Μια δύσκολη εβδομάδα για την κυβέρνηση

Ποια κενά αποκαλύφθηκαν από δημοσιεύματα του πρώην πλέον υφυπουργού Εξωτερικών9 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:41 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:41 πμ


Η πιο δύσκολη εβδομάδα για τη Νέα Δημοκρατία από τη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ήταν αυτή που πέρασε. Η προκλητική συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις σχετικά με τον πρώην πλέον υφυπουργό Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη, έθεσε σε κατάσταση συναγερμού αλλά και έντονου προβληματισμού το Μαξίμου.

του Θανάση Γερασιμίδη
[email protected]

Την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στη Σύνοδο Κορυφής στο ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και ετοιμαζόταν να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες που θα έθεταν στο περιθώριο της απομόνωσης την Τουρκία μετά την ανιστόρητη συμφωνία της με τη Λιβύη που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, στην Ελλάδα ξεκινούσε το γαϊτανάκι των αρνητικών δημοσιευμάτων για τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον απόδημο ελληνισμό.

Το πρώτο δημοσίευμα την περασμένη Τρίτη υποστήριζε ότι ο Αντώνης Διαματάρης δεν έχει λάβει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπως ανέφερε στο βιογραφικό του. «Με ιδιαίτερη απογοήτευση διαπίστωσα σήμερα πως όσα αναφέρονται στο βιογραφικό μου σημείωμα, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών, αποτέλεσαν αφορμή για αρνητικό σχολιασμό. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, διευκρινίζω ότι στο βιογραφικό μου σημείωμα αναφέρω ότι σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, καθώς πράγματι παρακολούθησα αυτό το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, αλλά δυστυχώς λόγοι οικονομικοί δεν μου επέτρεψαν να αποκτήσω τον σχετικό τίτλο σπουδών. Λυπάμαι αν η ως άνω διατύπωση προκάλεσε οποιαδήποτε παρερμηνεία ως προς το ότι είμαι κάτοχος του τίτλου σπουδών, ιδίως, μάλιστα, όταν είναι γνωστή η επί δεκαετίες προσφορά μου στα ζητήματα του απόδημου ελληνισμού» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Αντώνης Διαματάρης μετά τις πρώτες αντιδράσεις που προκλήθηκαν.

Το δεύτερο χτύπημα στον υφυπουργό Εξωτερικών ήρθε την επόμενη μέρα, όταν αποκαλύφθηκε ότι διόρισε μετακλητό υπάλληλο στο πολιτικό του γραφείο πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), ο οποίος είχε «εξαφανιστεί» στις ΗΠΑ όταν ασκήθηκαν διώξεις για τα σκάνδαλα της ΕΑΒ. Αν και αρχικά το κυβερνητικό στρατόπεδο κάλυψε τον υφυπουργό Εξωτερικών μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ο ίδιος, τελικά αποδείχτηκε ότι ο Αντώνης Διαματάρης είχε κι άλλα… ένοχα μυστικά. Νέο δημοσίευμα την περασμένη Πέμπτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ανέφερε ότι ήταν ενεργός επαγγελματικά σε δύο επιχειρήσεις, παρότι κάτι τέτοιο είναι ασυμβίβαστο με τα στελέχη της κυβέρνησης. Εμφανιζόταν ως chief executive officer στην εταιρεία που εκδίδει τον «Εθνικό Κήρυκα» αλλά και στην Diamataris Properties LTD, που δραστηριοποιείται στο real estate.

Αμέσως το πρωθυπουργικό γραφείο επικοινώνησε μαζί του για να του ζητήσει διευκρινίσεις. Ο υφυπουργός Εξωτερικών εκείνη την ώρα είχε μόλις προσγειωθεί στην Αυστραλία, καθώς πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη «χώρα των καγκουρό». Χωρίς δεύτερες σκέψεις, ο ίδιος επιβεβαίωσε όσα ανέφερε η εφημερίδα κι έτσι του ζητήθηκε να παραιτηθεί. «Ασχολούμαι με τα θέματα της ομογένειας επί δεκαετίες. Μόνο μου μέλημα όλα αυτά τα χρόνια είναι η προσφορά στον ελληνισμό. Γι’ αυτό με μεγάλη τιμή αποδέχτηκα την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναλάβω το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα θέματα του απόδημου ελληνισμού», ανέφερε στην ανακοίνωση παραίτησής του ο Αντώνης Διαματάρης και πρόσθετε: «Τις τελευταίες μέρες δέχομαι προσωπικές επιθέσεις που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τον οποίο αγαπώ κι εκτιμώ, καθώς και να υπονομεύσουν το έργο μου. Για τον λόγο αυτό υπέβαλα με πόνο ψυχής στον Κυριάκο Μητσοτάκη την παραίτησή μου από τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τα θέματα του απόδημου ελληνισμού».

