Μεγάλη έρευνα της RASS: Κανόνας ο Γιάννος στην πολιτική και όχι εξαίρεση

«Συνυφασμένο με τη διαφθορά το παλιό πολιτικό σύστημα», λένε οι πολίτες4 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:01 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:03 μμ


Την πλήρη αποστροφή των πολιτών στο παλιό πολιτικό σύστημα, στα χρόνια του οποίου εξετράφησαν η διαφθορά και η διαπλοκή της εξουσίας με το επιχειρείν και άνθησαν φαινόμενα τύπου Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου, επιβεβαιώνει η πανελλαδική έρευνα της Rass για λογαριασμό της «Νέας Σελίδας».

Σχεδόν έξι στους δέκα (57,5%) απαντούν ότι για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα ευθύνεται η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όταν το 29,8% απαντά ότι είναι ευθύνη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρόσφατη προφυλάκιση του πρώην υπουργού των κυβερνήσεων Σημίτη Γιάννου Παπαντωνίου επανέφερε στο προσκήνιο τα έργα και τις ημέρες της περιόδου 1996-2004, τότε που χτιζόταν η «ισχυρή Ελλάδα» του εκσυγχρονισμού, με κατάληξη τις δικαστικές περιπέτειες και τα κελιά για αρκετούς από τους πρωταγωνιστές της περιόδου.

Εκείνη την εποχή ενθυμούμενοι οι πολίτες απαντούν σήμερα ότι τα φαινόμενα τύπου Ακη και Γιάννου ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Πάνω από επτά στους δέκα έχουν αυτή την άποψη (71,9%), με μόλις το 20,5% να υποστηρίζει ότι ήταν η εξαίρεση, ενώ το 7,6% δεν παίρνει θέση.

Στο ερώτημα αν η προφυλάκιση επηρεάζει το Κίνημα Αλλαγής ή το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, το 65,3% απαντά όλο το πολιτικό σύστημα και το 23,1% το ΚΙΝΑΛ. Συμπέρασμα που, αν συνδεθεί με το πρώτο ερώτημα, για την κατάσταση στη χώρα και τις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, προκύπτει ότι οι πολίτες έχουν συνδέσει το σύνολο των κυβερνήσεων της Μεταπολίτευσης με τη διαφθορά.

Ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι των ερωτηθέντων δεν θέλει να αποτελέσει αφορμή για να πέσει η κυβέρνηση.

«Να κάνει πρόταση μομφής η ΝΔ για να επιδιώξει την πτώση της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών;» ερωτά η έρευνα, με το 45,3% να λέει «όχι» και το 2,9% «μάλλον όχι», εν αντιθέσει με το 41,3% που απαντά «ναι» και το 2,8% που απαντά «μάλλον ναι».

Συνταγματική Αναθεώρηση

Στη δημοσκόπηση της RASS αποτυπώνεται η γνώμη των πολιτών και για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, με το μεγαλύτερο τμήμα των ερωτώμενων να τίθεται υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις βουλευτικές εκλογές.

Με μικρή δε διαφορά (52,7% έναντι 43%) προηγείται το «ναι» έναντι του «όχι» ως προς τον διαχωρισμό κράτους – Εκκλησίας.

Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα της Rass

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 74 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 4/11

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Το δριμύ «κατηγορώ» του Γεράσιμου Αρσένη: Η επιστολή που «καίει» τον Σημίτη

Συνταγματική Αναθεώρηση: Θεσμικές τομές και ρήγματα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