Οι λέσχες των χαμένων… καπνιστών16 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 7:22 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:32 μμ


Λειτουργούν ως κλειστά κλαμπ και ήδη μετρούν 44 σημεία σε όλη την Ελλάδα. Η έκπληξη; Η πρώτη άνοιξε το 2010, επί υπουργίας Αβραμόπουλου, και από το 2015 «καπνίζει αρειμανίως» η λέσχη-πρότυπο στην Κομοτηνή.

Tης Δήμητρας Μποφυλάτου
[email protected]

Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται παρ’ όλες τις αντιδράσεις και, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατοι έλεγχοι, καπνιστές και καταστηματάρχες συμμορφώνονται με το μέτρο, αφού τα πρόστιμα είναι… βαριά.

Έτσι, οι Έλληνες επιχειρηματίες επιστρατεύουν την εφευρετικότητά τους και ανταπαντούν στο μέτρο με τη δημιουργία λεσχών καπνιστών ή καπνιζόντων, στο πρότυπο του εξωτερικού. Οπως και την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, βρέθηκε τρόπος να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους, που έβλεπαν τους «θεριακλήδες» πελάτες τους να προτιμούν τη ζεστασιά του σπιτιού τους.

Στη χώρα μας, εξάλλου, σε κάθε νόμο υπάρχει κι ένα «παραθυράκι» και έτσι δημιουργήθηκαν χώροι όπου οι θαμώνες μπορούν να απολαμβάνουν τον καφέ ή το ποτό τους και απολαμβάνοντας το τσιγάρο τους, χωρίς να είναι παράνομοι ή να κινδυνεύουν να πληρώσουν τα «τσουχτερά» πρόστιμα.

Στις λέσχες ή αλλιώς κλαμπ καπνιστών το κάπνισμα είναι νόμιμο. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο σκοπός τους, βάσει του καταστατικού που πρέπει να συντάξουν και να καταθέσουν στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές, στις οποίες πρόσβαση μπορούν να έχουν μόνο εγγεγραμμένα ή δυνάμει μέλη.

Ούτε μία, λοιπόν, ούτε δύο, αλλά 44 (!) λέσχες καπνιστών υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων, Καταναλωτών, Εστίασης και Διασκέδασης (ΠΑΣΚΕΔΙ), που έχει δημιουργήσει λέσχες καπνιζόντων ανά την Ελλάδα και στο οποίο ανήκει η πρωτοβουλία ενημέρωσης για τον τρόπο που μπορεί να δημιουργηθεί μια τέτοια λέσχη.

Η πρόεδρος του σωματείου, Νίκη Κωνσταντίνου, δηλώνει στη «Νέα Σελίδα» ότι οι πρώτες λέσχες ιδρύθηκαν το 2010, μετά τον νόμο Αβραμόπουλου: «Οι πρώτες λέσχες καπνιστών ιδρύθηκαν το 2010 και τις ιδρύσαμε εμείς, το ΠΑΣΚΕΔΙ. Το 2015 ιδρύσαμε μια λέσχη-πρότυπο στην Κομοτηνή, τη Λέσχη Κομοτηναίων. Πλέον υπάρχουν συνολικά 44 λέσχες που λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια. Ενσωματώθηκαν στην κοινωνία και την αγορά, στη συνείδηση των ανθρώπων. Είναι λέσχες αποκλειστικά ενηλίκων όπου πληρούνται αυστηρότατα δύο προδιαγραφές: δεν μπαίνουν μέσα μη καπνιστές και δεν μπαίνουν ανήλικοι ούτε γι’ αστείο. Απ’ όσο γνωρίζω, πρόσφατα ιδρύθηκε και μια νέα λέσχη, εκείνη η της οδού Κυδαθηναίων στην Πλάκα».

Αντίστοιχες επιχειρήσεις υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα και για την ίδρυση μιας καπνιστικής λέσχης ο επιχειρηματίας προσκομίζει στο ΠΑΣΚΕΔΙ τα εξής δικαιολογητικά: φωτοτυπία κάτοψης χώρου, φωτοτυπία άδειας λειτουργίας, φωτοτυπία έναρξης επιχειρηματικότητας (ΑΦΜ) και δύο φωτοτυπίες δύο ταυτοτήτων (μπρος – πίσω) των ιδρυτικών μελών. Η εξέταση των δικαιολογητικών από το νομικό τμήμα γίνεται εντελώς δωρεάν και αν προκύψει έγκριση, τότε έρχεται σε τηλεφωνική επαφή με τους επιχειρηματίες το νομικό τμήμα του ΠΑΣΚΕΔΙ. Ο συνολικός χρόνος έκδοσης της άδειας είναι περίπου μία εβδομάδα μετά την έγκριση του νομικού τμήματος.

