Οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα

H ατζέντα του πρωθυπουργού επικεντρώνεται στην καθημερινότητα του πολίτη και στην ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών της χώρας.1 Απριλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 3:08 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:08 μμ


H ατζέντα του πρωθυπουργού επικεντρώνεται στην καθημερινότητα του πολίτη και στην ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών της χώρας.

Της Αμαλίας Κατζου
[email protected]

Τις επόμενες κινήσεις του σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο σχεδιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, την ίδια ώρα που φέρεται να έχει αποφασίσει να κάνει δυναμικό comeback στην κοινωνία. Αυτό είναι, εξάλλου, ένα από τα δυνατά σημεία του πρωθυπουργού: η επικοινωνία με τον κόσμο και η αμεσότητά του.
Παράλληλα, μετά την ψήφιση του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία -θέμα για το οποίο οι διαβουλεύσεις ήταν έντονες και σαφώς η κυβέρνηση έκανε και υποχωρήσεις λόγω των ενστάσεων κυρίως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας-, η ατζέντα επικεντρώνεται στην καθημερινότητα του πολίτη και στην ενίσχυση των οικονομικών προοπτικών της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν αναγκαία η συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για τον νέο νόμο Κατσέλη προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα. Στο μέτωπο, πάντως, της καθημερινότητας, μέσα στον Απρίλιο αναμένονται η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και το «πάγωμα» της μείωσης των συντάξεων χηρείας.

Επαφές υψηλού επιπέδου

Ταυτόχρονα, ο Αλέξης Τσίπρας θα εντατικοποιήσει τις επαφές του με ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους, βάζοντας πιο εμφαντικά το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Είναι γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των συνολικά υπολειπόμενων 9,8 δισ. ευρώ και ήδη ο πρωθυπουργός το έχει θέσει. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Πιερ Μοσκοβισί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Τα δάνεια του ΔΝΤ σε σύγκριση με του ESM είναι πολλαπλάσιου κόστους, καθώς το επιτόκιό τους διαμορφώνεται στο περίπου 5% έναντι 1,5%

Τα δάνεια του ΔΝΤ σε σύγκριση με εκείνα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) είναι πολλαπλάσιου κόστους, καθώς το επιτόκιο των πρώτων διαμορφώνεται περίπου στο 5%, ενώ του δεύτερου στο 1,5%. Οσο δε για τη θέση του Ταμείου ως προς το συγκεκριμένο θέμα, ο εκπρόσωπός του, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι είναι απόφαση των ελληνικών Αρχών σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, αν χρειάζεται. Επίσης, ο κ. Ράις επεσήμανε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προς το ΔΝΤ.

Για να προχωρήσει, βέβαια, η σχετική διαδικασία, θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως» ο ESM. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, η πρόωρη εξόφληση δανείων ενός επίσημου πιστωτή (ΔΝΤ) κατά ένα συγκεκριμένο ποσοστό προϋποθέτει ταυτόχρονη, ανάλογου ποσοστού προεξόφληση και των υπολοίπων (ESM). Η Ελλάδα, ασφαλώς, μπορεί να παρακάμψει αυτό τον κανόνα, ζητώντας «εξαίρεση» από τον ESM, όπως έκανε και η Πορτογαλία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε ενημερώσει την Ανγκελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στη χώρα μας για την επιδίωξη της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. Αντιστοίχως, το έχει θέσει υπ’ όψιν ανώτατων Ευρωπαίων αξιωματούχων. Κατά τις ίδιες πηγές, το αίτημα εξαίρεσης η ελληνική κυβέρνηση θα το θέσει αμέσως μετά τη λύση της «εκκρεμότητας» εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Και είναι πολύ πιθανό στο Eurogroup της 5ης Απριλίου στο Βουκουρέστι να αποφασιστεί η εκταμίευση του 1 δισ., αφού έκλεισε το μέτωπο με την προστασία της πρώτης κατοικίας και επίσης τα 16 προαπαιτούμενα του δεύτερου γύρου ενισχυμένης εποπτείας έχουν ολοκληρωθεί στο σύνολό τους.

Ορισμένα κράτη-μέλη του Eurogroup και του ESM επιμένουν στη μερική αποπληρωμή των δανείων

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα διαθέτει τα κεφάλαια για τη συνολική εξόφληση των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς το «μαξιλάρι ασφαλείας» υπερβαίνει τα 37 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ορισμένα κράτη-μέλη του Eurogroup και του ESM φαίνεται να διαφωνούν στη συνολική εξόφληση και να επιμένουν στη μερική αποπληρωμή των δανείων που έχουν το υψηλότερο επιτόκιο (έως 5 δισ. ευρώ), καθώς επιθυμούν την «παρουσία» του Ταμείου στην Ελλάδα και τη μεταμνημονιακή περίοδο. Το θέμα, σε κάθε περίπτωση, το έχει πάρει πάνω του ο πρωθυπουργός, ο οποίος το επόμενο διάστημα θα εντατικοποιήσει τις ενέργειές του γύρω από αυτό.

Βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε ευκαιρία βάζει στο τραπέζι και την επαναδιαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Το βασικό επιχείρημα του πρωθυπουργού είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε το συγκεκριμένο ύψος πρωτογενών πλεονασμάτων λόγω της άκαμπτης στάσης του ΔΝΤ. Τώρα όμως που η Ελλάδα εξήλθε από τα προγράμματα διάσωσης θα πρέπει να ανοίξει και συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ζητούμενο είναι το κατά πόσο είναι πρόθυμοι το Βερολίνο και οι «δορυφόροι» του να ανοίξουν μια τέτοια συζήτηση.
Εν τω μεταξύ, στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν με προσεκτικά βήματα την επόμενη έξοδο στις αγορές. Θα πρόκειται μάλλον για 10ετές ομόλογο, ούτως ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων και δεν αποκλείεται, αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η έκδοση να πραγματοποιηθεί εντός του καλοκαιριού.

Δημοσιεύτηκε στο τεύχος 95 στη «Νέα Σελίδα» την Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

ΝΔ: Η μεγάλη απόδραση από τη «δεξιά πολυκατοικία»

Σκάνδαλο Novartis: Βαρύ κατηγορητήριο για πρώην υπουργό