Oλοµέτωπη αντεπίθεση στις παρανοµίες Ερντογάν

Απέναντι στις παρανομίες Ερντογάν, η Αθήνα εισπράττει στήριξη από Παρίσι, Βερολίνο, Τελ Αβίβ και πάει το θέμα στις Βρυξέλλες, ενώ αντίθετοι στο «μνημόνιο» είναι και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, που υποστηρίζεται από Κάιρο, Αμπου Ντάμπι και Αμάν, και ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος έχει εξαιρετικές σχέσεις με Ουάσιγκτον και Μόσχα8 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:20 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:33 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 7 Δεκεμβρίου 2019, 10:31 πμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 8 Δεκεμβρίου 2019, 7:12

«Προετοιμαζόμαστε κι εμείς για τα επόμενα βήματά μας», είπε από το βήμα του ελληνικού Κοινοβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώνοντας την εθνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο αλλά και τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και τόνισε: 

Του Στέφανου Μυτιληναίου

[email protected]

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης». Ο πρωθυπουργός το πρωί της περασμένης Παρασκευής, μιλώντας σε αυστηρό τόνο για το «μνημόνιο» Τουρκίας – Λιβύης, ανέφερε ότι είναι ένα άκυρο κείμενο, το οποίο φέρνει η γειτονική μας χώρα μετά τις παράνομες και επιθετικές ενέργειές της στην ΑΟΖ της Κύπρου, με σκοπό να απλωθεί και σε άλλες χώρες.

«Τα κείμενα που επικαλείται η Αγκυρα για τις θαλάσσιες ζώνες ούτε παράγουν νομικό αποτέλεσμα ούτε και πρόκειται να κυρωθούν, όχι μόνο γιατί είναι αγεωγράφητα και ανιστόρητα, καταργώντας από τον χάρτη ελληνικά νησιά, αλλά και γιατί οδήγησαν την Τουρκία σε μια πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στην τουρκική Βουλή ενέκριναν μόνοι τους ένα χαρτί που δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα. Θα καταρρεύσει, όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά και γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος με νομιμοποίηση να το επικυρώσει στη Λιβύη. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι «η συμφωνία θα καταρρεύσει εν τη γενέσει της. Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται, η χώρα έχει σωστούς και σοβαρούς συμμάχους. Το θέμα θα τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Είμαι βέβαιος ότι η Ευρώπη θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας, που υπερασπίζεται τα δίκαια εθνικά της συμφέροντα».

Παραβίαση και απέλαση

«Ωμή παραβίαση» του δικαίου της θάλασσας χαρακτήρισε τη «συμφωνία» Αγκυρας – Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες το πρωί της Παρασκευής ο Νίκος Δένδιας, ανακοινώνοντας την απέλαση του πρεσβευτή της Λιβύης. «Καταδικάζουμε απερίφραστα», είπε αυστηρά ο υπουργός Εξωτερικών, δίνοντας διορία 72 ωρών στον Λίβυο διπλωμάτη να εγκαταλείψει την Ελλάδα. Ωστόσο, αποσαφήνισε ότι η απέλαση του πρεσβευτή της Τρίπολης δεν αποτελεί διακοπή διπλωματικών σχέσεων με τη βορειοαφρικανική χώρα.

Σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της Αθήνας προς την Τρίπολη και επεσήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει», δηλαδή να προσκομίσει εντός διορίας το «μνημόνιο» με την Τουρκία. Υπογράμμισε ότι το κείμενο της «συμφωνίας» φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Τρίπολης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η δημοσιοποίηση των συντεταγμένων της απόπειρας οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης επιβεβαιώνει την ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και άλλων κρατών.

Πέραν των ουσιαστικών της ελαττωμάτων, η απόπειρα αυτή είναι παράνομη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα» και προειδοποιεί ότι «είναι δηλωτική εσκεμμένης πρόκλησης έντασης σε διμερές επίπεδο, με τις χώρες της περιοχής, και σε περιφερειακό. Ως εκ τούτου καταδικάζεται απερίφραστα».

Απόδειξη των ισχυρών δεσμών της Ελλάδας με τη Λιβύη είναι ότι την Τετάρτη αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ Ισα Γκουαϊντέρ, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνου Τασούλα. Η λιβυκή Βουλή εδρεύει στην Κυρηναϊκή, συνεδριάζει στη Βεγγάζη, είναι αντιισλαμική και πολιορκεί στρατιωτικά την ελεγχόμενη από τους ισλαμιστές, διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη υπό τον τουρκικής καταγωγής πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σαράτζ. Να σημειωθεί ότι και η Βουλή είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.

