ΝΔ: Η μεγάλη απόδραση από τη «δεξιά πολυκατοικία»1 Απριλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:31 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:34 πμ


Η αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη να συσπειρώσει προεκλογικά τον ευρύτερο χώρο της γαλάζιας παράταξης, οδηγεί στη δημιουργία νέων κομμάτων που φυτρώνουν σαν μανιτάρια στα δεξιά της ΝΔ.

Η φυγή Τσιτουρίδη και η «στοχοποίηση» Καραμανλή αναδεικνύουν τη στρατηγική αμηχανία της Πειραιώς

Του Σωτήρη Σταθόπουλου
[email protected]

Πιέσεις τόσο από τα δεξιά όσο και από το Κέντρο του κόμματος δέχεται η Νέα Δημοκρατία, καθώς στελέχη που προέρχονται από τη «γαλάζια» παράταξη ιδρύουν το έναν πολιτικό φορέα μετά τον άλλο. Οι « Έλληνες Ριζοσπάστες» του Σάββα Τσιτουρίδη ήταν μια ακόμη κίνηση, στις αρκετές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα από πρώην υπουργούς του κόμματος, που επιβεβαιώνει τους κενούς χώρους που αφήνει με τη στρατηγική που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η δημιουργία κομμάτων από πάλαι ποτέ «γαλάζια» στελέχη έρχεται ουσιαστικά ως απάντηση στα συνεχή κελεύσματα του προέδρου της ΝΔ, τα οποία όμως δείχνουν κενά περιεχομένου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων δεν ζήτησε τη στήριξη και τη βοήθεια των παλαιότερων στελεχών που έχουν προσφέρει στο κόμμα, κλείνοντας τους ουσιαστικά την πόρτα.

Η πικρία και η απογοήτευση για την αντιμετώπιση που είχαν από την Πειραιώς είναι έκδηλη σε αρκετούς πρώην υπουργούς, ορισμένοι εκ των οποίων αποφάσισαν να ιδρύσουν πολιτικό φορέα ή να αντιπαρατεθούν στους «γαλάζιους» υποψηφίους στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Όπως συνέβη με τον Γιώργο Ορφανό, που διεκδικεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης απέναντι στον Νίκο Ταχιάο, αλλά και με τον Γιώργο Βουλγαράκη, που θα είναι υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων και θα αντιπαρατεθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θέλησε να ακολουθήσει το παράδειγμα ούτε του Κώστα Καραμανλή ούτε του πατέρα του, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που προεκλογικά είχαν σημάνει προσκλητήριο σε όλα τα στελέχη, αφήνοντας στην άκρη όσα τους χώριζαν και τις όποιες αντιπαραθέσεις είχαν, βάζοντας πάνω απ’ όλα το κομματικό συμφέρον και την ενότητα της παράταξης.

Η επανεμφάνιση των «λοχαγών»

Ο Σάββας Τσιτουρίδης με την κίνησή του να ιδρύσει τους «Έλληνες Ριζοσπάστες» διέψευσε τις πληροφορίες που τον ήθελαν να συνεργάζεται με την Κατερίνα Παπακώστα, όπως η ίδια είχε δηλώσει. Παράλληλα, εμφανίζεται βέβαιος ότι το ευρωψηφοδέλτιο θα είναι έτοιμο προκειμένου να δώσει το «παρών» στις εκλογές της 26ης Μαΐου. Ο πρώην υπουργός, που εργάστηκε πολλά χρόνια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες, ήταν ένας από τους «λοχαγούς» του Κώστα Καραμανλή που τον στήριξαν προκειμένου να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος.

Ο Σάββας Τσιτουρίδης ξεκαθαρίζει ότι το εγχείρημά του δεν έχει καμία σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό. «Έχω να μιλήσω πολιτικά με τον κ. Καραμανλή μία δεκαετία. Όποιος επιχειρήσει να συνδέσει αυτό το εγχείρημα με τον κ. Καραμανλή -ή οποιονδήποτε άλλο- αδικεί και αυτόν και εμάς που αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ορισμένοι εκ των υποψηφίων θα προέρχονται από τη ΝΔ και δεν αποκλείεται, μάλιστα, να είναι πρόσωπα που έχουν μετάσχει στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή.

Άλλωστε, δεν είναι λίγα τα στελέχη που βλέπουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μην τους υπολογίζει, όπως συνέβη με τον Αρη Σπηλιωτόπουλο, τον οποίο δεν συμπεριέλαβε η Πειραιώς στα ψηφοδέλτιά της. Ο πρώην υπουργός συζητάει με όλες τις πλευρές, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τα πολιτικά του σχέδια. Τον ίδιο προβληματισμό μοιράζονται δε δεκάδες στελέχη της ΝΔ που ήταν υποψήφιοι σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά τώρα δεν συγκαταλέγονται στα πλάνα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο ίδιο έργο θεατές…

Παρά τις διαβεβαιώσεις του Σάββα Τσιτουρίδη ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει καμία σχέση με το συγκεκριμένο εγχείρημα, δεν ήταν λίγα τα προσκείμενα στην Πειραιώς μέσα ενημέρωσης που επιχείρησαν να εμπλέξουν τον Κώστα Καραμανλή με το κόμμα που ίδρυσε ο πρώην υπουργός του. Εξάλλου, δεν είναι η πρώτη φορά που πρόσωπα κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρούν να πλήξουν τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο ίδιος, ωστόσο, από τη στιγμή που παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος δεν έχει δώσει καμία αφορμή, παρά τις συνεχείς προκλήσεις που δέχεται όλο αυτό το διάστημα τόσο από την Πειραιώς όσο και από τη σαμαρική πτέρυγα. Ο Κώστας Καραμανλής, που γνωρίζει τα όσα λέγονται εναντίον του και από ποια πρόσωπα, αποφεύγει να πάρει θέση, ενώ κόβει τη συζήτηση σε όποιον του ζητά να σχολιάσει τις επιθέσεις που δέχεται.

Πέντε κόμματα στα δεξιά

Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον πέντε κόμματα συνωστίζονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, την «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό του Γιώργου Καρατζαφέρη, τη «Νέα Δεξιά» του Φαήλου Κρανιδιώτη αλλά και τη «Δύναμη Ελληνισμού» του Δημήτρη Καμμένου. Στόχος όλων είναι οι «γαλάζιοι» ψηφοφόροι που διαφωνούν με την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού και τα ανοίγματα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πρόσωπα που προέρχονται από την πτέρυγα των εκσυγχρονιστών και το Ποτάμι.
Ο Τάκης Μπαλτάκος, μάλιστα, που τελευταία εντάχθηκε στο στρατόπεδο του Πάνου Καμμένου, επιχείρησε να ρίξει γέφυρες μεταξύ όλων των κόμματων προκειμένου να δημιουργηθεί ένας ενιαίος δεξιός πολιτικός φορέας. Η κίνηση, βέβαια, δεν είχε αποτέλεσμα λόγω των προσωπικών διαφορών που έχουν οι επικεφαλής των εν λόγω κομμάτων, ενώ υπήρξε διαφωνία και για το ποιος θα ηγούνταν ενός τέτοιου εγχειρήματος.
Στην Πειραιώς δεν δείχνουν να ανησυχούν με τις συγκεκριμένες κινήσεις όσο αυτές είναι μεμονωμένες και δεν συνασπίζονται. Άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σχεδόν όλα αυτά τα κόμματα, πλην του Κυριάκου Βελόπουλου, που δίνει μάχη για να μπει στη Βουλή, να βρίσκονται πολύ χαμηλά.

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 95 στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019