Ποδόσφαιρο: Μια κρίση από το πουθενά…

Η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης προκάλεσε έκρηξη στη Θεσσαλονίκη - Ξέσπασε εμφύλιος απ’ τον Βορρά μέχρι τον Νότο2 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 9:49 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:49 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 1 Φεβρουαρίου 2020, 7:19 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 2 Φεβρουαρίου 2020, 9:46 μμ

H εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) της περασμένης Δευτέρας για ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης και αποβολή τους από το πρωτάθλημα δίχασε το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά και τη χώρα, καθώς άνοιξε μια νέα κόντρα μεταξύ Βορρά και Νότου. 

Του Νίκου Τσακμάκη

[email protected]

Η εισήγηση-βόμβα της ΕΕΑ κρίθηκε με ψήφους 3-2 και, σύμφωνα με αυτήν, αποφασίστηκε η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής του Δικεφάλου του Βορρά για την υπόθεση πολυιδιοκτησίας με την ομάδα της Ξάνθης. Στην ψηφοφορία που έγινε κατά του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης ψήφισαν οι Τζουλάκης, Φαραντούρης, Αρκούδης και υπέρ οι Δερδεμέζης και Μαρούπα (ποινή με αναστολή).

Να σημειώσουμε εδώ ότι η ΕΕΑ δεν έχει την αρμοδιότητα να επιβάλλει ποινές, παρά μόνο να τις εισηγείται. Την απόφαση παίρνει μόνο το αρμόδιο όργανο, που είναι ο αθλητικός δικαστής της Super League.

Στο παρελθόν, βέβαια, σχεδόν ποτέ δεν πάρθηκε απόφαση που να αλλάζει εντελώς το νόημα της εισήγησης της Επιτροπής.

Η ανακοίνωση

Η ΕΕΑ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για την Ξάνθη και τον ΠΑΟΚ: «4. α) ΠΑΕ Α.Ο. ΞΑΝΘΗ, για παραβίαση των άρθρων 69 παρ. 3, 6, 9, 12 Ν. 2725/1999 και 77Α παρ. 3, 5, 6 Ν. 2725/1999 και ΠΑΟΚ για παραβίαση του άρθρου 69 παρ. 9, 12 Ν. 2725/1999

(1) Η Επιτροπή δέχεται:

* Κατά πλειοψηφία (4/1) ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 3, 12 του Ν. 2725/1999.

* Ομόφωνα ότι η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ τέλεσε τις παραβάσεις του άρθρου 77Α παρ. 3, 5, 6 του Ν. 2725/1999. (2) Οι παραβάσεις χαρακτηρίζονται, κατά πλειοψηφία (3/2), ως “Βαρείες”.

Η Επιτροπή: (3) Ανακαλεί, κατά πλειοψηφία (3/2), το χορηγηθέν πιστοποιητικό συμμετοχής, θεωρουμένου ως μηδέποτε εκδοθέντος και συνεπώς η ανάκληση αναφέρεται στον χρόνο έκδοσής του, δεδομένου ότι η παραβατική συμπεριφορά της ΠΑΕ υπήρχε κατά τον χρόνο έκδοσης, χωρίς να είναι γνωστή στην ΕΕΑ.

(4) Διαβιβάζει την απόφαση ως “Εκθεση” και ως “Πόρισμα” στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα για την επιβολή των προβλεπόμενων ποινών.

(5) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 100.000 ευρώ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του Ν. 2725/1999.

(6) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά το άρθρο 69 παρ. 13 του Ν. 2725/1999, καθώς και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

β) Η Επιτροπή: (1) Δέχεται, κατά πλειοψηφία (4/1), ότι οι ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και ΠΑΕ ΠΑΟΚ τέλεσαν τις παραβάσεις του άρθρου 69 παρ. 9, 12 του Ν. 2725/1999, οι οποίες, κατά πλειοψηφία (4/1), χαρακτηρίζονται ως “Βαρείες”.

(2) Διαβιβάζει την απόφαση ως “Εκθεση” στο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής.

(3) Διαβιβάζει την απόφαση στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή για την άσκηση ποινικής δίωξης σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ. 13 του Ν. 2725/1999.

(4) Επιβάλλει, ομόφωνα, πρόστιμο ποσού 300.000 ευρώ σε εκάστη ΠΑΕ σύμφωνα με το άρθρο 77Α παρ. 6 του Ν. 2725/1999».

«Επαχθής ποινή»

Αμεση ήταν η αντίδραση του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος δήλωσε: «Η κυβέρνηση σέβεται το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και την κρίση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι δυνατόν να επιβάλλεται η πλέον επαχθής ποινή του υποβιβασμού σε ιστορικές ομάδες χωρίς να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση».