Στη Λιβύη αυτή τη στιγμή υφίστανται δύο νόμιμες Αρχές. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας στην Τρίπολη, που ελέγχει λιγότερο από το 20% της έκτασης της χώρας, δηλαδή έναν θύλακα στις βορειοδυτικές ακτές της Λιβύης και υποστηρίζεται στρατιωτικά από την Τουρκία, το Κατάρ και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Από ευρωπαϊκές δυνάμεις έχει στενές σχέσεις με την Ιταλία. Ο «στρατός» της αποτελείται από συμμορίες ατάκτων τζιχαντιστών, πρώην μελών της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων συνεδριάζει στη Βεγγάζη, ελέγχει περισσότερο από το 80% της χώρας και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία. Στο πλευρό της είναι η Γαλλία, απ’ ό,τι φαίνεται πλέον ανοιχτά και η Ελλάδα, επιθυμεί δε να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.

Σε αυτή πρόσκειται ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA), δηλαδή ο τακτικός στρατός της χώρας, ενώ διαθέτει και πολεμική αεροπορία υπό τη διοίκηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος είναι Αμερικανός υπήκοος, πρώην κανταφικός και διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία. Η Βουλή και ο στρατός έχουν καταγγείλει ως έκνομα και άκυρα τα «μνημόνια» – «συμφωνίες» της Τρίπολης με την Αγκυρα.

Πανηγύρισαν τη «διάρρηξη»

Ο Τούρκος Πρόεδρος, έχοντας ανασχεθεί στη Βορειοανατολική Συρία, αλλάζει πεδίο, στρεφόμενος δυτικά, επεκτείνοντας την επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» από την Κύπρο ως την Κρήτη, «καταπίνοντας» στους χάρτες το Καστελόριζο, σκοπεύοντας να μετατρέψει τον θύλακα της κυβέρνησης της Τρίπολης σε τουρκική βάση και νεοοθωμανικό προτεκτοράτο, όπως το Κατάρ.

Με τα «μνημόνια» που υπέγραψε στις 27 Νοεμβρίου με την ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, η Τουρκία δεν οριοθετεί μόνο θαλάσσιες ζώνες, αλλά αναλαμβάνει επίσης ρόλο «προστάτιδας δύναμης», που σημαίνει ότι δυνητικά τουρκικά πολεμικά πλοία θα αποπλέουν από λιμάνια της Τρίπολης και τουρκικά μαχητικά θα σηκώνονται από αεροδρόμια σε λιβυκό έδαφος για να «υπερασπιστούν» τη «λιβυκή θαλάσσια ζώνη» από την «ελληνική επιθετικότητα», δηλαδή από τις έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά της Κρήτης για λογαριασμό της Ελλάδας. Η Τουρκία υπενθυμίζουμε ότι έχει υπογράψει δύο «συμφωνίες». Η πρώτη αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών και η δεύτερη στην επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας.

Οι Τούρκοι πανηγύρισαν με δηλώσεις τους ότι με τη «συμφωνία» για τις θαλάσσιες ζώνες διέρρηξαν τον ασφυκτικό κλοιό Ελλάδας, Αιγύπτου και Ισραήλ στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, όλα αυτά τα μετέωρα άλματα, εκτός του ότι στερούνται διεθνούς νομιμότητας, είναι απορίας άξιο πώς από σχέδια επί… χαρτιών θα πραγματοποιηθούν.

Κάιρο και Βεγγάζη κατέστησαν σαφές ότι «οι συμφωνίες δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωριστούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της συμφωνίας του Σκιράτ, η οποία ορίζει ότι η λιβυκή κυβέρνηση ή το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες».

Για την κύρωσή τους δε, ακόμα κι αν έστεκαν, θα έπρεπε να περάσουν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία με ανακοίνωση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τα χαρακτήρισε «καταφανή παραβίαση» της ασφάλειας και της κυριαρχίας της Λιβύης, ένα «αμυντικό σύμφωνο που παρέχει στην τουρκική κυβέρνηση το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο και τα ύδατα της Λιβύης, καθώς και να χτίζει στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της». Η συμφωνία «απειλεί, όχι μόνο την εθνική ασφάλεια της Λιβύης, αλλά απειλεί και την αραβική εθνική ασφάλεια και ειρήνη στη Μεσόγειο Θάλασσα».

Το θέμα στα Ηνωμένα Εθνη

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Βουλής, Ακίλα Σάλεχ, με επιστολή του στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να ανακαλέσουν την αναγνώριση της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και να αποδεχτούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων ως τη μοναδική νόμιμη Αρχή στη Λιβύη.

