Νάντια Γιαννακοπούλου στη «Νέα Σελίδα»: Το ΚΙΝΑΛ δεν είναι καμία σέχτα

«Οφείλουμε να έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι στον λαϊκισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται»16 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 11:48 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:50 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 15 Φεβρουαρίου 2020, 10:36 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 16 Φεβρουαρίου 2020, 11:48 μμ

«Οφείλουμε να έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι στον λαϊκισμό», τονίζει στη «Νέα Σελίδα» η Νάντια Γιαννακοπούλου, βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του Κινήματος Αλλαγής.

Συνέντευξη στη ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΑΔΑΝΑ

[email protected]

Με φόντο τις εξελίξεις στο Προσφυγικό – Μεταναστευτικό η κυρία Γιαννακοπούλου επισημαίνει ότι «όλα τα κόμματα θα πρέπει να συνεννοηθούμε πάνω σε συγκεκριμένες δράσεις», ενώ απευθυνόμενη προς το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει: «Από την κυβέρνηση θα περίμενα να δείξει μεγαλύτερη βούληση για διάλογο και σύνθεση».

Αναφερόμενη στην εξέλιξη του κόμματός της σημειώνει ότι «το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για την πορεία του» και καταλήγει λέγοντας ότι «έχουμε την ευθύνη να λειτουργήσουμε συλλογικά και συνθετικά».

Πώς αποτιμάτε την απόφαση της κυβέρνησης για επίταξη χώρων για τη δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά; Εκτιμάτε ότι η ουσιαστική διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού προϋποθέτει πολιτικές συναινέσεις;

Ας είμαστε σαφείς: καμία λύση δεν θα μπορέσει να σταθεί, αν δεν αποκατασταθεί η αξιοπιστία της πολιτείας για την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητά της να αντιμετωπίζει προβλήματα. Καμία λύση δεν θα υπάρξει δίχως, όχι μόνο τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, αλλά και την ενεργή συμβολή τους. Η επίταξη ήρθε ως αποτέλεσμα των καθυστερήσεων της κυβέρνησης που τρέχει τώρα και, μην έχοντας κατορθώσει να πείσει τους δήμους και τις περιφέρειες, προσπαθεί να προλάβει το καλοκαίρι. Δεν πιστεύω ότι θα τα καταφέρει λειτουργώντας σπασμωδικά και υπό πίεση.

Από εκεί και πέρα το πρόβλημα είναι μείζον και μπορεί να δημιουργήσει κρίση. Η κυβέρνηση παρέλαβε μια προβληματική κατάσταση με Μόριες και 77.000 αιτήσεις ασύλου σε εκκρεμότητα ως αποτέλεσμα της απίστευτης πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την περίοδο 2015-2016, της απραξίας της την περίοδο 2016-2019, που είχαν πέσει οι ρυθμοί αφίξεων. Η νέα κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από την αύξηση των αφίξεων, πιάστηκε στον ύπνο, έκανε τρεις μήνες να εξαγγείλει κάποια μέτρα και στη συνέχεια έδειξε αδυναμία. Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, βρισκόμαστε σε ένα πολύ κομβικό σημείο και τα κόμματα -όλα τα κόμματα- θα πρέπει να συνεννοηθούμε πάνω σε συγκεκριμένες δράσεις. Είναι καθήκον μας απέναντι στη χώρα, απέναντι στους Ελληνες που ανησυχούν.

Ως Κίνημα Αλλαγής καταθέσατε πρόταση νόμου για τη χορήγηση 13ης σύνταξης σε όλους τους συνταξιούχους. Θεωρείτε ότι πρέπει να τύχει ευρύτερης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;

Δεν καταθέσαμε την πρόταση ως επικοινωνιακή κίνηση, αλλά ως πρόταση που θέλουμε να υιοθετηθεί από τη Βουλή. Πρόκειται για αυτονόητη κίνηση για να αποκατασταθούν αδικίες και να αποδώσουμε στους συνταξιούχους αυτά που τους αξίζουν, αυτά που τους οφείλουμε, αυτά που εργάστηκαν μια ζωή για να πάρουν όταν βρεθούν απόμαχοι της δουλειάς. Απευθύνουμε, λοιπόν, κάλεσμα σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να στηρίξουν την πρόταση νόμου που καταθέσαμε.

Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής αποκλείει συνέργειες με άλλες προοδευτικές δυνάμεις; Πόσο πιθανό είναι να ενώσετε δυνάμεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 για μείζονα κοινωνικά ζητήματα, όπως, π.χ., η προστασία της πρώτης κατοικίας;

Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι καμία σέχτα ούτε αναζητά την καθαρότητά του. Παλεύει για να διαμορφώσει ένα σύγχρονο, μεταρρυθμιστικό προφίλ, διαμορφώνοντας μια δέσμη προτάσεων για βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη δεκαετίες η ελληνική κοινωνία. Μια δέσμη προτάσεων που θα αντιμετωπίζουν από τη μια παθογένειες χρόνων κι από την άλλη θα προετοιμάζουν τη χώρα απέναντι σε προκλήσεις του μέλλοντος, όπως οι μεταβολές στην εργασία και την κοινωνία λόγω της Δ΄ Βιομηχανικής Επανάστασης, της κλιματικής αλλαγής κ.ά. Αυτό, άλλωστε, θα στοιχειοθετεί και την ανάγκη ύπαρξής μας και θα πείθει ότι αξίζουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και μεγαλύτερα ποσοστά.

