Ο μεγάλος πονοκέφαλος των τραπεζιτών

Στοίχημα οι εκδόσεις Tier II - Στο επίκεντρο οι τιτλοποιήσεις που θα σηκώσουν το βάρος της εξυγίανσης13 Ιουνίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 3:27 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:37 μμ


H σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα αποτελεί θετική εξέλιξη για τις τράπεζες σε ό,τι αφορά στην επιδίωξή τους να βγουν στις αγορές. Η υποχώρηση του επιτοκίου του δεκαετούς τίτλου κάτω από το 3% δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για εκδόσεις ομολόγων από τις τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, τραπεζικοί κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες για την έκδοση ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης Tier II.

Της Αμαλίας Κάτζου

[email protected]

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, βασική αιτία αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει διαμορφωθεί ακόμη συγκεκριμένη αγορά, κάτι που ενέχει ρίσκο τιμολόγησης. Σημειώνεται ότι στόχος των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι να εκδώσουν ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης Tier II ύψους από 300 έως 500 εκατ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο. «Για κάθε τράπεζα τα δεδομένα είναι διαφορετικά, οπότε αλλάζει και ο βαθμός δυσκολίας του εγχειρήματος», επισημαίνουν τραπεζικοί αναλυτές, θεωρώντας ότι το ζητούμενο είναι ποια θα ανοίξει τον χορό των συγκεκριμένων εκδόσεων. Διότι η τράπεζα που θα εκδώσει πρώτη ομόλογο Tier II θα καθορίσει την τιμολόγηση και εκ των πραγμάτων θα αναλάβει και το ρίσκο. Οι τράπεζες που έχουν άμεση ανάγκη είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν γρήγορα, ενώ οι άλλες δεν βιάζονται, οπότε θα περιμένουν και θα κάνουν την κίνηση όταν οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές.

Για να θεωρηθεί επιτυχημένη μια έκδοση ομολόγου Tier II θα πρέπει η τιμολόγηση να διαμορφωθεί σε μονοψήφιο αριθμό, εξέλιξη που θα στρώσει το χαλί και για τις υπόλοιπες τράπεζες ώστε να κάνουν το επόμενο βήμα. Στην περίπτωση όμως που η τιμολόγηση είναι υψηλή, η τράπεζα που δεν βιάζεται μπορεί να μην προχωρήσει στην έκδοση. Αν όμως επείγεται και πάρει υψηλή τιμολόγηση, αυτό θα επιδράσει αρνητικά ολόκληρο τον κλάδο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι τράπεζες θα περιμένουν πρώτα τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν εκδόσεις μειωμένης εξασφάλισης.

Τι κάνουν οι τράπεζες

Eurobank και Εθνική

Όσον αφορά στις Eurobank και Εθνική, οι τράπεζες αυτές δεν έχουν χρονικό περιορισμό και άμεση κεφαλαιακή υποχρέωση έκδοσης ομολόγων Tier II. Μπορεί να πρέπει να ενισχύσουν τη σύνθεση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και με ομόλογα Tier II, ωστόσο δεν βιάζονται. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, κατά την παρουσίαση του τριετούς πλάνου μετασχηματισμού της τράπεζας ανέφερε ότι η Εθνική θα προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II όταν κριθούν κατάλληλες οι συνθήκες στην αγορά. Κύκλοι προσκείμενοι στην τράπεζα εκτιμούν ότι η έκδοση μπορεί να φτάσει μέχρι τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη έχει γίνει η σχετική προετοιμασία από τους συμβούλους της τράπεζας.

Η Eurobank, από την πλευρά της, έχει συμπεριλάβει την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης στο στρατηγικό της πλάνο, το ύψος του οποίου ανάλογα με την τιμολόγηση θα μπορούσε να φτάσει τα 500 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, πρόσφατα υπογράμμισε ότι η τράπεζα δεν βιάζεται, ωστόσο θα εξετάσει όλες τις διαθέσιμες επιλογές.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Πειραιώς βρίσκεται σε διαφορετική θέση, καθώς έχει δεσμευτεί έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγου Tier II εντός του έτους. Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η τράπεζα αναμένει την κατάλληλη ευκαιρία ώστε να προχωρήσει με ελκυστικούς όρους και να επιτύχει λογική τιμολόγηση. Ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, δήλωσε πρόσφατα ότι «είμαστε σε ready to go status και παρακολουθούμε τις αγορές». Οι αναλυτές θεωρούν ότι η περίπτωση της Πειραιώς είναι ιδιαίτερη εξαιτίας της δέσμευσης προς τον SSM, ωστόσο η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει στην έκδοση άμεσα.

Πιθανότατα το πρόσφατο ράλι των ελληνικών να δημιουργήσει στην τρέχουσα συγκυρία ευνοϊκές συνθήκες για να κάνει το μεγάλο βήμα. Σημειώνεται ότι μέχρι τα τέλη του έτους η Πειραιώς πρέπει να αποπληρώσει προς το Δημόσιο το ποσό των 160 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή της απόδοσης των CoCos, καθώς στις αρχές του 2019 δεν το έπραξε, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που προσφέρει ο νόμος.

Εθνική Τράπεζα

Η έκδοση ομολόγων Tier II εντάσσεται στη στρατηγική του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας για διατήρηση του βασικού δείκτη κεφαλαιακής απαίτησης στο 15%-16% και συναρτάται με την κατάσταση των αγορών και την επίτευξη κόστους που θα διαμορφώνεται σε μονοψήφιο επίπεδο. Η έκδοση ομολόγων τύπου Tier II αποτελεί, άλλωστε, δέσμευση των ελληνικών τραπεζών στο πλαίσιο της υποχρέωσης για εμπλουτισμό των κεφαλαίων (Minimum Requirement for Eligible Liabilities – MREL) που έχει συμφωνηθεί με τον SSM.

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 9 Ιουνίου 2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

ESM: «Ορόσημο» το 2018 λόγω της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο