Νέο Ασφαλιστικό: Ευκαιρίες & παγίδες για μισθωτούς & ελεύθερους επαγγελματίες

Τι προβλέπει για κύριες & επικουρικές συντάξεις - Πώς θα μοιραστεί το κόστος σε κράτος & ασφαλισμένους23 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 7:05 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:05 μμ


– Πρώτη δημοσίευση Σάββατο 22/2 12:56

– Τελευταία ενημέρωση Κυριακή 23/2 19:05

Τις επόμενες μέρες θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα -θα συνοδεύεται από το μότο «Επιλέγω ελεύθερα, συμφέρει υψηλότερα»- στην οποία θα μπορούν 1,4 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες να επιλέξουν την ασφαλιστική κατηγορία βάσει της οποίας επιθυμούν να καταβάλλουν εισφορές για όλο το 2020. 

Της Αμαλίας Κάτζου
[email protected]

Όσον αφορά στις πληρωμές, η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μια και μοναδική φορά μέχρι τις 12 Μαρτίου. Ηδη ο e-ΕΦΚΑ ετοιμάζει τα σχετικά ειδοποιητήρια, που θα σταλούν το επόμενο διάστημα. Η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να μην υπάρξει διπλό σύστημα εισφορών και να αποφευχθεί ο συμψηφισμός. Από τον Φεβρουάριο και μετά οι εισφορές θα καταβάλλονται για κάθε μήνα έως το τέλος του επόμενου, όπως ισχύει και σήμερα.

Απόλυτη ελευθερία 

Η διάρθρωση του νέου συστήματος είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη του προηγούμενου και οι μη μισθωτοί θα έχουν την απόλυτη ελευθερία επιλογής. Ο κάθε ασφαλισμένος με δραστηριότητα άνω των πέντε ετών θα επιλέγει ελεύθερα τον Δεκέμβριο κάθε έτους το επίπεδο των εισφορών του για το επόμενο έτος. Ειδικά για φέτος, πρώτο έτος εφαρμογής του νέου συστήματος, η επιλογή θα πρέπει να γίνει σε δύο μήνες από την ψήφιση και δημοσίευση του νόμου σε ΦΕΚ, δηλαδή προς τα μέσα με τέλη Απριλίου.

Η επιλογή του επιπέδου των εισφορών θα καθορίζει και το επίπεδο της μελλοντικής σύνταξης. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή του ελεύθερου επαγγελματία θα καθορίζεται τόσο από την οικονομική δυνατότητά του όσο και από τις δυνατότητες βελτίωσης της προσδοκώμενης σύνταξής του. Με δεδομένο ότι η επιλογή είναι ελεύθερη, οι επαγγελματίες μπορούν να αλλάζουν κατηγορία ανά χρόνο και να ασφαλίζονται σε υψηλότερες κλίμακες για μικρότερα διαστήματα ώστε να βελτιώνουν τη βάση υπολογισμού της προσδοκώμενης σύνταξής τους.

Πώς θα αυξάνεται η σύνταξη

Σύμφωνα με εργατολόγους, για να αυξήσει κάποιος το ποσό της προσδοκώμενης σύνταξης πρέπει να επιλέξει μεγαλύτερη από την τρίτη ασφαλιστική κατηγορία.

Η παραπάνω επιλογή θα καλύψει ένα ποσοστό της τάξης του 70%-80% των ασφαλισμένων του πρώην ΟΑΕΕ, που τα περισσότερα χρόνια έχουν ασφαλιστεί σε μεσαίες και υψηλές κλάσεις και την τελευταία τριετία (2017-2019) κατέβαλλαν την ελάχιστη εισφορά των 117 ευρώ.

Αντίστοιχα για δικηγόρους, συμβολαιογράφους, μηχανικούς και γιατρούς, για να εξασφαλίσουν ότι η σύνταξη που θα λάβουν θα είναι στο σημερινό της ύψος θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της τέταρτης, πέμπτης ή έκτης βαθμίδας.

