Μάτι: Ευθύνες και πολιτική τυμβωρυχία12 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 4:53 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:49 μμ


Το εισαγγελικό πόρισμα για την ανείπωτη τραγωδία στο Μάτι ξαναζωντανεύει την οδύνη και τον πόνο για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν άδικα, για τις τεράστιες καταστροφές που άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα.

Γι’ αυτό και είναι ανεπίτρεπτο αυτοί που συνέβαλαν ή και πρωταγωνίστησαν στο μεταβληθεί η περιοχή σε «κλωβό θανάτου» να επιχειρούν ακόμα και σήμερα να μετατρέψουν σε πολιτικό εμπόρευμα τις χαμένες ζωές και τις κατεστραμμένες περιουσίες.

Το εισαγγελικό πόρισμα εντάσσεται και οριοθετείται στο πλαίσιο δύο καθοριστικών συνθηκών.

Η πρώτη αφορά στην ακραία -στην ακρότατη- μορφή του φαινομένου που αιφνιδίασε και περιόρισε τις δυνατότητες αποτελεσματικής αντιμετώπισής του.

Η δεύτερη οφείλεται στην άνευ σχεδίου πολεοδόμηση της περιοχής, που περιόριζε κάθε διέξοδο διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, μετατρέποντάς τη σε θανάσιμη παγίδα. Και στο σημείο αυτό υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες σε βάθος πολλών δεκαετιών.

Ασφαλώς, μέσα στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν μεγάλες και συγκεκριμένες ευθύνες. Την πολιτική ευθύνη την ανέλαβε από την πρώτη στιγμή προσωπικά ο πρωθυπουργός.

Πέραν αυτού όμως το εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται σε απόλυτη έλλειψη συντονισμού μεταξύ των υπηρεσιών, σε αδυναμία εφαρμογής των σχεδίων επείγουσας ανάγκης, σε μια εικόνα σύγχυσης και αναποτελεσματικής δράσης.

Παράλληλα, βέβαια, το πόρισμα αποφαίνεται ότι δεν υπήρχε δυνατότητα εκκένωσης, ενώ μια τέτοια επιλογή θα είχε τραγικά αποτελέσματα. Μέσα στο πλαίσιο και τις διαπιστώσεις αυτές θα πρέπει να καταλογιστούν οι ευθύνες και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται να επιταχυνθούν οι προσπάθειες και η βοήθεια στην περιοχή ώστε να ξαναβρεί η ζωή τους ρυθμούς της και ο οικιστικός ιστός να αναδιαμορφωθεί σε νέα βάση.

Κυρίως όμως να κατανοήσουν οι πάντες ότι στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες οικιστικές «βόμβες» όπως αυτή στο Μάτι, που απαιτούν άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση από την πολιτεία.

Απόλυτη προτεραιότητα, συνακόλουθα, θα πρέπει να δοθεί στην πρόληψη ενδεχόμενων καταστροφών, γιατί οι εκ των υστέρων παρεμβάσεις είναι τουλάχιστον ανεπαρκείς.

Και οι μόνοι που επιχαίρουν είναι οι κομματικές «ύαινες» και οι πολιτικοί «τυμβωρύχοι» που ψηφοθηρούν και κερδοσκοπούν πάνω στα ερείπια και τις χαμένες ζωές.

«Νέα Σελίδα»

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Ακροδεξιός εκσυγχρονισμός – Από τον Άδωνι στην Άννα

Ρένα Δούρου στη «Νέα Σελίδα»: Λύση στα προβλήματα και όχι παραίτηση ο φόρος τιμής στους νεκρούς

Ο τρίτος δρόμος Τσίπρα – Διεύρυνση του προοδευτικού μετώπου σε Ελλάδα & Ευρώπη