ΝΔ: Θέλουν αυτοδυναμία, φοβούνται ανατροπές

Στόχος της Πειραιώς είναι να διατηρήσει τη διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ και να διατηρήσει τη δυναμική της στις κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες που υπερτέρησε10 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:29 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:40 μμ


Την ίδια ώρα που οι επιτελείς της Πειραιώς σχεδιάζουν σε αμερικανικά πρότυπα την προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας, οι αναλυτές του κόμματος εξετάζουν με ποια εξίσωση θα καταφέρουν να διατηρήσουν, αν όχι και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά των ευρωεκλογών.

Του Γιώργου Παύλου

Παρόλο που πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται αισιόδοξα για την έκβαση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που κάνουν λόγο για επικείμενη αυτοδυναμία, οι πιο ψύχραιμες φωνές τούς επαναφέρουν συχνά στην τάξη.

Κι αυτό γιατί το διακύβευμα της αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας και όχι με μια απλή ψήφο διαμαρτυρίας. Πρωταρχικός στόχος της «γαλάζιας» παράταξης είναι να «κλειδώσει», εάν είναι εφικτό, τη μεγάλη διαφορά που εξασφάλισε από τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκάλπες της 26ης Μαΐου και να κρατήσει ταυτόχρονα τη δυναμική που απέκτησε σε κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες στις οποίες μέχρι πρότινος υστερούσε σημαντικά από το κυβερνών κόμμα.

Αλλωστε, μόνο τυχαία δεν ήταν η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΣΕΤΕ) ρωτήθηκε για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδωσε το στίγμα των ομάδων στις οποίες ευελπιστεί ότι το κόμμα του θα έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα, αναφέροντας: «Αν πρέπει να κρατήσω κάτι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, κρατώ τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που μας εμπιστεύτηκαν σε αυτή την εκλογική μάχη. Την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στους νέους, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό για εμένα είναι πάρα πάρα πολύ ενθαρρυντικό, διότι την επόμενη μέρα θα πρέπει να χτίσουμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία με πρώτο στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία δεν μπορεί να αποκλείει κανέναν. Και γι’ αυτό το μήνυμά μου πηγαίνοντας προς τις εθνικές εκλογές είναι ένα μήνυμα ενότητας αλλά και συμπαράταξης με ανθρώπους οι οποίοι δεν μας εμπιστεύτηκαν σε αυτές τις εκλογές και μπορεί και να μην μας εμπιστευτούν ούτε στις επόμενες».

Προεκλογική εκστρατεία made in USA

Η Νέα Δημοκρατία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας θα εμφανιστεί ενωτική, ενώ ένα από τα κεντρικά διλήμματα που αναμένεται να παρουσιάσει θα είναι «ανάπτυξη για όλους ή μια μιζέρια όπου μοιράζουμε τη φτώχεια μας;». Στο πλαίσιο αυτό, στις τέσσερις εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, θα αποφύγει, ωστόσο, να μιλήσει σε ανοιχτές συγκεντρώσεις. Στην Πειραιώς εκτιμούν, άλλωστε, ότι τέτοιου τύπου εκδηλώσεις απευθύνονται ως επί το πλείστον στον κομματικό μηχανισμό και σε ένα πλήθος κόσμου που ψήφιζε και θα ψηφίσει τη δεξιά παράταξη.

Ετσι, λοιπόν, οι υπεύθυνοι του οργανωτικού σχεδιασμού για τις βουλευτικές εκλογές επιδιώκουν ο πρόεδρος του κόμματος να απευθυνθεί σε ευρύτερες κατηγορίες πολιτών και να έρθει σε άμεση επαφή μαζί τους. Μάλιστα, προσανατολίζονται στο αμερικανικό μοντέλο των townhall meetings. Κοινώς, στοχευμένες συναντήσεις ανά την επικράτεια, ενώ κάθε πόλη όπου θα λαμβάνει χώρα ένα τέτοιο event θα έχει και έναν συμβολισμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τις συναντήσεις του με τους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανίζεται κυρίως μόνος του στη σκηνή και θα κάνει διάλογο με το κοινό απαντώντας σε απορίες και προβληματισμούς.

Πρόθεση του προέδρου της ΝΔ είναι να εξειδικεύσει περαιτέρω το πρόγραμμα της παράταξής του, με κύρια προτεραιότητα τα θέματα της ανάπτυξης και της εργασίας, ενώ ξεχωριστή ενότητα θα υπάρξει για τους νέους. Τα άτομα ηλικίας από 17 έως 24 ετών ανέρχονται σε 528.996 και αποτελούν το 5,33% του εκλογικού σώματος. Στις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να πάρει το 30,5% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος με 25,6%. Σε αυτό το target group ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη προσοχή, καθώς επιθυμεί να συντηρήσει το προβάδισμα που κατέγραψε για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια το κόμμα του.

Επίθεση στα «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει το στίγμα ότι βρίσκεται δίπλα στον πολίτη και ότι στόχος του είναι να αναπτυχθούν περιοχές με χαμηλότερα οικονομικά προφίλ. Τις διαθέσεις του, εξάλλου, ως προς αυτό τις έδειξε αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, καθώς η πρώτη περιοχή που επισκέφθηκε ήταν το Αιγάλεω, που μετά το σπάσιμο της Β΄ Αθήνας ανήκει στον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών. Η ΝΔ στη νέα αυτή περιφέρεια στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου απέσπασε το 25,33%, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη εκλογική διαδικασία του 2014.