Σημειώνεται ότι στη διαμόρφωση του τελικού ποσού των συντάξιμων αποδοχών θα λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από το 2002 και μετά.

Συνεπώς, οι επαγγελματίες που θα συνταξιοδοτηθούν σε πέντε, δέκα ή είκοσι χρόνια έχουν πίσω τους τουλάχιστον 18 χρόνια εισφορών με το παλιό σύστημα.

Αν ένας ασφαλισμένος επιλέξει την πρώτη κατηγορία εισφορών, δηλαδή να καταβάλλει 210 ευρώ τον μήνα σε συνδυασμό με λίγα χρόνια ασφάλισης, η σύνταξή του θα είναι κοντά στα 440 ευρώ.

Γι’ αυτό τον λόγο στην ειδική πλατφόρμα θα υπάρχουν παραδείγματα που θα δείχνουν ότι ναι μεν η επιλογή είναι ελεύθερη, ωστόσο οι μεγαλύτερες εισφορές οδηγούν σε μεγαλύτερη σύνταξη.

Ετσι, αν ένας ασφαλισμένος επιλέξει την πρώτη κατηγορία εισφορών, δηλαδή να καταβάλλει 220 ευρώ τον μήνα και έχει 30 έτη ασφάλισης, η ανταποδοτική σύνταξή του θα είναι κοντά στα 440 ευρώ.

Και αν σε αυτό το ποσό προστεθεί και η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, το ύψος της σύνταξης θα ανέρχεται στο ποσό των 824 ευρώ μεικτών.

Αν κάποιος επιλέξει τη δεύτερη κλάση των 262 ευρώ, οι συνολικές συντάξιμες αποδοχές του θα είναι 930 ευρώ μεικτά.

Για την τρίτη κλάση των 312 ευρώ, η σύνταξη θα είναι 1.180 ευρώ τον μήνα.

Για το τέταρτο επίπεδο των 373 ευρώ η σύνταξη θα ανέρχεται στα 1.485 ευρώ, για το πέμπτο επίπεδο των 445 ευρώ η σύνταξη θα είναι 1.845 ευρώ και για το έκτο επίπεδο των 576 ευρώ οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι της τάξης των 2.501 ευρώ.

Τι δείχνει η αναλογιστική μελέτη

Το όριο των 1.000 ευρώ θα ξεπεράσει η μέση μηνιαία σύνταξη με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης σε δέκα χρόνια, το 2030, από 807 ευρώ σήμερα, ενώ η μέση περίοδος ασφάλισης θα ανέλθει στα 32,1 έτη από 30,8 σήμερα.

Το 2070 η μέση σύνταξη θα αγγίξει τα 3.601 ευρώ, με τη μέση περίοδο ασφάλισης να φτάνει τα 37,7 έτη.

Παράλληλα, η μέση επικουρική σύνταξη από τα 188 ευρώ θα φτάσει τα 228 το 2030 και τα 877 ευρώ το 2070.

Η αυξητική πορεία των συντάξεων αποτυπώνεται στην αναλογιστική μελέτη που εκπονήθηκε από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, που βασίζεται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι συντάξεις είναι πλήρως εξασφαλισμένες έως το 2070, ενώ την ίδια ώρα η συνταξιοδοτική δαπάνη βαίνει μειούμενη.

Σύμφωνα με τη μεταρρύθμιση (reform scenario), η δαπάνη για παροχές από 15,6% του ΑΕΠ το 2018 μειώνεται στο 12,9% το 2030, στο 12,8% το 2055 και εκτιμάται σε 11,9% του ΑΕΠ για το 2070, προσεγγίζοντας τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 142 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Φορολοταρία: Αλλάζουν όλα – Λιγότεροι νικητές, μεγαλύτερα ποσά

Εξοικονομώ κατ΄οίκον: «Κλειδώνει» ο επόμενος κύκλος του προγράμματος