«Ο ψεύτης και ο κλέφτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται»7 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 5:53 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:55 μμ


Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές μάλλον ανήκει στη «μεσαία τάξη». Αυτό δεν εμπόδισε τον ξυλοδαρμό του μέσα στο σπίτι του από αυτούς που θα έπρεπε να τον προστατεύουν. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και το μετρό μάλλον ανήκουν στη «μεσαία τάξη». Αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση και τα φίλια σε αυτή ΜΜΕ να τους επιτεθούν διότι «τόλμησαν» να απεργήσουν και να διεκδικήσουν συλλογικές συμβάσεις.

Του Γιάννη Μπαλάφα *

Η πλειονότητα, μάλιστα, των ΜΜΕ «ξέχασε» να αναφέρει έστω τον λόγο για τον οποίο απεργούσαν, φαίνεται ότι δεν ήταν σημαντικός.

Ο τευτλοπαραγωγός που διαμαρτυρήθηκε στον Άδωνι Γεωργιάδη στο Πλατύ Ημαθίας κι αυτός μάλλον ανήκει στη «μεσαία τάξη» (σύμφωνα τον Χρήστο Σταϊκούρα, «ως μεσαία τάξη χαρακτηρίζονται τα νοικοκυριά με ένα άτομο που εισοδηματικά κινούνται μεταξύ 6.294 και 16.783 ευρώ»), μολονότι δεν είναι καθόλου σίγουρο αν και του χρόνου θα συνεχίσει να είναι τευτλοπαραγωγός ή θα αναγκαστεί να αλλάξει δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η μεσαία τάξη στην Ελλάδα χάνει κάθε χρόνο το 6% του εισοδήματός της. Παγκοσμίως, βέβαια, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 10% με τα υψηλότερα εισοδήματα κατέχει σχεδόν το μισό του συνολικού πλούτου, ενώ το 40% με τα χαμηλότερα εισοδήματα κατέχει το 3%.

Παγκοσμίως ωφελούμενοι είναι οι πολύ πλούσιοι, κυρίως σε βάρος των «μεσαίων».

Στη χώρα μας, σύμφωνα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τα οφέλη που προκύπτουν για μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από 20.000 έως 50.000 ευρώ είναι από μικρά έως μηδενικά. Αυτοί που θα νιώσουν σημαντικότερη ελάφρυνση είναι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 50.000 ευρώ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ στήριξε την εκλογή της (εκτός από Πρέσπες, Μάτι και Προσφυγικό) στην υπόσχεση ότι θα προχωρήσει άμεσα σε ελαφρύνσεις για τη «μεσαία τάξη».

Βέβαια, αποσιώπησε το γεγονός ότι οι πολιτικές που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριν από το 2015 οδήγησαν στη φτωχοποίησή τους. Ποιος ξεχνά τα «λουκέτα», την ανεργία, ακόμα και τις αυτοκτονίες της πρώτης μνημονιακής περιόδου; Η μέχρι στιγμής ασκούμενη πολιτική διαψεύδει και αυτή την προεκλογική υπόσχεση της ΝΔ (όπως και όλες τις άλλες).

«Ευλόγως», λοιπόν, αφού δεν μπορεί να προσφέρει «βούτυρο» στη «μεσαία τάξη», προσπαθεί να την κάνει να ξεχάσει τις υποσχέσεις της στρέφοντας το επικοινωνιακό ενδιαφέρον στα «κανόνια»: είτε στα πραγματικά του Ερντογάν είτε σε αυτά του Χρυσοχοΐδη, που εκτοξεύουν πλαστικές μπάλες κατά διαδηλωτών.

Προσπαθεί να μαλακώσει όσους δεν πήραν φέτος τα Χριστούγεννα κοινωνικό μέρισμα δείχνοντάς τους αστυνομικές επιχειρήσεις κατά «μπαχαλάκηδων» ή την «εορταστική απόδραση του πρωθυπουργού, οικογενειακώς βεβαίως βεβαίως».

Μας προετοιμάζει ταυτόχρονα για μια νέα λιτότητα χωρίς αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς (δήλωση κ. Σταϊκούρα), αποκαλύπτοντας μια ακόμα απάτη σε βάρος των εργαζομένων.

Αν δεν συμφωνεί η «μεσαία τάξη», θα της επιτρέπεται να διαδηλώνει στο πεζοδρόμιο, αν, βεβαίως, έχει ενημερώσει για την κινητοποίησή της την ΕΛ.ΑΣ. τέσσερις μέρες νωρίτερα κι έχει ορίσει και έναν υπεύθυνο για κάθε ενδεχόμενο.

* Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νοτίου Τομέα Αθήνας

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 135 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Κόμμα της «κανονικότητας» το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