Novartis: Οι υψηλοί τόνοι, οι εντυπώσεις και η ουσία

Πού βρίσκεται δικαστικά η πολύκροτη υπόθεση - Τι ζητούν τα πολιτικά πρόσωπα των οποίων το όνομα έχει εμπλακεί στις έρευνες των Αρχών - Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ17 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:21 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:42 πμ


Ο Γκριγκόρι Ρασπούτιν ήταν μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες παγκοσμίως. Οι πνευματικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν σε ηλικία 18 ετών σε μοναστήρι, όπου μυήθηκε στη διδασκαλία των «Μαστιγουμένων», μιας αίρεσης τα μέλη της οποίας ονομάζονταν επίσης «πειθαρχούμενοι», «κουκουλοφόροι» ή «δερόμενοι» και μαστιγώνονταν για λόγους μετάνοιας ή εξιλέωσης.

του Ισίδωρου Μπέη
[email protected]

Αυτοί που έβαλαν στην πολιτική ζωή της Ελλάδας το όνομα του Ρασπούτιν σίγουρα ήθελαν να στείλουν αλληγορικά, με αφορμή τη ζωή του, επικοινωνιακά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Δημήτρης Αβραμόπουλος κατέθεσαν ως μάρτυρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για την υπόθεση της Novartis, καθώς οι αντεισαγγελείς Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης διενεργούν προκαταρκτική εξέταση μετά τις καταγγελίες του συναδέλφου τους Ιωάννη Αγγελή για παρεμβάσεις αλλά και για τον ρόλο του αποκαλούμενου «Ρασπούτιν».

Επίσης, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί ερευνούν από μηδενική βάση τις μηνύσεις που έχουν καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Και οι τρεις πολιτικοί έχουν καταγγείλει ότι με την εμπλοκή τους στην υπόθεση της Novartis επιχειρήθηκε «σχέδιο πολιτικής εξόντωσής τους». Οι μηνύσεις τους, που αρχικά τέθηκαν στο αρχείο από τον τότε εποπτεύοντα εισαγγελέα, Ιωάννη Αγγελή, έχουν πλέον ανασυρθεί και βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας.

Αναλυτικότερα, οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί διερευνούν:

  • Τις καταγγελίες του συναδέλφου τους Ιωάννη Αγγελή για παρεμβάσεις στην υπόθεση της Novartis.
  • Τις σε βάρος του κ. Αγγελή καταγγελίες από τους εισαγγελείς Διαφθοράς.
  • Τις μηνύσεις των Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου ως προς το σκέλος που αφορά στους χειρισμούς των εισαγγελέων Διαφθοράς.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει αρχειοθετηθεί το σκέλος της δικογραφίας που αφορά τόσο στον κ. Σαμαρά όσο και τον κ. Βενιζέλο, ενώ εκκρεμεί μόνο το κομμάτι της έρευνας στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αλλά και για τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο Αντώνης Σαμαράς

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατέθεσε γραπτό υπόμνημα 32 σελίδων με νέα στοιχεία που συμπληρώνουν τις μηνύσεις που είχε καταθέσει εξαρχής για την πολύκροτη υπόθεση. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος είχε αντιδράσει με οργή στην ενοχοποίησή του, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε νέα στοιχεία απαντώντας στα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί, ενώ αναφέρθηκε σε ονόματα πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τους οποίους κατήγγειλε ως ενορχηστρωτές της υπόθεσης, την οποία αποκάλεσε «σκευωρία».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Ο Ελληνας Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του δήλωσε σε υψηλούς τόνους ότι «κατέθεσα μηνύσεις κατά των ψευδομαρτύρων για την υπόθεση. Δεν με ενδιαφέρουν τα ονόματα, δεν αναφέρθηκα σε ονόματα. Στόχος μου είναι να αποκαλυφθούν οι εμπνευστές-σκευωροί, ηθικοί αυτουργοί και συνεργοί μιας σκοτεινής υπόθεσης. Να τιμωρηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Εχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη ότι θα φέρει στο φως όλη τη σκευωρία και τα ονόματα».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Σε ανάλογο κλίμα κινήθηκε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, που πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος. Και δικαστικά και κοινοβουλευτικά. Το ζήτημα δεν με αφορά προσωπικά ούτε είμαι από αυτούς που ζητούν ρεβάνς ή εκδίκηση. Υπάρχει όμως το δημοκρατικό καθήκον που μας επιβάλλει να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και να διερευνήσουμε την αλήθεια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε: «Ευθύνες πολιτικών προσώπων με την έννοια των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης προφανώς και υπάρχουν και αυτό το ζήτημα έχει τεθεί ήδη από την άνοιξη του 2018 με τις μηνύσεις μας. Τώρα αναφέρθηκα και σε συμπληρωματικά στοιχεία, γιατί υπάρχει αυτό που λέμε “επίταση του δόλου”. Είναι γνωστό -γιατί έχει διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή- ότι υπάρχει ζήτημα ποινικών ευθυνών -και όχι μόνο πολιτικών- πολιτικών προσώπων για τη σκευωρία».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος

