Νέα Τούμπα με έμπνευση από Γιουβέντους και… κάτι από Μπορούσια και Κράσνονταρ29 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 3:50 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:50 μμ


Ιστορική για το σωματείο που εκπροσωπεί το προσφυγικό στοιχείο της Θεσσαλονίκης η 23η Οκτωβρίου, καθώς τότε ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή των Ελλήνων η τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την παραχώρηση της κυριότητας του περιβάλλοντος χώρου 30 στρεμμάτων του σταδίου της Τούμπας στον ΠΑΟΚ.

Του Μιχάλη Φ. Ρετσίνα

Η παραχώρηση για 99 χρόνια άνευ ανταλλάγματος προς χρήση, διοίκηση και διαχείριση αίρεται σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η ανέγερση του σταδίου της νέας Τούμπας εντός της επόμενης τετραετίας, με την επένδυση ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ από τον Ιβάν Σαββίδη.

Το προς κατεδάφιση γήπεδο του ΠΑΟΚ ανεγέρθηκε το 1959 στην Ανω Τούμπα σε έκταση πάλι 30 στρεμμάτων, που πέρασε στην ιδιοκτησία του συλλόγου με παραχώρηση από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας την 11η Μαΐου 1957 έναντι αντίτιμου 1.500.000 δραχμών, εξοφλούμενου σε 20 μήνες. Οι εργασίες κόστισαν 6 εκατ. δραχμές, με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού να συνεισφέρει μόνο εν μέρει, καθώς ο ΠΑΟΚ ανέλαβε την έκδοση λαχείου «ανεγέρσεως νέου σταδίου», που κυκλοφόρησε σε όλη την Ελλάδα με κόστος 20 δραχμών, πληρώνοντας επιπλέον τη μετεγκατάσταση 182 προσφυγικών οικογενειών που διέμεναν στην περιοχή.

Σχέδια από Ιταλία μέχρι και Ρωσία

Η φανέλα του ΠΑΟΚ έχει ως χρώματα το μαύρο -ένδειξη πένθους για την πτώση του Ελληνισμού της Ανατολής- και το άσπρο – σύμβολο της ελπίδας για αναγέννηση. Είναι ριγωτή, παρόμοια με εκείνη της Γιουβέντους, και όλα δείχνουν ότι οι δύο σύλλογοι θα αποκτήσουν και κάτι ακόμη… κοινό. Τιμώντας την ιστορία της, η ιταλική ομάδα εγκαινίασε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την 150ή επέτειο από την ενοποίηση της Ιταλίας στις 8 Σεπτεμβρίου 2011 το νέο Juventus Stadium. Το συγκεκριμένο αποτελεί το πρότυπο, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ, για τη κατασκευή της νέας Τούμπας.

Η συνολική επένδυση για το «Allianz Stadium» ανήλθε στα 120 εκατ. ευρώ. Το γήπεδο χτίστηκε στον χώρο του παλιού «Ντέλε Αλπι» και μπορεί να φιλοξενήσει 41.000 θεατές. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, η εκκένωσή του μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 4 λεπτά. Επιπλέον, προσφέρει 4.000 θέσεις στάθμευσης, διαθέτει 8 εστιατόρια και 20 μπαρ.

Εντός του γηπέδου του βρίσκονται τρία αποδυτήρια, το μουσείο της ομάδας αλλά και «δρόμος των αστεριών», με 50 χρυσά αστέρια που αναγράφουν ονόματα σημαντικών ποδοσφαιριστών και 39 ασημί με τα ονόματα των θυμάτων του Χέιζελ. Συνολικά χρησιμοποιούνται 34.000 τ.μ. για εμπορικούς σκοπούς και 30.000 τ.μ. αντιστοιχούν σε πλατείες με πράσινο. Εξωτερικά το γήπεδο περιβάλλεται από πάνελ αλουμινίου σε αποχρώσεις του γκρι και του λευκού που προκαλούν την αίσθηση πως ταλαντεύονται σα μια σημαία εν κινήσει.

Το σκέπαστρο των εξεδρών θυμίζει την δομή του Ντέλε Αλπι.

Η οροφή εμπνευσμένη από τα φτερά αεροπλάνου βοηθάει την είσοδο του φωτός για καλύτερη θέαση αλλά και ανάπτυξη του χόρτου του αγωνιστικού χώρου.
Το κοινό βρίσκεται πολύ κοντά στον αγωνιστικό χώρο(λιγότερο από 8 μέτρα) το δε γήπεδο δεν έχει αρχιτεκτονικά εμπόδια ενώ οι πάγκοι είναι στις εξέδρες κατά τα αγγλικά πρότυπα.

Ένα άλλο γήπεδο που εμπνέει τη διοίκηση του ΠΑΟΚ είναι το Signal Iduna Park ,το στάδιο που βρίσκεται στην Γερμανική πόλη Dortmund της Μπορούσια ,στα λατινικά Πρωσία.

Έχει χωρητικότητα 81.000 θέσεων και γεμίζει στα ματς της εθνικής λίγκας όχι όμως στα διεθνή γιατί η UEFA δεν επιτρέπει όρθιους οπαδούς.

Οι Όρθιοι φίλαθλοι δημιουργούν στο πέταλο τον Κίτρινο Τοίχο (Südtribüne) , τη μεγαλύτερη κερκίδα στον κόσμο 100 μέτρα μήκους, 40 μέτρα ύψους και 37 σκαλοπατιών .Οι 24.454 οργανωμένοι από αυτό το μέρος του γηπέδου είναι όλοι κάτοχοι εισιτηρίων διαρκείας .

«Είμαστε όλοι στο βούρκο, αλλά μερικοί κοιτάμε τα αστέρια. Στο τέλος του σκοτεινού τούνελ λάμπει ο «Κίτρινος Τείχος». Πανό Οργανωμένων εμπνευσμένο από Oscar Wilde.

Η παρουσία των όρθιων οργανωμένων δείχνει ότι» το ποδόσφαιρο είναι μια παράλογη βιομηχανία όπου η σωστή μορφή πηγάζει από την καρδιά αυτών που το αγαπούν», λένε στην ομάδα.

Το γήπεδο διαθέτει γυάλινη πρόσοψη και θερμαινόμενο τάπητα που βοηθά στη διεξαγωγή αγώνων στο χειμώνα. Περιλαμβάνει το Borusseum που εκθέτει την ιστορία της Ντόρτμουντ και το κατάστημα BVB FanWorld έκτασης 6,400 τ.μ που εξυπηρετεί 50.000 χιλιάδες πελάτες.

Τέλος, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ θα αντλήσουν ιδέες και από την έδρα της Κράσνονταρ, χωρητικότητας 33.979 θεατών, η όψη της οποίας προκαλεί δέος. Πρόκειται για το πιο εντυπωσιακό ρωσικό στάδιο.

Κόστισε 300 εκατ. ευρώ, καθώς χρησιμοποιήθηκαν για την ανέγερσή του πέτρες και υλικά υψηλού κόστους. Διαθέτει τεράστια οθόνη 360 μοιρών, έκτασης 5.000 τ.μ.

Αναμένοντας, λοιπόν, τη νέα Τούμπα!

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 73 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Νεκρός και επίσημα ο πρόεδρος της Λέστερ

ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός: Η επιστροφή του Βιεϊρίνια