Περί φανατισμού και πόλωσης11 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:00 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:01 μμ


Με τον όρο φανατισμό δηλώνουμε συνήθως την άκριτη αφοσίωση και προσκόλληση σε δόγματα και ιδεοληψίες. Ο φανατισμός εκδηλώνεται με τον δογματισμό, την αδιαλλαξία, τη μισαλλοδοξία, την έχθρα προς τους διαφωνούντες, την επιβολή ιδεών, τη βία.

Ιστορικά παραδείγματα ιδεολογικού φανατισμού, πολιτικής αδιαλλαξίας και εχθρότητας μεταξύ πολιτικών κομμάτων αλλά και μεταξύ πολιτείας και κάποιων κοινωνικών ομάδων έχουμε άπειρα.

Ο δογματισμός, οι εμπάθειες, η μονομέρεια, οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα υποβαθμίζουν την κριτική ικανότητα και τον ορθολογικό έλεγχο, απομακρύνουν από την αλήθεια και καθιστούν τους πάντες ανίκανους να παρακολουθήσουν τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Δεν μπορεί να είναι αμερόληπτος και αντικειμενικός κάποιος όταν είναι δέσμιος των ιδεών και των θέσεών του. Γίνεται ασυνείδητος, δύσκαμπτος, αδιάφορος. Χειραγωγείται εύκολα και σε οποιαδήποτε κατεύθυνση, ετεροκαθορίζεται.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την υπόθεση Novartis, στη Βουλή παρατηρούμε ότι ο πολιτικός φανατισμός και η κομματικοποίηση υπονομεύουν το δημοκρατικό πολίτευμα και καλλιεργούν ανελεύθερη, αυταρχική αντίληψη και νοοτροπία.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι καταργούνται ο διάλογος, το μέτρο, η ισορροπία, ανακόπτεται η δυνατότητα ομαλής συμμετοχής στις δημοκρατικές διαδικασίες και επικρατεί η στείρα πόλωση.

Η εβδομάδα που έρχεται, με αφορμή και την επέτειο του Πολυτεχνείου, προδιαθέτει για ένταση απροσδιόριστων διαστάσεων.

Καμιά φορά η ένταση στο πολιτικό πεδίο δείχνει τον δρόμο. Πρέπει να υπάρξει σύνεση απ’ όλες τις πλευρές με γνώμονα την κοινωνική ηρεμία.

Η πολιτεία πρέπει να τηρήσει στο ακέραιο τον νόμο απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές.

Όλα όμως πρέπει να γίνουν με χαμηλούς τόνους, όπως επιτάσσει μια δημοκρατική κοινωνία.

Άλλωστε, οι υψηλοί τόνοι ακούγονται δυνατά, αλλά σβήνουν γρήγορα, ενώ οι χαμηλοί τόνοι ακούγονται λιγότερο, αλλά διαρκούν περισσότερο.

Για εκείνους τους πολιτικούς κύκλους που επενδύουν στην πόλωση και τον διχασμό, το αλάνθαστο αισθητήριο της κοινωνίας των πολιτών θα τους κρίνει και θα τους αποδοκιμάσει στο ακέραιο, όπως έκανε και στο πρόσφατο παρελθόν.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 127 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Μπάρμπεκιου η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Διαβατά: Χόρεψαν ζεμπέκικο το «Μακεδονία Ξακουστή» στο μπάρμπεκιου (video)