Μιλάμε επομένως για αυτονομία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να λέμε «ναι» ή «όχι» σε συνέργειες ή σε κριτική και στην κυβέρνηση και σε δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ποτέ δεν φοβηθήκαμε να πάρουμε τις ευθύνες μας απέναντι στη χώρα. Μια παρατήρηση όμως: δεν ξεχνάμε και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οφείλουμε να έχουμε σταθερό μέτωπο απέναντι στον λαϊκισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται, απέναντι στον διχαστικό λόγο και τον μικροκομματισμό.

Με τη νέα χρονιά έχετε ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου. Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει ένα ικανοποιητικό «δείγμα γραφής» για την κριτική σας και πώς εξηγείτε τη δημοσκοπική της άνοδο;

Δεν ξέρω αν έχουμε ανεβάσει τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Δεν ξέρω αν γενικά έχει σημασία μια τέτοια συζήτηση. Αυτό που έχει αξία είναι να κάνουμε διαρκώς αισθητή την παρουσία μας με μεστό, υπεύθυνο λόγο και στη βάση ουσιαστικών προτάσεων, που έχουμε επεξεργαστεί ολοκληρωμένα και συλλογικά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα όργανα του ΚΙΝΑΛ, προτάσεων που αγγίζουν και πείθουν την κοινωνία. Μπορεί να καταψηφίζεις τα πάντα και να μην πείθεις. Δεν βρίσκεται στους τόνους η ουσία, στο περιεχόμενο και την ουσία της πολιτικής βρίσκεται. Δεν ξέρω, για παράδειγμα, πόσους πείσαμε με την επιχειρηματολογία μας για την καταψήφιση των ρυθμίσεων για πλήρη έλεγχο των ΜΚΟ.

Από την κυβέρνηση θα περίμενα να δείξει μεγαλύτερη βούληση για διάλογο και σύνθεση, κάτι που θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση του νέου νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο και στον εκλογικό νόμο και στο ασφαλιστικό και σε άλλα μείζονα θέματα. Σίγουρα ο λαός την επέλεξε και της έδωσε μεγάλη δύναμη, σίγουρα δείχνει δημοσκοπική άνοδο και κυριαρχία στον χώρο του Κέντρου, όμως ας μην γελιέται: βρίσκεται στον έβδομο μήνα, εισπράττει από μέτρα που υλοποίησε και βρίσκουν κοινωνική ανταπόκριση, αλλά τα μεγάλα και δύσκολα είναι μπροστά. Αναφέρω ενδεικτικά το Μεταναστευτικό, την ένταση στην περιοχή και την τουρκική προκλητικότητα, τις τομές στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, την έμπρακτη είσοδο επενδυτών στη χώρα, τη ριζική μεταρρύθμιση στην παιδεία κ.ά.

Με δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής προετοιμάζει αυτή την περίοδο και την Εθνική του Συνδιάσκεψη, τι μήνυμα επιθυμείτε να εκπέμψετε και κατά πόσο αυτό αφορά και στα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου;

Θα μιλήσω μόνο για το Κίνημα Αλλαγής και τη Συνδιάσκεψή μας. Δεν είναι δουλειά μου να κάνω συστάσεις σε άλλα κόμματα, πολύ περισσότερο που πολιτικές τους επιλογές και πρακτικές δεν φαντάζουν και τόσο προοδευτικές. Το Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο για την πορεία του. Κακά τα ψέματα. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικές κι εμείς έχουμε το χρέος να καθορίσουμε μια ξεκάθαρη στρατηγική, που δεν θα θολώνει από άστοχες κινήσεις και φημολογίες. Εχουμε το εθνικό και κομματικό χρέος να αποσαφηνίσουμε παραπέρα θέματα που αφορούν στη φυσιογνωμία μας, στον προγραμματικό μας λόγο, στην αντιπολιτευτική ατζέντα μας.

Εχουμε την ευθύνη να λειτουργήσουμε συλλογικά και συνθετικά, εντάσσοντας στην προσπάθεια εκατοντάδες στελέχη μας από κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους που σήμερα δεν τους δίνεται χώρος για συμβολή και ενεργό ρόλο. Εχουμε πολλά να συζητήσουμε και είμαι αισιόδοξη ότι θα προχωρήσουμε πιο δυναμικά το επόμενο διάστημα.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 141 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κόκκινος συναγερμός στο Αιγαίο