Πρώτο θετικό δείγμα για την οικονομία

Η αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ και το νέο «παράθυρο» για τα πλεονάσματα έφεραν χαμόγελα17 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:10 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:10 μμ
FINLAND EU ECOFIN


Με θετικά μηνύματα για την Ελλάδα εξελίχθηκε το Eurogroup στο Ελσίνκι, το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ για τη νέα ελληνική κυβέρνηση.

Της Αμαλίας Κάτζου

[email protected]

Ανοιχτό άφησε το παράθυρο διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων για πρώτη φορά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλώνοντας ότι εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον προβλεπόμενο και το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσε αργότερα, το 2020, να ανοίξει μια σχετική συζήτηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει αυτή τη συζήτηση», σημείωσε ο επικεφαλής του ESM σε ερώτηση αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα απαιτούνταν προκειμένου να γίνει μια ενδεχόμενη τέτοια συζήτηση κι αφού νωρίτερα ο κ. Ρέγκλινγκ είχε επισημάνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον φετινό προϋπολογισμό αλλά και στον προϋπολογισμό του 2020.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στη συνεδρίαση παρουσίασε το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης, θέτοντας τις βάσεις για σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ομολόγους του της Ευρωζώνης. Από τις κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να έλαβε θετικό feedback, όμως και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθεί η τετάρτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και να κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2020.

Σκοπός του υπουργού Οικονομικών είναι να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του βήμα προς βήμα ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Επόμενο στοίχημα είναι να συμφωνήσουν οι θεσμοί ότι ο προϋπολογισμός του 2020 καλύπτει τους στόχους του προγράμματος. Σημαντικό, πάντως, ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς δεν είναι δυνατό να ζητούνται υψηλά πλεονάσματα από την Ελλάδα όταν εισερχόμαστε σε παγκόσμια ύφεση.

«Καλωσορίσαμε τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον νέο Ιταλό υπουργό Οικονομικών και ακούσαμε τις προτεραιότητες της πολιτικής τους και τη δέσμευσή τους σε πολιτικές που προσφέρουν σταθερότητα στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. «Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες. Θα εξετάσουμε το θέμα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Μπενουά Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαιρέτισε τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τόσο στις αγορές όσο και στη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα: «Χαιρετίσαμε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει πρόοδο σε αυτούς τους τομείς και την ενθαρρύνουμε να χτίσει πάνω στη σημαντική πρόοδο που έγινε από το 2015 και να παρουσιάσει τα στιβαρά μέτρα που χρειάζονται».

Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο κ. Κερέ συμπλήρωσε ότι εστιάζει στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κι αυτό περιλαμβάνει περισσότερη δουλειά πάνω στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, βελτίωση της διαχείρισης των δανείων με κρατικές εγγυήσεις αλλά και το πτωχευτικό πλαίσιο. «Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ δεσμευμένη σε αυτό και περιμένουμε να το συζητήσουμε στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης», κατέληξε.

Κέρδη από την αποπληρωμή

Περί τα 75 εκατ. ευρώ ετησίως θα είναι το όφελος για τη χώρα από την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%). Το ποσό που εξοικονομείται αφαιρείται από τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να υποχρεωθούν να αναθεωρήσουν επί τα βελτίω την ανάλυσή τους για τη βιωσιμότητα του χρέους, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα στις αγορές ομολόγων.

Προς τις αγορές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εκπέμπεται το μήνυμα ότι η χώρα έχει πλέον τη δυνατότητα και να καλύπτει μόνη της τις χρηματοδοτικές ανάγκες της αλλά και να εξοφλεί ταχύτερα ένα μέρος τους και έτσι να εξοικονομεί πόρους, λόγω της μεγάλης διαφοράς επιτοκίου μεταξύ του δανείου στο ΔΝΤ και του τρέχοντος ετήσιου μεσοσταθμικού επιτοκίου για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.

Οι συμφωνίες με τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που έλαβαν δάνεια από τον ESM προβλέπουν ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας έχει καθεστώς «προτιμώμενου πιστωτή», όπως και το ΔΝΤ. Δηλαδή, εάν οι οφειλές μιας χώρας προς το ΔΝΤ προεξοφληθούν χωρίς την έγκριση του ESM, τότε η χώρα αυτή θα πρέπει να πληρώσει άμεσα στον ESM (και στον προκάτοχό του, EFSF) την αντίστοιχη αναλογία του ανεξόφλητου δανείου της.

Εάν, δηλαδή, η Ελλάδα αποπληρώσει τα 2,9 δισ. ευρώ (32,9% των συνολικών οφειλών της προς το Ταμείο) χωρίς την έγκριση από τον ESM, πρέπει να καταβάλει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και στον EFSF ποσό ύψους 62,77 δισ. ευρώ (το 32,9% των 190,8 δισ. ευρώ του υπολοίπου του δανείου προς τη χώρα). Σημειώνεται ότι παρόμοια διευκόλυνση είχε κάνει ο ESM στην Πορτογαλία όταν είχε υποβάλει σχετικό αίτημα.

Το συνολικό ύψος του δανείου προς το ΔΝΤ είναι 8,8 δισ. ευρώ και με την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το Ταμείο θα μειωθεί κάτω από το 3%. Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου ένα δίμηνο και στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του Νοεμβρίου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δύο δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν στις αρχές Δεκεμβρίου (312 εκατ. ευρώ στις 3/12 και 156 εκατ. ευρώ στις 4/12) θα προεξοφληθούν μαζί με τις άλλες δόσεις που λήγουν το 2020.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 119 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Novartis: Οι υψηλοί τόνοι, οι εντυπώσεις και η ουσία