Ψήφος αποδήμων: Βήματα συναίνεσης

Διάθεση διαπραγμάτευσης και αμοιβαίων υποχωρήσεων από το Μέγαρο Μαξίμου για το πρώτο «σκορ στο γήπεδο» της συναίνεσης20 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:31 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:02 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 19 Οκτωβρίου 2019, 09:12 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 20 Οκτωβρίου 2019, 09:31 μμ

Διαλλακτική στάση τηρεί το Μέγαρο Μαξίμου στη διαπραγμάτευση με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις με επίκεντρο την ψήφο των αποδήμων, καθώς ο στόχος της συναίνεσης -πρώτη φορά ύστερα από δέκα χρόνια ύφεσης- κυριαρχεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Μετά τον πρώτο -και κατά γενική ομολογία επιτυχημένο- γύρο διερευνητικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και την άγονη στάση από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο κυβερνητικό στρατόπεδο μοιάζουν να βιάζονται να… σκοράρουν στο «γήπεδο» της θεσμικής συνεννόησης με την υπόλοιπη αντιπολίτευση, θέλοντας να αποστείλουν μήνυμα μετάβασης σε μια νέα φιλοσοφία διακυβέρνησης, με αποδέκτες κυρίως τους ψηφοφόρους του Κέντρου.

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Ανοιχτός σε αλλαγές ο Μητσοτάκης

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, άνοιξε δημόσια τα χαρτιά του (μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1), εξηγώντας πως «στόχος μου είναι να εξαντλήσουμε την τετραετία. Δεν κάνω καμία σκέψη εκλογικού αιφνιδιασμού. Δεν θα συνδέσω την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη συνταγματική αναθεώρηση. Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τις 200 ψήφους για αλλαγή του εκλογικού νόμου, τότε οι επόμενες εκλογές θα είναι δίπλες». Απορρίπτοντας κάθε σενάριο εκλογικού συναγερμού, ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στην ψήφο των αποδήμων, κατανοώντας παράλληλα ότι «υπάρχουν αντιδράσεις… Γι’ αυτό είμαι διατεθειμένος να κάνω υποχώρηση και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία. Το κάνω γιατί θέλω να κάνω μια σύνθεση και να βρω μια λύση η οποία θα αντιμετωπίσει το μείζον. Και το μείζον είναι να μην αισθάνεται κάποιος την υποχρέωση να πρέπει να δώσει 1.000 και 2.000 ευρώ για να επιστρέψει στην Ελλάδα για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα», κατέληξε.

Η δημόσια παραδοχή του πρωθυπουργού ήρθε να «απελευθερώσει» ακόμη περισσότερο τις πτέρυγες της αντιπολίτευσης απέναντι σε τυχόν ενδοιασμούς, καθώς η παρουσία των επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να χτίζει ένα κεφάλαιο εμπιστοσύνης με το κυβερνητικό επιτελείο ως προς την υπέρβαση επιμέρους αντιρρήσεων και ενστάσεων. Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε τη διάθεσή του να κάνει ένα βήμα πίσω μπροστά στο συνολικό πολιτικό διακύβευμα, δικαίωσε και τη στάση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, η οποία επέλεξε εξαρχής να τοποθετείται δημόσια για τη στάση του κόμματός της σε θεσμικές αλλαγές, όπως η ψήφος των αποδήμων, θεμελιώνοντας ένα μοντέλο εποικοδομητικής αντιπολίτευσης.

Όχημα για τη διαπραγματευτική στάση του ΚΙΝΑΛ αποτελεί και το αποτέλεσμα του πρώτου ψηφιακού δημοψηφίσματος που πραγματοποίησε η Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα, καθώς θετικά στο «να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια, στη χώρα διαμονής τους» απάντησε το 89,49% των συμμετεχόντων. Στην ίδια κατεύθυνση, «το Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό και στην επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που στέκεται αρνητικά σε όλα», σχολίαζαν κομματικά στελέχη μετά την αναβολή της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος επ’ αόριστον με πρωτοβουλία της ΝΔ, θέλοντας να καταδείξουν την ισχυρή βούληση του Κινήματος Αλλαγής για συμμετοχή των αποδήμων στην εκλογική διαδικασία.

Περιμένοντας τον Περισσό

Την ίδια ώρα, εκτός από την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για τροποποιήσεις της κυβερνητικής πρότασης καθ’ οδόν, η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για τον ΑΦΜ (βασική παράμετρος της στάσης του ΚΚΕ) ξεκαθάρισε ακόμη περισσότερο το τοπίο, με το Μέγαρο Μαξίμου να τείνει χείρα φιλίας προς τον Περισσό. «Στο μέτρο που ΑΦΜ μπορεί να αποκτά οποιοσδήποτε Ελληνας πολίτης, η προσθήκη αυτής της προϋπόθεσης, για την παροχή της διευκόλυνσης της ψήφου, δεν θα ήταν ένα ουσιαστικό, αλλά μόνο διαδικαστικό εμπόδιο», σχολίασε (στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84) ο κ. Γεραπετρίτης, ανάβοντας το «πράσινο φως» για την ικανοποίηση του αιτήματος του ΚΚΕ να διαθέτουν ΑΦΜ όσοι Έλληνες του εξωτερικού εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους, γέρνοντας την πλάστιγγα προς στιγμήν πιο κοντά στις 200 ψήφους για την ψήφιση του νόμου.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 124 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογή προέδρου και… δελφίνων στο συνέδριο