Πιέσεις για τις φοροελαφρύνσεις

Στο στόχαστρο έχουν μπει η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και η έμμεση μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους8 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:01 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:04 μμ


Οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες διατυπώνουν ισχυρές ενστάσεις επί της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, βλέπουν μεγάλο δημοσιονομικό κενό για το 2020 και ζητούν «εκπτώσεις» από τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Μεταξύ των μέτρων που προτείνεται από την πλευρά των Ευρωπαίων είτε να ανασταλούν είτε να εφαρμοστούν μερικώς περιλαμβάνονται η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και η έμμεση μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς και συνταξιούχους – να δίνεται, δηλαδή, το αφορολόγητο μέσω της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών.

Του Σωτήρη Καψώχα

[email protected]

Ενστάσεις από τους Ευρωπαίους τεχνοκράτες

Οι υπολογισμοί για την ανάπτυξη που θα χρησιμοποιηθούν για να οριστικοποιηθεί το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού του 2020 θα είναι αυτοί της Κομισιόν και της Eurostat και όχι του υπουργείου Οικονομικών, διεμήνυσαν ήδη οι θεσμοί στην ελληνική πλευρά κατά τις διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, υποδέχτηκε τους εκπροσώπους των θεσμών με πολύ αναλυτικούς πίνακες και κοστολογημένο σχέδιο, οι τελευταίοι από τους πρώτους πρόχειρους υπολογισμούς εμφανίζονται να διαβλέπουν δημοσιονομικό κενό το 2020 μεταξύ των 800 εκατ. και του 1 δισ. ευρώ. Οι τεχνοκράτες των δανειστών αρχικά έβλεπαν «τρύπα» 1,8 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020, αλλά η απόσταση μειώθηκε στην περιοχή του 1 δισ. ευρώ κατά την επίσκεψή τους στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για την τέταρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση.

Παρά την υποχώρηση των Ευρωπαίων από τις αρχικές τους θέσεις σε αυτή τη βασική παράμετρο του νέου προϋπολογισμού, τα στελέχη των θεσμών εξακολουθούν να βλέπουν δημοσιονομικό κενό για πέντε λόγους:

  1. Εκτιμούν ότι οι φορολογικές παρεμβάσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό περί το 1,2 δισ. ευρώ.
  2. Θεωρούν αισιόδοξη την πρόβλεψη της κυβέρνησης για ανάπτυξη περί το 3% το 2020.
  3. Αμφισβητούν ότι η υπεραπόδοση στον ΦΠΑ που κατεγράφη στο οκτάμηνο του 2019 έχει μόνιμο χαρακτήρα, δηλαδή θα συνεχιστεί και θα επηρεάσει θετικά το 2020.
  4. Παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων και περιμένουν να δουν πώς επηρέασε την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ η μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22% (η κυβέρνηση περιμένει αύξηση της εισπραξιμότητας από το 75% στο 81%-82%).
  5. Αδυνατούν να ποσοτικοποιήσουν (δεν υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία) τις διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις που έχει ρίξει στο τραπέζι η κυβέρνηση με στόχο την τόνωση των εσόδων. Πρόκειται για την ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών, τη βελτίωση του πλαισίου για την Golden Visa, την παροχή κινήτρων για να μεταφέρουν τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα ξένες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα και την ένταξη στο σύστημα αντικειμενικών τιμών περιοχών που βρίσκονταν εκτός συστήματος.

Το σημείο όπου περιπλέκονται τα πράγματα είναι ότι η κυβέρνηση αποδέχεται μεν να καταθέσει αντίμετρα σε περίπτωση κενού και να παραδώσει προϋπολογισμό με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% το 2020, εντούτοις έχει διαφορετική φιλοσοφία για το είδος των μέτρων. Στην ολότητά τους οι φοροελαφρύνσεις που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ δημιουργούν το κενό, λένε οι τεχνοκράτες, ένα θέμα στο οποίο η κυβέρνηση δεν φαίνεται να υποχωρεί, καθώς, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή στο οικονομικό επιτελείο να μην κάνει πίσω στα μέτρα της ΔΕΘ και να βρει εναλλακτικές λύσεις.

Ένα άλλο θέμα που παραμένει σε διαπραγμάτευση έχει να κάνει με την επιθυμία της κυβέρνησης να χρησιμοποιηθούν τα ποσά από την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα των προγραμμάτων ANFAs και SNPs για να κλείσει η όποια τρύπα το 2020. Οι θεσμοί δεν παρουσιάστηκαν θερμοί στην ιδέα αυτή και προτείνουν «καθαρές λύσεις». Το βέβαιο είναι ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 θα συνταχθεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο έμμεσης μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μέσω της αξιοποίησης των κερδών των ελληνικών ομολόγων για επενδύσεις.

Με βάση τη σημερινή κατάσταση των πραγμάτων, η κυβέρνηση μοναδική επιλογή έχει να καταθέσει προϋπολογισμό για το 2020 γραμμένο όπως θέλει, ακόμα και με μέτρα στα οποία δεν έχει συμφωνηθεί κοινή γραμμή σε ό,τι αφορά στην ποσοτικοποίηση. Σε αυτή την περίπτωση, θα επιστρέψουν οι επικεφαλής των θεσμών στο τέλος Οκτωβρίου ούτως ώστε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση επί του τελικού προϋπολογισμού που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο.

Ο ΦΠΑ στα ακίνητα

Για τις νέες οικοδομικές άδειες που θα εκδοθούν από τις αρχές του 2020 αλλά και για ακίνητα με εκδοθείσες άδειες εντός του 2019, που όμως δεν έχουν αρχίσει οι εργασίες κατασκευής τους, αναμένεται να ισχύσει η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Στη λύση αυτή προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών για την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο εκτιμάται ότι θα τονώσει την οικοδομική δραστηριότητα, θα δώσει ώθηση στις αγοραπωλησίες νεόδμητων ακινήτων και θα προσελκύσει τους ξένους που θέλουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η τριετής αναστολή του ΦΠΑ 24% στις οικοδομές θα περιληφθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 122 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

ΑΕΠ και επενδύσεις αποτελούν τα κρίσιμα μεγέθη για το 2020