Το φαινόμενο των smoking clubs δεν είναι ελληνικό, αφού, όπως δηλώνει στη «Νέα Σελίδα» η κυρία Κωνσταντίνου, «σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λειτουργεί ο αντικαπνιστικός νόμος, παρ’ όλα αυτά έχουν προβλεφθεί μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που χρηματοδοτούν την πολιτεία.

Σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν χώροι μόνο για καπνιστές, για ενήλικες. Δεν είναι κάτι που γεννήθηκε ως ιδέα στο μυαλό μας· απλώς υιοθετήσαμε αυτό που κάνουν στην Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Σουηδία.

Το μόνο που μένει είναι να σκεφτεί το κράτος ότι έχουμε φοβερή πτώση του κύκλου εργασιών σε όλες τις επιχειρήσεις. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και δεν θα επισκεφθεί τα μπαρ για να καπνίζει έξω στη βροχή, αφού δεν προβλέπεται σκέπαστρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα καθίσουν στη βεράντα τους και θα τους έρθει και πιο οικονομικά».

Κανόνες λειτουργίας

Οσο για το πώς λειτουργεί μια τέτοια λέσχη ώστε να είναι σύννομη, η κυρία Κωνσταντίνου διευκρινίζει πως υπάρχουν δύο βασικές προϋποθέσεις: «H λέσχη λειτουργεί με τα μέλη της, δεν μπαίνουν ανήλικοι, είναι ένας ξεχωριστός χώρος, δεν έχει σχέση με το κυρίως μαγαζί, είναι ένας χώρος παράπλευρα ή σε άλλον όροφο. Ενημερώνουμε το Υγειονομικό και τον δήμο ότι εκεί δεν λειτουργεί ως χώρος ανοιχτός και δημόσιος, αλλά ως χώρος-λέσχη».

Κίνδυνος «λουκέτου» για τις επιχειρήσεις

Το καθολικό κόψιμο του τσιγάρου από την εστίαση εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους απωλειών στα καταστήματα, καθώς μεγάλο μέρος των θαμώνων ανήκει στην κατηγορία των καπνιστών. Το γεγονός αυτό πρέπει, σύμφωνα με το ΠΑΣΚΕΔΙ, να γίνει σεβαστό απ’ όλους, μια και οι επιπτώσεις της απαγόρευσης αναμένεται να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στον τζίρο των καταστημάτων απ’ όλους αυτούς τους πελάτες τους οποίους αυτή τη στιγμή ο αντικαπνιστικός νόμος δεν καλύπτει. Την ίδια στιγμή, επιχειρήσεις εστίασης που εδώ και 10-15 χρόνια έχουν επενδύσει 200.000-300.000 ευρώ λειτουργώντας μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και με δυσβάσταχτες φορολογικές επιβαρύνσεις δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό, που απειλεί άμεσα τον τζίρο τους. «Για παράδειγμα, τα αργιλάδικα, που πήραν άδεια από τους δήμους ακριβώς για να λειτουργούν με αυτό το προϊόν, τι θα κάνουν πλέον;» αναρωτιέται η κυρία Κωνσταντίνου.

Ετσι, η κίνηση του ΠΑΣΚΕΔΙ να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να εξασφαλίσει ορισμένες πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις από τον αντικαπνιστικό νόμο για τα καταστήματα εστίασης αποτελεί είδηση: «Καταληκτική ημερομηνία είναι η 16η Ιανουαρίου. Εκεί πιστεύω ότι θα κριθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Ενας δικαστής μπορεί να ελέγξει με τα στοιχεία που θα προσκομίσουμε κατά πόσο μπορούν να λειτουργήσουν τα μπαρ και τα καφέ με τόσο σκληρό πλαίσιο νόμου και με τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών χωρών πιστεύω ότι θα έχουμε την κορύφωση των διεκδικήσεών μας», σημειώνει η κυρία Κωνσταντίνου. Μεγάλη μερίδα των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης συμφωνεί με τη συγκεκριμένη κίνηση, αφού είναι για μια στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία όσον αφορά στον κλάδο η τροποποίηση που προτείνεται στις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 136 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020.