Μεταναστευτικό: Σοβαρότητα και σύνεση10 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 5:20 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:45 μμ


Η εβδομάδα που πέρασε ήταν ιδιαίτερη για το τεράστιο πρόβλημα του Μεταναστευτικού. Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι η κοινωνική ένταση διαχέεται πλέον σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με την αμφισβήτηση κατοίκων και τοπικών φορέων, οι οποίοι αντιδρούν στη μεταφορά προσφύγων – μεταναστών στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποσυμφόρησης των νησιών.

Εκτός ελέγχου είναι και η κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, παρά τις προσπάθειες αποσυμφόρησης, με μια εικόνα που συνάδει με το χαοτική. Τα γεγονότα της Λέσβου προβλημάτισαν πολλούς.

Αν για κάποιους έχει σημασία η σημειολογία, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η ένταση συνδυάστηκε με την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή για τις ΜΚΟ.

Οι υπεύθυνοι δεν πρέπει να ξεχνάνε ότι οι όποιες μαζικές, κατευθυνόμενες ή μη, κινητοποιήσεις εύκολα μπορεί να εγκληματοποιηθούν. Στη δύσκολη σημερινή συγκυρία για τα εθνικά μας ζητήματα οι κίνδυνοι είναι πολλοί. Είναι κίνδυνοι που πιθανόν σχετίζονται με ενέργειες και κύκλων εκτός Ελλάδος για δημιουργία όξυνσης.

Το σκηνικό φαντάζει οργουελικό. Οι δυστυχείς πρόσφυγες γίνονται έρμαια υπόπτων μικροπολιτικών επιδιώξεων των θυτών, με έμμεσο στόχο τα εθνικά μας θέματα.

Η Ελλάδα δολιχοδρομεί σε καταστάσεις πρωτόγνωρες. Η πολιτική αντιπαράθεση στο θέμα του Προσφυγικού φυσικά και δεν μπορεί να εκλείψει.

Θέλει όμως σοβαρότητα και σύνεση, υπό το πρίσμα πάντα των «ιδιαίτερων» καιρών που ζούμε. Αν για κάποιους η ένταση στη Λέσβο ήταν άλλο ένα γεγονός, εμείς θα τους πούμε ότι η ένταση στο νησί ήταν το γεγονός.

Εκείνο που μπορεί να στοχεύσει στην εσωτερική συνοχή. Η ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα. Τα λάθη του παρελθόντος πρέπει να κάνουν τους πάντες σοφότερους.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 140 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Βήμα βήμα οι μειώσεις φόρων – Επένδυση στο θετικό κλίμα

Μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση επιτάσσει ακίνητα για κλειστά κέντρα στα νησιά