Αμέσως μετά την παραίτηση κυβερνητικές πηγές σχολίασαν ότι «παρόλο που ήταν μια δύσκολη απόφαση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη λόγω της μακροχρόνιας φιλίας τους, ο κ. Διαματάρης δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση του υφυπουργού. Ο πρωθυπουργός σε τέτοια ζητήματα δεν κάνει εκπτώσεις». Μάλιστα, όπως ο ίδιες πηγές έλεγαν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στους συνεργάτες του για το συγκεκριμένο ζήτημα χρησιμοποίησε τη φράση «πάνω απ’ όλα το σωστό».

Μειώσεις στα τιμολόγια της κινητής

Νέα, ευνοϊκά πακέτα δεδομένων εισάγουν στην αγορά οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, στον απόηχο της συνάντησης εκπροσώπων τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου την περασμένη Παρασκευή. Ειδικότερα, η Cosmote ανακοίνωσε διπλάσια GB στα πακέτα δεδομένων κινητής προς όλους τους συνδρομητές συμβολαίου και καρτοσυμβολαίου -οικιακούς και εταιρικούς-, κρατώντας ίδιες τις χρεώσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, «πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη μείωση του κόστους για mobile data που πραγματοποιεί η Cosmote από τον Ιούλιο του 2019». Συνολικά σε διάστημα έξι μηνών έχει πενταπλασιαστεί, όπως σημειώνει η εταιρεία, ο διαθέσιμος όγκος στα πακέτα mobile internet για τους πελάτες της, με αποτέλεσμα η τιμή ανά GΒ να έχει μειωθεί κατά 80%. Πλέον, η τιμή ανά GΒ κυμαίνεται από 0,5 έως 0,99 ευρώ.

Η Vodafone ανακοίνωσε την εμπορική διάθεση νέων και ακόμη πιο ελκυστικών πακέτων δεδομένων, τα οποία εκτοξεύουν τη χρήση data για όλους τους πελάτες συμβολαίου της. Τα νέα, μηνιαία πακέτα δεδομένων θα είναι διαθέσιμα από τις 17 Δεκεμβρίου, ενώ τα πακέτα με ισχύ μία εβδομάδα και τρεις ημέρες αντίστοιχα θα είναι διαθέσιμα προσεχώς. Με τις νέες χρεώσεις της Vodafone όλοι οι πελάτες συμβολαίου μπορούν να απελευθερώσουν τη χρήση data με κόστος που ξεκινά από τα 30 σεντς και φτάνει το 1 ευρώ ανά GΒ. Επιπλέον, μέσα από το My Vodafone App η εταιρεία τριπλασιάζει τα data στα υπάρχοντα πακέτα δεδομένων από 1 GB σε 3 GΒ για έναν μήνα, χωρίς να αλλάζει η τιμή τους, η οποία παραμένει σταθερή στα 5,9 ευρώ για όλους τους πελάτες συμβολαίου.

Οι συνδρομητές της Wind, τέλος, μπορούν να απολαμβάνουν πραγματικά απεριόριστα data χωρίς να ανησυχούν για την κατανάλωση των δεδομένων, απλά ενεργοποιώντας την υπηρεσία unlimited GΒ. Απεριόριστα δεδομένα παρέχονται στα εμπορικά διαθέσιμα προγράμματα «W» με μειωμένο μηνιαίο πάγιο στα 15 ευρώ από 20 ευρώ για συνδρομητές συμβολαίου – οικιακούς και εταιρικούς. Η μείωση της τιμής θα είναι διαθέσιμη από τις 16 Δεκεμβρίου.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 131 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Η Φώφη πρωτοστατεί στην εθνική γραμμή