Καταγγελίες ΠΑΟΚ για τον Αυγενάκη

Ο ΠΑΟΚ σήκωσε το γάντι και με ανακοίνωσή του τα έβαλε ευθέως με τον υφυπουργό Αθλητισμού, καθώς και με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Δικέφαλος του Βορρά κατήγγειλε ότι ο κ. Αυγενάκης μερικές εβδομάδες πριν από την απόφαση της ΕΕΑ άλλαξε δύο μέλη της Επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, οι κ. Τζουλάκης και Φαραντούρης πήραν τη θέση των κ. Τριανταφυλλάκη και Αυγητίδη και ψήφισαν υπέρ του υποβιβασμού του ΠΑΟΚ. Επίσης, κατήγγειλε τον υφυπουργό ότι έχει πολύ κοντινές σχέσεις με τον ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού και ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τον παύσει από τα καθήκοντά του, καθώς είναι επικίνδυνος για τον αθλητισμό και για τη συνοχή της χώρας, ενώ τον χαρακτήρισε επίορκο.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης, όπως έκανε γνωστό, θα μηνύσει τα μέλη της Επιτροπής, ενώ θα πάει μέχρι και στο CAS, καθώς πιστεύει ότι όλο αυτό είναι μια υπόθεση στημένη από τον Ολυμπιακό με μοναδικό στόχο να τον ρίξει από την κορυφή και η ομάδα του Πειραιά να πάρει το πρωτάθλημα. Από τον ΠΑΟΚ ισχυρίζονται ότι είναι αθώοι και πουθενά δεν στοιχειοθετούνται πολυιδιοκτησία και ανάμειξη του Ιβάν Σαββίδη με την ομάδα της Ξάνθης.

«Υπάρχει σχέση»

Ο Ολυμπιακός με ανακοίνωσή του τόνισε ότι η καταγγελία του απέδειξε ότι υπάρχει σχέση πολυιδιοκτησίας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης μέσω εταιρειών συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη: «Ολοι οι Ελληνες ξέρουν την αλήθεια. Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη παρανόμησαν και πρέπει να υποβιβαστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Και αυτό θα τους συνοδεύει πάντοτε ως μαύρη κηλίδα στην ιστορία τους».

Οι «ερυθρόλευκοι» δεν σταμάτησαν εκεί και τα έβαλαν προσωπικά και με τον Ιβάν Σαββίδη, τονίζοντας ότι «με χρήματα αγοράζει ομάδες της Super League, με αυτό τον τρόπο παίρνει πρωτάθλημα και παίζει φιλικά μαζί τους», αλλά και με τον υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη επειδή φοβήθηκε το πολιτικό κόστος, ζητώντας ουσιαστικά από τους Ελληνες δικαστές να μην εφαρμόσουν τον νόμο, μεταβαλλόμενος ο ίδιος σε δικαστή, επιχειρώντας να ακυρώσει την απόφαση της ΕΕΑ.

Οπως ήταν φυσιολογικό, η κόντρα ξέφυγε από τα ποδοσφαιρικά πλαίσια και δεν έμεινε μονάχα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, αλλά στον Βορρά και τον Νότο, θυμίζοντας εμφυλιοπολεμική κατάσταση.

Πήραν θέση

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κώστας Ζέρβας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αλλά και ο πρώην (διεγράφη) ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης πήραν άμεσα θέση, εκφράζοντας ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους για την απόφαση κατά του ΠΑΟΚ. Αντίδραση υπήρξε και από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από την Ελληνική Λύση και τον Κυριάκο Βελόπουλο προσωπικά.

Ο κίνδυνος υποβιβασμού του ΠΑΟΚ προκάλεσε αναταραχή και η κυβέρνηση, βλέποντας την κατάσταση ότι αρχίζει να εκτροχιάζεται, αναγκάστηκε να παρέμβει και μία μέρα μετά την απόφαση της ΕΕΑ κατέθεσε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος τροπολογία που αλλάζει τις ποινές από υποβιβασμό έως και αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα σε αφαίρεση πέντε έως δέκα βαθμών για παράβαση του νόμου περί πολυιδιοκτησίας ΑΑΕ, περιορισμό στην απόκτηση μετοχών και όλες τις άλλες παραβάσεις που μπορεί να πιστοποιήσει η ΕΕΑ.

Η τροπολογία πέρασε, αλλά η φωτιά δεν έσβησε, καθώς ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός συνεχίζουν να «σφάζονται» και να τραβούν το θέμα στα άκρα, με απρόβλεπτες καταστάσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μόνη ικανοποιημένη πρέπει να είναι η Ξάνθη, καθώς ουσιαστικά τη γλίτωσε, δίχως να βγάλει… κιχ.

Κίνδυνος Grexit

Πλέον αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση της UEFA, η οποία δεν έχει δώσει σημάδια ζωής όλο αυτό το διάστημα, καθώς με την τροπολογία υπάρχει παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οπως είχαν δηλώσει αξιωματούχοι της κατά το παρελθόν, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία δεν δέχεται τέτοιες παρεμβάσεις και είναι αμείλικτη σε αυτά τα θέματα.

Η ποινή που επιβάλλεται είναι η αποβολή από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τη χώρα που υποπίπτει στην παραπάνω παράβαση. Ολα πλέον είναι ανοιχτά και το Grexit… πιο κοντά από ποτέ.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 139 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ολική διαγραφή χρεών και ρευστοποίηση περιουσίας