Πώς αποφυλακίστηκε ο Φλώρος

Η «ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ» ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ... ΕΝΟΧΟ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΝ Mr ENERGA24 Ιουλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:22 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:22 μμ
floros1


Τρεις «καυτές» δικογραφίες, δολοφονίες, απόπειρες εντός κι εκτός φυλακής, ακόμα και κύκλωμα μαφιόζων που δρούσε στον Κορυδαλλό αποτελούν το παζλ μιας υπόθεσης που μοιάζει να μην έχει τέλος και απασχολεί επί χρόνια την κοινή γνώμη.

Του Ισίδωρου Μπέη

Η πρόσφατη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών να αναστείλει την ποινή των 21 ετών για τον επιχειρηματία Αριστείδη Φλώρο και επί της ουσίας να τον αποφυλακίσει υπό όρους, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα, ξεσήκωσε αντιδράσεις σε όλο τον νομικό κόσμο της χώρας. Κυρίως όμως απελευθέρωσε μνήμες από το περσινό καλοκαίρι, όταν για το ίδιο πρόσωπο και την αποφυλάκισή του σχηματιζόταν από την Εισαγγελία Διαφθοράς μια δικογραφία για ένα κύκλωμα γιατρών που λειτούργησε πάλι ευνοϊκά, με πλαστά πιστοποιητικά, στημένες ιατρικές εξετάσεις κ.ά.

Από τότε, βέβαια, και αφού ο κ. Φλώρος στις 30 Αυγούστου 2018 είχε οδηγηθεί πάλι στη φυλακή με έκτακτο δικαστικό συμβούλιο -σχεδόν νύχτα- στη Χαλκίδα, όταν αναιρέθηκε το βούλευμα που τον είχε αποφυλακίσει κρίνοντάς τον ανάπηρο κατά 75%, μεσολάβησαν κατηγορίες εναντίον 17 προσώπων που τον βοήθησαν τότε παρανόμως να αποφυλακιστεί. Η «Νέα Σελίδα» αποκαλύπτει σήμερα τον… ένοχο για την αποφυλάκιση Φλώρου, μια απόφαση του 2018 βάσει της οποίας o Mr Energa κέρδισε την ελευθερία του.

Η πρόσφατη απόφαση αποφυλάκισης του κ. Φλώρου βασίστηκε μεν κατά πολύ στην εφαρμογή του νέου Ποινικού Κώδικα, αλλά ως διά μαγείας το δικαστήριο, επισημαίνουν έγκυροι νομικοί κύκλοι, δεν προσμέτρησε το βεβαρημένο πρόσφατο παρελθόν του Φλώρου, δηλαδή την περσινή του αποφυλάκιση με πλαστά πιστοποιητικά, την οποία ερευνά τώρα η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς, Βασιλική Μπράτη, μετά την άσκηση δίωξης από την Εισαγγελία Διαφθοράς για βαριά κακουργήματα, όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της δωροδοκίας και δωροληψίας υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση, καθώς και της πλαστογραφίας και ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση κ.λπ.

Σαν λευκή περιστερά

Παράλληλα, η αποφυλάκιση αποφασίστηκε μετά την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αθηνών τον Μάρτιο του 2018 να καταδικαστεί ο Αριστείδης Φλώρος, 40 χρόνων, σε κάθειρξη 13 χρόνων με αναστολή για ηθική αυτουργία σε απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου. Μάλιστα, η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από τα μέλη του δικαστηρίου, επιβάλλοντας του απλώς τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Οπως διαβάζουμε στο σκεπτικό της απόφασης, «το δικαστήριο έκρινε ομόφωνα ότι δεν υπάρχει βάσιμος φόβος πως αν αφεθεί ελεύθερος ο κατηγορούμενος θα τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις. Πρέπει όμως να του επιβληθεί ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα για να εξασφαλιστεί η εμφάνισή του στο Εφετείο». Η ίδια απόφαση του επέστρεψε και τη χρηματική εγγύηση που είχε καταβάλει, διαγράφοντας τότε την υποθήκη υπέρ του ελληνικού Δημοσίου ύψους 50.000 ευρώ.

Μαζί του καταδικάστηκε και ο αλβανικής καταγωγής Arber Bako, 36 χρόνων, ο οποίος καταδικάστηκε σε δεκαπενταετή κάθειρξη, ενώ είχε κατηγορηθεί και ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου. Λίγους μήνες μετά δολοφονήθηκε στον Κορυδαλλό μπροστά στα μάτια των σωφρονιστικών υπαλλήλων, οι οποίοι φοβούμενοι για τη ζωή τους δεν επενέβησαν για να αποτρέψουν τη δολοφονία.

Και τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο

Ενώ ο επιχειρηματίας Αριστείδης Φλώρος είναι πλέον ελεύθερος, κρατούμενος στον Κορυδαλλό είναι ο δικηγόρος και παραλίγο θύμα με συμβόλαιο θανάτου (3/11/20124) Γιώργος Αντωνόπουλος για συμμετοχή, όπως τον κατηγορούν, σε κύκλωμα εκβιασμών και μαφίας της φυλακής. Συγχρόνως είναι και Πολιτική Αγωγή στο σκάνδαλο της Energa με πρωταγωνιστή τον Αριστείδη Φλώρο. Ο ίδιος και ο συνήγορός του, Αλέξης Κούγιας, αρνούνται τη συμμετοχή του κ. Αντωνόπουλου στο κύκλωμα, ενώ έχουν προσφύγει στον ανακριτή Νικόπουλο για να αποφυλακιστεί ο κ. Αντωνόπουλος, καταγγέλλοντας συγχρόνως τις διαδικασίες αποφυλάκισης Φλώρου. Με πολυσέλιδο υπόμνημά του, μάλιστα, ο προφυλακισμένος 66χρονος δικηγόρος καταγγέλλει ότι «η προσωρινή του κράτηση κατέστησε αδύνατη τη συμμετοχή του στο βήμα της πολιτικής αγωγής υπέρ της ΛΑΓΗΕ Α.Ε. (σ.σ.: ανήκει στο Δημόσιο) στη δίκη σε δεύτερο βαθμό σε βάρος των κατηγορουμένων των εταιρειών Energa και Hellas Power στο Α΄ Πενταμελές Εφετείο Αθηνών».

Πρόκειται για τη δίκη σε δεύτερο βαθμό του οικονομικού σκανδάλου για το οποίο δικάζεται ο Αριστείδης Φλώρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ του Γιώργου Αντωνόπουλου στον ανακριτή προσέφυγε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΓΗΕ Α.Ε., ο οποίος με έγγραφό του επεσήμανε ότι η εταιρεία του Δημοσίου έχει απαιτήσεις ύψους 111 εκατ. ευρώ, επομένως η έκβαση της υπόθεσης είναι σημαντική για το Δημόσιο, ενώ η νομική εκπροσώπηση της εταιρείας είναι αποδυναμωμένη λόγω της απουσίας του δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.

Η τρίτη και πιο δραματική πτυχή του παζλ του δικαστικού αυτού θρίλερ είναι η δολοφονία του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, η οποία φέρεται να διατάχθηκε από τον νεκρό πλέον 36χρονο Bako και να την εκτέλεσε ως φυσικός αυτουργός 25χρονος Ελληνας. Τη δολοφονία την πραγματοποίησε μαζί του και ένας 33χρονος ποινικός αλβανικής καταγωγής, ο οποίος φέρεται ως ο δολοφόνος του ανθρώπου που έδωσε την εντολή για τη δολοφονία του Ζαφειρόπουλου.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 111 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019.