Στη Βουλή βρίσκεται εδώ και κάποιες μέρες η δικογραφία της υπόθεσης για τον βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη δικογραφία προκύπτει ότι ο κ. Λοβέρδος δεν εμπλέκεται στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ζητείται η άρση της ασυλίας του για την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας. Ο Ανδρέας Λοβέρδος σε δήλωσή του ανέφερε: «Την ελεεινή πολιτική σκευωρία Novartis θα τη νικήσω με τα μέσα άμυνας και επίθεσης που διαθέτει κάθε Ελληνίδα και κάθε Ελληνας και θα συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην παραδειγματική τιμωρία όσων έχουν εμπλακεί στο κακούργημα της κατάχρησης εξουσίας».

Στήριξη ΚΙΝΑΛ σε Λοβέρδο

Με οξύτατους χαρακτηρισμούς, μιλώντας για «κάποιους που κινούνται στο σκοτάδι», παρενέβη στην εξέλιξη για τον Ανδρέα Λοβέρδο το Κίνημα Αλλαγής, στηρίζοντας ξεκάθαρα τον βουλευτή του κόμματος. «Το αίτημα της εισαγγελέως Διαφθοράς για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία συνιστά μια ακόμη διαδικαστική ενέργεια ενταγμένη στον σχεδιασμό μετατροπής της υπόθεσης Novartis σε μια σκευωρία για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Είναι μια από τις τελευταίες σπασμωδικές αντιδράσεις ενός αντιθεσμικού συστήματος εξουσίας που πνέει πλέον τα λοίσθια», υποστήριξε το ΚΙΝΑΛ.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ

Αν όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε μια επιχείρηση αποδόμησης της περιβόητης υπόθεσης από τους εμπλεκόμενους, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε με σαφή πολιτική φρασεολογία στοχοποιώντας τον Αντώνη Σαμαρά. Με αφορμή την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού ο κ. Χαρίτσης τόνισε σχετικά: «Δεν περιμέναμε ο ίδιος ή οι κύκλοι του και οι πηγές του να παραδεχτούν τη δυσαρέσκεια για τον διορισμό του Μαργαρίτη Σχοινά στην Κομισιόν. Ο κ. Σαμαράς πέρασε δύσκολη μέρα και έπρεπε να βρει μια κίνηση αποπροσανατολισμού», είπε χαρακτηριστικά αναφορικά με τα όσα κατέθεσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμείς λέμε όλα στο φως για τη Novartis».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Στο ίδιο μήκος κύματος, κατά του Αντώνη Σαμαρά, κινήθηκε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσήνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Μιλώντας σε δημοσιογράφο είπε: «Αργία μήτηρ πάσης κακίας. Κάποιοι που δεν μπορούν να δεχτούν ότι έχουν μπει στο περιθώριο επιζητούν απεγνωσμένα πέντε λεπτά δημοσιότητας. Ο κ. Σαμαράς, απ’ ό,τι φαίνεται, δεν έχει δουλειά να κάνει και μηρυκάζει τα ίδια και τα ίδια. Αν η υπόθεση φτάσει στη Βουλή, κάποιοι θα πάρουν τις απαντήσεις που τους αξίζει. Οσο για τον “Ρασπούτιν”, θα τα πούμε σύντομα»…

Το κλίμα διαμορφώνεται εκρηκτικό για μια υπόθεση που, τουλάχιστον για τα πολιτικά πρόσωπα, ξεκίνησε με «υψηλές προσδοκίες απόδοσης ευθυνών» και για κάποιους σοβαρούς δικαστικούς κύκλους κατέληξε σε φιάσκο. Η σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής από την παρούσα Βουλή για την υπόθεση δεν έχει αποφασιστεί. Αν όμως γίνει, το πολιτικό ενδιαφέρον θα είναι στην πλήρη στήριξη του εμπλεκόμενου υπουργού στην υπόθεση από το πρώην κυβερνών κόμμα. «Η πολιτική που υπηρετούν οι υπουργοί της κυβέρνησης δεσμεύουν την τελευταία στο ακέραιο», σχολίαζαν έγκυροι πολιτικοί κύκλοι του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 119 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Όλα για τις επενδύσεις