Παρ’ όλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και υποχώρησε κατά 5,7%, κατέλαβε την πρώτη θέση με 27,51%. Οι επιτελείς της Πειραιώς πιστεύουν ότι μπορούν να κλείσουν κι άλλο την ψαλίδα στη συγκεκριμένη περιοχή, που περιλαμβάνει τους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλιον, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου και να αναρριχηθούν στην πρώτη θέση. Στον Δυτικό Τομέα Αθηνών εκλέγονται έντεκα βουλευτές και επικεφαλής του ψηφοδελτίου, όπως, άλλωστε, είπε ο ίδιος, θα είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλη μια περιφέρεια την οποία κατάφερε να κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική είναι αυτή της Β’ Πειραιώς, όπου εκλέγονται οκτώ βουλευτές. Το κυβερνών κόμμα, αν και υποχώρησε κατά 4,78% σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, κατάφερε, ωστόσο, να πλασαριστεί στην πρώτη θέση, κερδίζοντας το 27,51% των ψήφων. Και η ΝΔ, που τερμάτισε δεύτερη με επίδοση 24,92%, ήδη σχεδιάζει ολομέτωπη επίθεση προκειμένου στις εκλογές της 7ης Ιουλίου να καταφέρει να αλλάξει τα δεδομένα. Η σημασία που δίνουν στην Πειραιώς στη συγκεκριμένη περιφέρεια φάνηκε και από την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κερατσίνι αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Για να κατακτήσει η Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Εκτός από το υψηλό ποσοστό που χρειάζεται αλλά και τον αριθμό των κομμάτων που θα εισέλθουν στη Βουλή, επιβάλλεται να εξασφαλίσει και τις μονοεδρικές περιφέρειες, οι οποίες στις βουλευτικές εκλογές του 2015 είχαν στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα είχε κερδίσει τη Φωκίδα, τη Σάμο, τη Λευκάδα, την Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο. Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία είχε έρθει πρώτη στα Γρεβενά και την Ευρυτανία. Τα στελέχη όμως της Πειραιώς θεωρούν μετά και τις ευρωεκλογές ότι είναι εφικτό να αντιστραφεί υπέρ τους η αναλογία.

Αμέσως επόμενος στόχος της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι είναι η Κρήτη. Συνολικά στο νησί εκλέγονται δεκαέξι βουλευτές και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου κατάφερε να κερδίσει τους δύο εκ των τεσσάρων νομών του νησιού, με τα Χανιά και το Ηράκλειο να παραμένουν στα χέρια του κυβερνώντος κόμματος. Κι αν η διαφορά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο, παρότι μειωμένη, είναι τέτοια που παρέχει ασφάλεια στο κόμμα της Αριστεράς, στα Χανιά τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στις κάλπες για την Ευρώπη 28,69%, ενώ η Νέα Δημοκρατία ακολούθησε με 26,65%.

Στον τόπο καταγωγής της οικογένειας Μητσοτάκη, όπου θα κατέβει υποψήφια και η Ντόρα Μπακογιάννη, η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να ρίξει όλα της τα όπλα προκειμένου να αντιστρέψει τις ισορροπίες. Στις εθνικές εκλογές του 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να πάρει και τις τέσσερις έδρες του νομού με μια επίδοση της τάξης του 41,67%, ενώ η ΝΔ ακολούθησε με 19,4%. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές το κυβερνών κόμμα είχε εκλέξει συνολικά δέκα βουλευτές στο νησί, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση μόλις τρεις.

Ο φόβος της συμμετοχής

Η Πειραιώς σχεδιάζει τη στρατηγική της στη βάση των δεδομένων που διαμορφώθηκαν από τις ευρωεκλογές και τους δύο γύρους των αυτοδιοικητικών εκλογών. Κι αν, όπως λένε και οι ειδικοί στην ανάλυση των αποτελεσμάτων, υπάρχουν ενδείξεις για το πώς μπορεί να κινηθεί το εκλογικό σώμα στις 7 Ιουλίου, ωστόσο δεν είναι σε θέση να δώσουν μια ασφαλή πρόβλεψη. Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η ΝΔ κατάφερε να εξασφαλίσει την πρωτιά σε όσες περιφέρειες διεκδικούσε, μεγαλύτερος όμως νικητής ήταν η αποχή, που εκτοξεύτηκε στα ύψη. Στο Βόρειο Αιγαίο ψήφισε μόλις το 34,82%, ενώ στη Στερεά Ελλάδα, όπου σημειώθηκε και η μεγαλύτερη προσέλευση, το ποσοστό των πολιτών που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα μόλις που ξεπέρασε το 46%. Ακόμα και στην Αττική οι πολίτες που μπήκαν στο παραβάν ανήλθαν μόνο στο 41,64% των εγγεγραμμένων.

Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τυχόν αστάθμητους παράγοντες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και με την παράμετρο του τι θα πράξουν όσοι δεν πήγαν να ψηφίσουν στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, φέρνουν προβληματισμό στη Νέα Δημοκρατία. Η επιπλέον συμμετοχή αποτελεί τον άγνωστο x της εξίσωσης που καλούνται να λύσουν στην αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να εκτιμήσουν πού θα κάτσει η μπίλια.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 105 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 09/06/2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: ΣΥΡΙΖΑ: Πού κατεβαίνουν υποψήφιοι τα «βαριά ονόματα»