Ακολούθησε ανακοίνωση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), στην οποία αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «τα Μνημόνια Κατανόησης που υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας είναι άκυρα, η Τουρκία προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της στη Μεσόγειο για να επιτύχει τις φιλοδοξίες της, η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να επιτύχει τα όνειρά της να φέρει πίσω την οθωμανική κατοχή, η Τουρκία αποτελεί άμεση απειλή για τον λαό της Λιβύης και οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στη λεκάνη της Μεσογείου θα ωθήσουν την περιοχή σε σύγκρουση».

Παρά τη δεδομένη αντίθεση της λιβυκής Βουλής, η τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση επικύρωσε την Πέμπτη, την επομένη της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, το «μνημόνιο» Αγκυρας – Τρίπολης με 293 ψήφους. Το ψήφισαν όλα τα τουρκικά κόμματα, που σημαίνει ότι διακομματικά ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας συναινεί. Δεν είναι, δηλαδή, μόνο ο Ερντογάν «πρόβλημα» για την Ελλάδα, είναι όλοι τους.

Οι μόνοι που καταψήφισαν ήταν οι 13 βουλευτές του σοσιαλιστικού, φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Η Τουρκία χρειάζεται και ψευδοκύρωση, δηλαδή ψευδονομιμοποίηση, από τη λιβυκή πλευρά, ώστε να καταθέσει συντεταγμένες στον ΟΗΕ και παράλληλα, όπως δήλωσε ο Φατίχ Ντονμέζ, «στο πλαίσιο της συμφωνίας (σ.σ.: με τη Λιβύη) οι εταιρείες μας θα αρχίσουν έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές που θα δώσουμε σχετική άδεια», δηλαδή στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου και νότια της Κρήτης.

Με τη λιβυκή Βουλή απέναντι, τουρκικά Μέσα μετέδωσαν ότι το Προεδρικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης αργά το βράδυ της Πέμπτης ενέκρινε (δίχως να έχει την εξουσία) τη «συμφωνία» μετά την κύρωσή της από το τουρκικό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συζητήσει εκτενώς το θέμα με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ, λαμβάνοντας τη στήριξή τους.

ΜΑΚΡΟΝ – ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα»

Χωρίς περιστροφές παρείχε στήριξη στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. «Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη στήριξή μου στις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με τη Συμφωνία Λιβύης – Τουρκίας», ανέφερε ο Γάλλος Πρόεδρος μετά τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ. Υπενθυμίζουμε ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Κυριάκο Μητσοτάκη την ετοιμότητά του να στείλει τον γαλλικό στόλο στις θάλασσές μας, εάν το ζητήσει η Ελλάδα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος «την έπεσε» και στον Τούρκο ομόλογό του στην τετραμερή Γαλλίας, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας στο περιθώριο του ΝΑΤΟ, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Ερντογάν: «Στην τετραμερή σύνοδο η Γαλλία και η Γερμανία στάθηκαν αρκετά σε αυτό το θέμα. Αφού τους εξηγήσαμε, η Γαλλία, δυστυχώς, εξακολουθούσε να φέρεται ενοχλημένη. (…) Αλλά όλα αυτά τους ενοχλούν. (…) Με το βήμα που κάναμε (σ.σ.: το μνημόνιο με Λιβύη) κάποιοι διαδίδουν ψέματα και λάθος πράγματα».

Προκλητικό όμως χαρακτήρισε και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο της Αγκυρας με την Τρίπολη. «Η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική», είπε εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

«Αυτές οι εξελίξεις», πρόσθεσε, «δείχνουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες περιφερειακές διαστάσεις». Ακόμη, «να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», κάλεσε την Τουρκία εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης.

Το Ισραήλ κάνει λόγο για ειρήνη σε κίνδυνο

Το Ισραήλ επέλεξε να «μιλήσει» την Τετάρτη κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λονδίνο. «Η παραβίαση του εθιμικού διεθνούς δικαίου της θάλασσας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε σε ανακοίνωσή το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας εμφαντικά: «Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξή του και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα στις θαλάσσιες ζώνες της και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων».

Την Πέμπτη παρενέβη και ο επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter έγραψε: «Ας μιλήσουμε για την Τουρκία. Αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο, ξεκινώντας από την Ελλάδα και την Κύπρο. Χρησιμοποιεί τη μετανάστευση για να κλυδωνίζει την Ευρώπη. Φλερτάρει με τη Λιβύη, επιδιώκοντας τον έλεγχο της Μεσογείου και των ενεργειακών ροών. Ευρώπη και ΗΠΑ θα πρέπει να συντονιστούν στενά και να σταθούν ισχυρές. Αυτή είναι η μόνη γλώσσα που καταλαβαίνουν οι ψευτοπαλικαράδες».

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 131 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Γιατί τα νησιά έχουν ΑΟΖ