Προϋπολογισμός: Το αισιόδοξο σενάριο «διαβάζουν» οι Βρυξέλλες

Μπόνους στις επιχειρήσεις, μείωση 5% στην προκαταβολή φόρου - Απαισιόδοξες, ως συνήθως, οι εκτιμήσεις από το ΔΝΤ21 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 8:26 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:26 πμ


Ένα μόνο σενάριο ενσωματώνει τελικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν στα μέσα της εβδομάδας. Παράλληλα, το δημοσιονομικό κενό που έβλεπαν οι θεσμοί έκλεισε, ενώ για να «χωρέσει» το πακέτο που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα δημοσιονομικά περιθώρια του 2020 ενσωματώθηκαν έσοδα από το νέο καθεστώς αδειοδότησης τυχερών παιγνίων, ενώ έξτρα έσοδα στη ζώνη των 300 εκατ. ευρώ προβλέπονται και από τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων.

της Αμαλίας Κάτζου
[email protected] 

Επίσης, τα 200 εκατ. ευρώ για την πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στη ΔEH δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμα στο προσχέδιο ούτε στον τρέχοντα προϋπολογισμό. Η πληρωμή τους είναι βέβαιη, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμα η χρονική περίοδος καταβολής. Αναφορικά με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, για φέτος θα είναι αυξημένο κατά 10 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα 57,5 εκατ. του 2018. Σε ποσοστό τουλάχιστον 90% το συγκεκριμένο κονδύλι θα πληρωθεί φέτος, αλλά σχετικά με το 2020 δεν υπάρχει μέχρι στιγμής η παραμικρή πρόβλεψη δαπανών για επίδομα θέρμανσης. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι το 2020 θα υπάρξει συνολική αναδιάρθρωση του επιδόματος θέρμανσης. Είναι βέβαιο ότι θα καταβληθεί, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να πληρωθεί τον Ιανουάριο του 2021.

Αβάντα στις επιχειρήσεις

Εν τω μεταξύ, μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 5% για τις επιχειρήσεις προβλέπει το προσχέδιο προϋπολογισμού που απέστειλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για μέτρο που έχει ενσωματωθεί στον τρέχοντα προϋπολογισμό με συνολικό κόστος 138 εκατ. ευρώ και θα δώσει ισόποση ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους, καθώς θα κληθούν τελικά να εξοφλήσουν χαμηλότερο φόρο σε σχέση με τα εκκαθαριστικά που έχουν λάβει από το καλοκαίρι.

Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα «τρέξουν» διαδικασίες επανεκκαθάρισης του φόρου εισοδήματος για όλες τις επιχειρήσεις, άσκηση που θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου προκειμένου στην τελευταία δόση του φετινού φόρου εισοδήματος να περάσει η έκπτωση επί των προκαταβολών. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι αν τα ποσά της έκπτωσης θα επιστραφούν στις επιχειρήσεις που ήδη έχουν εξοφλήσει τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ή θα περάσουν ως «πιστωτικό» στους προσωπικούς λογαριασμούς στο taxisnet προκειμένου να συμψηφιστούν με άλλες τρέχουσες φορολογικές οφειλές.

Οπως και να έχει, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν μικρότερο φόρο στο κομμάτι που αφορά στις προκαταβολές, οι οποίες, σύμφωνα με λογιστές, δεν επιβάλλονται σε καμία άλλη χώρα της Ευρωζώνης. Οι προκαταβολές φόρου σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια αυξήθηκαν στο 100% για όλα τα νομικά πρόσωπα, ενώ αρχικά το 100% αφορούσε μόνο σε τράπεζες και Ανώνυμες Εταιρείες. Σταδιακά όμως έφτασε στο 100% για όλες τις επιχειρήσεις άσχετα από τη νομική τους μορφή.

Το μέτρο, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον προϋπολογισμό, έχει εφάπαξ χαρακτήρα. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για μείωση του ύψους των προκαταβολών φόρου, αλλά για μια εφάπαξ έκπτωση από το 100% στο 95% για τα φετινά εκκαθαριστικά, τα οποία εξοφλούνται σε μηνιαίες δόσεις έως τον Σεπτέμβριο. Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν η έκπτωση επί της προκαταβολής φόρου να είναι μεγαλύτερη τελικά, με το όφελος για τις επιχειρήσεις να ξεπερνά τα 138 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις τελικές δημοσιονομικές επιδόσεις και το ύψος του πλεονάσματος.

Πάντως, στο εννεάμηνο το πρωτογενές πλεόνασμα κατέγραψε υπέρβαση του στόχου κατά 3,012 δισ. ευρώ, με τα καθαρά έσοδα να είναι αυξημένα κατά 1,6 δισ. ευρώ και τις δαπάνες μειωμένες κατά 1,7 δισ. – πάντα έναντι του στόχου. Τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 4,79 δισ. ευρώ έναντι του στόχου 1,467 δισ. ευρώ, με την υπέρβαση να αγγίζει τα 3,012 δισ., όπως προαναφέρθηκε.

Επιμέρους στο εννεάμηνο τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν υπέρβαση 616 εκατ. ευρώ, οι επιστροφές φόρου είναι αυξημένες κατά 344 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες τόκων είναι μειωμένες κατά 316 εκατ. ευρώ, ενώ τεράστια συγκράτηση εμφανίζεται στις πιστώσεις υπό κατανομή, όπου το μέγεθος αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Τα μαύρα κατάστιχα του ΔΝΤ…

Την ώρα που κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί βρήκαν τη χρυσή τομή για το πλεόνασμα του 2019, που εκτιμάται στο 3,7% του ΑΕΠ, το ΔΝΤ για πολλοστή φορά θέτει τον πήχη στο 3,3%. Βεβαίως, το Ταμείο μάς έχει συνηθίσει σε απαισιόδοξες προβλέψεις και ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν αποδείχτηκε ότι οι εκτιμήσεις του ήταν λανθασμένες τα προηγούμενα χρόνια.

Στην ειδική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του χρόνου θα είναι 2,6% του ΑΕΠ ή σχεδόν μία μονάδα κάτω από την ισχύουσα δέσμευση για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αν η Ελλάδα βρισκόταν ακόμα σε μνημόνιο, το ΔΝΤ θα ζητούσε έξτρα μέτρα κοντά στα 2 δισ. ευρώ. Επίσης, το Ταμείο προβλέπει για την ελληνική οικονομία ανάπτυξη μόλις στο 2% φέτος και στο 2,2% το 2020, χαμηλότερα από τον πήχη στον προϋπολογισμό, ενώ για το 2024 βλέπει ανάπτυξη μόλις 0,9%.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 124 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ψήφος αποδήμων: Βήματα συναίνεσης