Πότε «κλειδώνει» η αύξηση του κατώτατου μισθού

Η διαδικασία αναπροσαρμογής θα ολοκληρωθεί τα τέλη Ιουνίου - Εκτιμήσεις για αύξηση 5%17 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 2:14 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:14 μμ


Για τα καλά έχει φουντώσει η συζήτηση σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, με τη διαδικασία αναπροσαρμογής βάσει του ισχύοντος πλαισίου να ολοκληρώνεται έως τα τέλη Ιουνίου. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στις τελευταίες του τοποθετήσεις για το συγκεκριμένο θέμα επεσήμανε ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, που πρέπει να συνδέεται με τον ρυθμό της οικονομικής μεγέθυνσης και την παραγωγικότητα της οικονομίας. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τοποθέτηση που είχε κάνει, δηλαδή ότι αυτό δεν μπορούσε να επιτευχθεί το πρώτο τρίμηνο.

Της Αμαλίας Κάτζου

[email protected]

Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην επόμενη τριετία. Κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει σχετικά με τον κατώτατο μισθό ότι κύρια επιδίωξη αποτελεί οι αυξήσεις να είναι διπλάσιες του ρυθμού ανάπτυξης. Θετικός εμφανίστηκε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας. «Δεν είναι κακό να γίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό», τόνισε ο κεντρικός τραπεζίτης και πρόσθεσε ότι «τα ποσοστά του μέσου μισθού δεν πρέπει να απέχουν πολύ από τα ποσοστά αύξησης της μέσης παραγωγικότητας».

Στο υπουργείο Εργασίας η τελευταία λέξη

Την τελευταία λέξη για το συγκεκριμένο θέμα την έχει το υπουργείο Εργασίας, με τη σχετική απόφαση να λαμβάνεται έπειτα από διαβουλεύσεις, εκθέσεις και επιτροπές. Ειδικότερα, η τριμελής Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, η οποία αποτελείται από τον πρόεδρο του ΟΜΕΔ και δύο εκπροσώπους -έναν του υπουργείου Οικονομικών και έναν του υπουργείου Εργασίας-, μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα αποστείλει πρόσκληση προς εξειδικευμένους φορείς, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο ΟΑΕΔ, τα Ινστιτούτα ΓΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ, καθώς και το ΙΟΒΕ και το ΚΕΠΕ, ώστε να συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Η επιτροπή συγκεντρώνει εκθέσεις και υπομνήματα και τα κοινοποιεί έως τις 15 Απριλίου.

Στις 30 Απριλίου το σύνολο των στοιχείων θα αποσταλεί στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, το οποίο θα πρέπει να συντάξει το τελικό πόρισμα διαβούλευσης σε συνεργασία με την πενταμελή Επιτροπή Σοφών. Το πόρισμα θα σταλεί στους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας έως τις 31 Μαΐου. Λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα, ο υπουργός Εργασίας θα εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το ύψος της αύξησης. Με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης τοποθετείται στο 2,8% από την κυβέρνηση και στο 2,2%-2,5% από την Τράπεζα της Ελλάδος και άλλους οργανισμούς, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση περίπου 5% του κατώτατου μισθού, δηλαδή ότι θα διαμορφωθεί στα 682 ευρώ από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα.

Οι κερδισμένοι

Μια ενδεχόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα επηρεάσει 700.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση ή εργάζονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και απολαβές ακόμη και κάτω των 500 ευρώ μηνιαίως, οι οποίες όμως εξαρτώνται από το ύψος του κατώτατου μισθού. Ομως ο αριθμός αυτών που θα ωφεληθούν θα είναι μεγαλύτερος, καθώς με τον κατώτατο μισθό συνδέονται και περισσότερα από 20 επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας, το επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη και τα επιδόματα μαθητείας και ασκούμενων φοιτητών. Οσο για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολούμενων, που με την προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού ακολούθησαν την ανιούσα, από 1/1/2020 έχουν αποσυνδεθεί από την αύξηση του κατώτατου μισθού, επομένως δεν επηρεάζονται.

H πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% τόσο το 2020 όσο και το 2021. Συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται στις μειώσεις στις οποίες προχώρησε το 2012 η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που «όχι μόνο δεν κατόρθωσαν να περιορίσουν τη συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, η οποία προσέγγισε το 28% συνολικά και ξεπέρασε το 60% στους νέους, αλλά επιδείνωσαν ραγδαία την ποιότητα των θέσεων εργασίας, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει το 2015 μια από τις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει ότι το 2019 προέβη σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, όπως και στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους. Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ αφορά σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους, καθώς, πέρα από τους 800.000 που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, σοβαρή μισθολογική βελτίωση θα έχουν και άλλοι 280.000 εργαζόμενοι λόγω της αύξησης επιδομάτων και τριετιών.

Οι τριετίες

Οσον αφορά στις τριετίες, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2020 αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη των τριετιών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Η υπόθεση εκδικάστηκε αρχές Δεκεμβρίου στο Δ΄ Τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου. Ανάλογα με την απόφαση των δικαστών θα κριθεί αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο μισθός τους έως και 195 ευρώ τον μήνα.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 141 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Μπαίνουν οι βάσεις για νέες φοροελαφρύνσεις