Ο Αλέξης Τσίπρας στον αστερισμό του lifestyle…3 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 5:47 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:52 μμ


Την επιχείρηση επανόρθωσης της τρωθείσας -από το νωπό εκλογικό αποτέλεσμα- εικόνας του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, «πρόδωσε» η αποκλειστική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, που απέβλεπε στο να φωτίσει αθέατες πτυχές της ζωής και της διαδρομής του πρώην πρωθυπουργού.

Της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Σε πρώτο ενικό πρόσωπο, με χαλαρή περιβολή και μια σχεδόν αυτοβιογραφική αφήγηση διάρκειας περίπου δύο ωρών, ο κ. Τσίπρας «έσπασε» το στεγανό του «σκληροπυρηνικού ριζοσπάστη» Αριστερού ηγέτη, οδεύοντας σταθερά πλέον στην επικοινωνιακή οδό της κανονικότητας.

Με διαλείμματα αναφορών στις έντονες στιγμές της διακυβέρνησής του (capital controls, διαπραγμάτευση, δημοψήφισμα), ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να μιλήσει αποκλειστικά στη γλώσσα «των νοικοκυραίων», ξεκινώντας από τις εφηβικές καταλήψεις, τη συμβολή της γενιάς του Πολυτεχνείου στη διαμόρφωση της πολιτικής του κουλτούρας και φτάνοντας μέχρι τις πολιτικές προτιμήσεις του πατέρα του, ο οποίος «μετά τη Μεταπολίτευση ήταν ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ».

Κλείνοντας πληγές και ρωγμές

Η αναδρομή του κ. Τσίπρα στα παιδικά του χρόνια, η ανασύνθεση σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του «άλμπουμ» της ζωής του καρέ καρέ αλλά και η εξομολογητική του διάθεση για πολύ προσωπικές στιγμές (η καθημερινότητα της σχέσης του με τη σύντροφό του, Μπέτυ Μπαζιάνα) επουλώνουν πληγές και ρωγμές στο αψεγάδιαστο δημόσιο προφίλ του κ. Τσίπρα, καθώς ο ίδιος εξακολουθεί να παραμένει το ισχυρότερο πρόσωπο και ατού του κόμματός του.

Επιλέγοντας -εκτός από τις κατά τόπους περιοδείες- «να κατέβει» στην κοινωνική βάση και από τους τηλεοπτικούς δέκτες, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει τις απώλειες στο προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο από την τετραετή πρωθυπουργική του θητεία, όπως και την καθοριστική συμβολή της επικοινωνιακής στρατηγικής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην εκλογική του νίκη της 7ης Ιουλίου.

Παρότι δεν ήταν λίγες οι φορές στο παρελθόν που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχτεί εισηγήσεις, κατά πληροφορίες, από το επικοινωνιακό του επιτελείο για πιο ανθρωποκεντρικές επικοινωνιακές προσεγγίσεις, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε για την ουσιαστική «γνωριμία» των Ελλήνων πολιτών με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, δεδομένου ότι η ραγδαία εκτόξευσή του την προηγούμενη δεκαετία στο πολιτικό χρηματιστήριο εξελίχθηκε -υπό ακραίες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες- σχεδόν σε «ραντεβού στα τυφλά».

Παράλληλα, η «ρητορική της ρήξης», που υιοθέτησε κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως όχημα ανάδειξής του όλα τα τελευταία χρόνια στο πολιτικό προσκήνιο, στέρησε από τον απόλυτο πρωταγωνιστή του, Αλέξη Τσίπρα, αυθόρμητες εκφράσεις συναισθημάτων και αδιαμεσολάβητες αλληλεπιδράσεις με το ευρύ κοινό, «αποστειρώνοντας» τελικά τη δημόσια εικόνα του.

Έχοντας μελετήσει στο μεσοδιάστημα από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι την εξωστρεφή τηλεοπτική του εμφάνιση τις όποιες επικοινωνιακές αστοχίες, ο κ. Τσίπρας εξιστόρησε τα γεγονότα των τελευταίων ετών μέσα από το προσωπικό του καλειδοσκόπιο, αφήνοντας για πρώτη φορά -εκτός από την Αριστερά– και στο ελληνικό τηλεοπτικό κοινό χώρο ώστε να κοιτάξει διαγώνια την πολιτική και προσωπική πορεία του.

Στοχεύοντας στο συλλογικό θυμικό και επιστρατεύοντας τους μηχανισμούς περιέργειας, ο πρώην πρωθυπουργός προσέφερε αφειδώς πληροφορίες και εικόνες (στρατηγική της epistemic value), προκαλώντας εμμέσως όσες και όσους τον παρακολουθούσαν να αναθερμάνουν τον ενδιαφέρον τους γύρω από το πρόσωπό του.

Παρότι η ίδια αυτή στρατηγική έχει αποδειχτεί απολύτως επιτυχημένη στις ΗΠΑ -κατά την εκκίνηση κυρίως των προεδρικών εκλογών για την εξασφάλιση του χρίσματος των δύο μεγάλων κομμάτων-, η ελληνική εκδοχή της δεν είναι τόσο δοκιμασμένη, καθώς η επιτυχία της εξαρτάται από την ολική άγνοια του κοινού για τον νέο πολιτικό παίκτη.

Το αν στην πραγματικότητα το εκλογικό σώμα «χαίρει για τη γνωριμία του» εκ νέου με τον κ. Τσίπρα θα φανεί στην κάλπη, που κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ δεν μοιάζει να αργεί πολύ.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 139 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

ΣΥΡΙΖΑ: Διεύρυνση μέσω… οπισθοχώρησης

Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ

Νίκος Χατζηνικολάου: Τα νούμερα που έκανε με τον Αλέξη Τσίπρα