Ούτε καν στηρίζουν την ενταξιακή διαδικασία. Τώρα, στα λόγια, εκ των υστέρων έρχονται σε αυτά που λέγαμε εμείς».

Τελεία στα σενάρια

Μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, η πρόεδρος του κόμματος ξεδίπλωσε τον οδικό χάρτη της για τους πρώτους μήνες του 2020, θέτοντας ως προτεραιότητα την Εθνική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής στις αρχές του επόμενου έτους. «Προτεραιότητά μας τώρα είναι η παραγωγή πολιτικής. Υπάρχει μια κοινωνία που περιμένει. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο και να ομφαλοσκοπούμε και να ασχολούμαστε μόνο με τα πρόσωπα. Πρέπει να φύγουμε μπροστά», περιέγραψε, «φωτογραφίζοντας» κυρίως τον Παύλο Γερουλάνο, ενώ επανέλαβε ότι «εμείς εκφράζουμε την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, είναι πολύ ξεκάθαρο», λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «περσινά ξινά σταφύλια».

Χωρίς να εισχωρεί σε ονοματολογία, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ εγκάλεσε αμφότερους ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας με 75 βουλευτές, μεταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο τη συζήτηση για τα πρόσωπα, όχι όμως και την απαίτησή της για κεντροαριστερό Πρόεδρο. Κληθείσα να σχολιάσει ακόμη και τα δημοσιεύματα που έφεραν την ίδια στο Προεδρικό Μέγαρο, «εγώ είμαι πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ. Τελεία», απάντησε η κυρία Γεννηματά, όταν πρόσφατα έχει καταλάβει τη δεύτερη θέση σε δημοφιλία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, φέροντας τρίτο (από δεύτερο) τον Αλέξη Τσίπρα.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 130 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Πόλεμος διπλωματίας στη Μεσόγειο – Απαιτείται εθνική συνεννόηση τώρα

Αποκλειστικό: Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε «Νέα Σελίδα» για Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