Ο νέος χάρτης στις ασφαλιστικές εισφορές

Θεσπίζονται επτά κατηγορίες εισφορών για τους μη μισθωτούς15 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 10:15 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:15 πμ
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες αλλά και τους μισθωτούς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα αναφορικά με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Της ΑΜΑΛΙΑΣ ΚΑΤΖΟΥ

[email protected]

Στο νομοσχέδιο του υπουργείο Εργασίας, που πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή τις 20 Ιανουαρίου και θα ψηφιστεί έως το τέλος του μήνα, θεσπίζονται επτά κατηγορίες εισφορών για τους μη μισθωτούς, οι οποίες θα ισχύσουν από τον Φεβρουάριο.

Στην πρώτη κατηγορία θα εντάσσονται αποκλειστικά και μόνο οι νέοι επαγγελματίες, που η δραστηριότητά τους είναι μέχρι πέντε έτη. Στις υπόλοιπες έξι κατηγορίες θα μπορούν να ενταχθούν όλοι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι κάθε αρχή του έτους θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα τις εισφορές που θα πληρώνουν.

Σημειώνεται ότι η προσαύξηση των εισφορών θα πραγματοποιείται σε ετήσια βάση και θα λαμβάνεται υπόψη ένας συντελεστής που θα προκύπτει κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ και κατά 50% από το ποσοστό μεταβολής του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους. Το ελάχιστο ποσό εισφορών ανέρχεται σε 210 ευρώ τον μήνα, με τα 155 ευρώ να αφορούν σε εισφορές κύριας σύνταξης και τα 55 ευρώ σε εισφορές για την υγεία.

Αναφορικά με τις εισφορές κύριας σύνταξης, το ποσό αυξάνεται κλιμακωτά μέχρι την έκτη βαθμίδα. Στη δεύτερη κατηγορία διαμορφώνονται στα 186 ευρώ, στην τρίτη στα 236 ευρώ, στην τέταρτη στα 297 ευρώ, στην πέμπτη στα 369 ευρώ και φτάνουν στα 500 ευρώ στην έκτη και τελευταία κατηγορία. Για τις εισφορές υγείας, αυξητικά κινούνται στην πρώτη και τη δεύτερη βαθμίδα, ενώ στις επόμενες τέσσερις κατηγορίες διαμορφώνονται στα 66 ευρώ, χωρίς καμία απολύτως αύξηση.

Επαγγελματίες

Βάσει των παραπάνω, οι συνολικές εισφορές για τους επαγγελματίες διαμορφώνονται ως εξής:

1η βαθμίδα: 210 ευρώ.
2η βαθμίδα: 252 ευρώ.
3η βαθμίδα: 302 ευρώ.
4η βαθμίδα: 363 ευρώ.
5η βαθμίδα: 435 ευρώ.
6η βαθμίδα: 566 ευρώ.

Οι νέοι επαγγελματίες (μέχρι πέντε έτη ασφάλισης) θα εντάσσονται στο χαμηλότερο επίπεδο εισφορών, που ορίζεται σε 93 ευρώ για σύνταξη και 33 ευρώ για υγεία, δηλαδή συνολικά 126 ευρώ.

Αγρότες και επικουρική

Νέο τοπίο στις εισφορές και για τους αγρότες από φέτος, με τα ασφάλιστρα να διαμορφώνονται σε 119 ευρώ στην πρώτη βαθμίδα, στα 143 ευρώ στη δεύτερη βαθμίδα, στα 171 ευρώ στην τρίτη βαθμίδα, στα 205 ευρώ στην τέταρτη βαθμίδα, στα 246 στην πέμπτη βαθμίδα και στα 319 ευρώ στην έκτη βαθμίδα. Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας καθιερώνει τρία επίπεδα ελεύθερης επιλογής για την επικουρική ασφάλιση και τρεις κατηγορίες για το εφάπαξ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προτάσεις του αρμόδιου υπουργείου, οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση το 2020 προτείνεται να διαμορφωθούν στα 42 ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο, στα 51 ευρώ στο ενδιάμεσο και στα 61 ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο. Αντίστοιχα, για το εφάπαξ προτείνεται η ελάχιστη εισφορά να διαμορφωθεί στα 26 ευρώ, η μέγιστη στα 37 ευρώ και η ενδιάμεση στα 31 ευρώ τον μήνα.

Μπλοκάκια

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που προωθείται, αλλαγές θα υπάρξουν και στο καθεστώς ασφάλισης των μισθωτών με παράλληλη απασχόληση, για την οποία αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι). Ετσι, αν η μισθωτή δραστηριότητα είναι πλήρης (25 ημέρες τον μήνα) και ο μισθός άνω των 750 ευρώ, ώστε να καλύπτει με τις εισφορές του το κατώτατο όριο εισφορών που θα οριστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες (210 ευρώ τον μήνα), τότε ο ασφαλισμένος δεν θα έχει υποχρέωση καταβολής εισφορών για τη δεύτερη αυτή δραστηριότητα.

Τι αλλάζει για τους μισθωτούς

Για τους μισθωτούς, η μείωση κατά 5 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών θα αρχίσει από την 1η Ιουλίου 2020 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023 και θα αφορά στα συνεισπραττόμενα ποσά για τον ΟΑΕΔ. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα αποτελέσει αντικίνητρο για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών εργασίας, καθώς θα αφορά μόνο στους μισθωτούς με πλήρη απασχόληση, που υπολογίζονται σε 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους.

Οι μειώσεις που θα εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2020 έως το 2023 δεν θα είναι ισόποσες και δεν θα αφορούν στην εισφορά υπέρ της κύριας σύνταξης. Θα αφορούν στις κρατήσεις υπέρ ανεργίας (5,61%), εργατικής κατοικίας (1%), εργατικής εστίας (0,35%), υγείας (7,1%) και επικουρικής ασφάλισης (6,5%).

Ετσι επιτυγχάνεται ο στόχος, που είναι η ελάφρυνση των επιχειρήσεων από το βάρος του μη μισθολογικού κόστους και η ώθηση προς την ανάπτυξη, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το ύψος των συντάξεων εξαιτίας του κουρέματος των εισφορών. Η ελάφρυνση στο μη μισθολογικό κόστος θα είναι 12,32%, ενώ το συνολικό μεικτό κόστος της μείωσης των εισφορών υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 2,6 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων για την πλήρη απασχόληση αναμένεται να μειωθούν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος τετραετίας και συγκεκριμένα κατά 2,38 μονάδες για τις επιχειρήσεις και κατά 2,62 μονάδες για τους εργαζόμενους.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 136 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Αμοιβαιότητα στις σχέσεις με τους συμμάχους

Μια σχέση πέρα από κυβερνήσεις και συνθήκες